L'escriptor valencià reivindica la "capacitat de la ficció per aproximar-se a la veritat, més que les memòries o les cròniques"
L'escriptor Manel Baixauli ha protagonitzat la quarta conferència del cicle Lletres i Salut, organitzat per l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) en col·laboració amb la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). La directora de la ILC, Laura Borràs, ha presentat la xerrada, tot posant en valor l'última novel·la de Baixauli, La cinquena planta com a "experiència i testimoni d'un valor de la literatura catalana que ens posa a les mans una obra de reflexió profunda".
 
Baixaiuli ha explicat el seu procés de creació, que en el cas de La Cinquena planta neix d'una experiència personal de lluita contra la Síndrome de Guillain-Barré, que li va provocar una immobilitat absoluta durant 42 dies. "L'etapa més dolorosa, més desesperant, més insuportable, i també la més intensa de la meva vida".
 
"Que La cinquena planta —ha dit Baixauli- parteix d'una experiència real és cert, però és literatura. No és una crònica, ni un seguit d'anècdotes, sinó que va més enllà. La ficció té molta més capacitat d'aproximar-se a la veritat que no les memòries o les cròniques. Des del moment en què els personatges no porten noms reals, l'autor és més lliure per expresar-se".
 
El cicle Lletres i Salut s'emmarca en el Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP), amb el qual el Govern planteja una estratègia transversal per posar l'atenció per la salut en totes les polítiques. En aquest cas, l'acció conjunta amb la ILC es basa en l'evidència que l'assistència a actes culturals millora la qualitat de vida de la població.
 
La conferència de Baixauli l'ha precedida la presentació de la Guia d'Alfabetització per a la salut, destinada a professionals, editada per la Xarxa Catalana d'Hospitals i Serveis promotors de la salut.