El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha lamentat la mort avui de Teresa Rovira i Comas (Barcelona, 1918-2014), de qui ha destacat que “va fer d’enllaç entre el projecte noucentista i la realitat actual de les nostres biblioteques. Va ser un dels darrers testimonis d’excepció de les bibliotecàries catalanes formades a l’Escola de Bibliotecàries que va impulsar la Mancomunitat. Un cos d’elit que sentia la professió com una vocació de país i amb una actitud d’entrega i implicació exemplars”. El conseller ha volgut remarcar que “Teresa Rovira va contribuir a la salvaguarda de la llengua catalana –amagant els llibres en català a “l’infern” amagat de la biblioteca– i va contribuir a destacar el paper de la literatura infantil a les biblioteques”.
El conseller ha assenyalat que “era una persona d’una generositat sense límits: molts historiadors d’aquest país han pogut gaudir de la seva saviesa i la seva memòria fins aquests darrers dies”.
Filla de l'escriptor, historiador i polític Antoni Rovira i Virgili, Teresa Rovira va iniciar estudis a l'Escola de Bibliotecàries, que va haver d’interrompre en exiliar-se la seva família a França l’any 1939. L'any 1944 es va llicenciar en Lletres per la Universitat de Montpeller i l’any 1953 va tornar a Catalunya. El 1958 va començar a treballar a la Biblioteca de Catalunya (aleshores Biblioteca Central), on es va especialitzar en la investigació de la literatura infantil i juvenil catalana. El 1973 es llicencià en Lletres per la Universitat de Barcelona. Del 1971 al 1981 va dirigir la Biblioteca Popular de Santa Pau i, del 1981 al 1983, va ser cap de la xarxa de biblioteques populars de la Diputació de Barcelona.
Entre les seves publicacions destaquen Bibliografía histórica del libro infantil en catalán (1972) i Organització d'una biblioteca: escolar, popular o infantil (1981).
El 2002 va rebre la Creu de Sant Jordi “per la seva ben remarcable tasca en l'àmbit del llibre infantil i juvenil, singularment en llengua catalana, al qual ha dedicat un seguit de treballs on són especialment notoris el sentit de la feina ben feta i la voluntat de servei a Catalunya”.
El Departament de Cultura va instituir l’any 2013 un premi a la innovació a les biblioteques públiques que porta el seu nom, del qual enguany se’n farà la segona convocatòria.
El 30 d’octubre s’homenatjarà la seva figura a la Biblioteca de Catalunya amb motiu de la presentació del monogràfic Homenatge a Teresa Rovira i el seu suplement Recull de records a la Revista de Catalunya.