Arran del conveni signat el passat mes de juliol entre la secretària general del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Bibiana Domingo, i la degana de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Reyes Pla, ambdues institucions han iniciat aquest setembre una estreta relació de col·laboració per tal que els estudiants del Grau de Veterinària de l’esmentada Facultat rebin una part de la matèria que preveu l’assignatura de ‘Rotatori en Salut Pública’.
D’acord amb el pla d’estudis del Grau de Veterinària, la Facultat de Veterinària ha d’oferir als estudiants de l’esmentada assignatura la possibilitat de conèixer les activitats que realitzen els veterinaris oficials del DAAM en relació a les polítiques de seguretat alimentària de la Unió Europea (UE) en els àmbits de la sanitat animal, el benestar animal i la seguretat alimentària en la producció primària. Per aquest motiu, el passat 8 de juliol es va signar un conveni de col·laboració i cooperació educativa entre el DAAM i la Facultat de Veterinària de la UAB.
L’objecte d’aquest conveni és, doncs, establir els termes de col·laboració entre ambdues institucions per tal de garantir que els estudiants de veterinària rebin la formació específica en l’àmbit de la sanitat animal, benestar animal i seguretat alimentària en la producció primària en les instal·lacions, equipaments i serveis del DAAM.
La col·laboració es concreta en la participació de la Direcció general d’Agricultura i Ramaderia del DAAM i de veterinaris de la Subdirecció general de Ramaderia en la docència de tres mòduls o unitats docents de l’assignatura ‘Rotatori de Salut Pública’. Els mòduls I i II versen sobre l’exposició de l’organigrama del DAAM i de les funcions i responsabilitats principals dels veterinaris oficials en l’àmbit de la producció d’aliments d’origen animal, com són el control i la inspecció sanitàries, el registre d’explotacions, el registre de moviments i la identificació animal, la traçabilitat, la regulació de l’ús de medicaments en veterinària, la gestió de residus i la implementació del benestar animal com a element intrínsec de la producció i la sanitat animal modernes.
Ambdós mòduls docents tenen una durada de cinc hores lectives cadascun, que s’imparteixen en tres grups de quaranta-cinc alumnes.
El mòdul III versa sobre la importància de les tasques de supervisió i inspecció veterinàries d’acord amb les actuacions i controls previstos en el pla sanitari avícola, d’aplicació obligatòria en totes les explotacions d’aus destinades a consum humà. Aquest mòdul té una durada de cinc hores lectives, que s’imparteixen en sis sessions de grups de vint-i-quatre alumnes dividits en grups de quatre.
Les sessions formatives corresponents als mòduls I i II són impartides per personal veterinari de la Subdirecció general de Ramaderia, a la seu de la Conselleria a Barcelona, i van començar el passat 15 de setembre, amb previsió que finalitzin el proper 29 d’octubre.
Pel que fa al mòdul III, les sessions formatives seran impartides per veterinaris habilitats avícoles i tractaran la inspecció prèvia al moviment de les aus destinades a sacrifici, la qual s’efectua en les pròpies instal·lacions i granges avícoles. Diferents grups d’estudiants acompanyaran els veterinaris habilitats en aquestes visites d’inspecció en el marc del control sanitari de les explotacions avícoles.
Tant el DAAM com la Facultat de Veterinària de la UAB han valorat com a molt profitoses les primeres sessions que ja s’han celebrat i han mostrat la voluntat de donar continuïtat en els propers anys a aquest marc de col·laboració.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.