- L’experiència gairebé triplica el nombre de seguidors que van intervenir en la primera edició
- Durant la seva realització, els participants van afegit 74.976 octets més al contingut de la viquipèdia en català
La viquimarató de la 2a Nit de la Llengua al Món Digital, organitzada pel Departament de Cultura i l’Amical Wikimedia, amb la col·laboració del Tricentenari i el TERMCAT, ha tingut una participació de 85 viquipedistes i ha permès la creació o millora de més de 67 articles a la Viquipèdia. La xifra de participants en l’edició d’enguany representa un increment important respecte als 30 participants de la primera edició.
En total, la viquimarató ha suposat una aportació de 74.976 octets a la Viquipèdia, amb entrades que van des d'articles d'història antiga (com Moneda Sikarra), medieval (Jurament de Radulf Oriol) a personatges destacats (Luca Scala), o lleis (Llei d'ordenació de l'ensenyament superior). També s'ha fett una important tasca de correcció lingüística d'articles existents.
L’acció s’ha dut a terme aquest divendres, 3 d’octubre i fins a la matinada de dissabte, amb tres sessions simultànies. A Barcelona, ha tingut lloc al Centre de Documentació de la Direcció General de Política Lingüística; a Girona, a la Casa Solterra, i a Tarragona l’acció s’ha fet a les instal·lacions del Port.
Malgrat que l’acció va finalitzar oficialment la matinada de dissabte, l’experiència és de fet una iniciativa amb continuïtat posterior, com evidencia el fet que alguns dels participants van continuar actualitzant continguts digitals i que, a hores d’ara, ja han estat actualitzats 32 articles més.
La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i el comissari del Tricentenari, Miquel Calçada, van agrair la participació a tots els col·laboradors de la viquimarató. Ester Franquesa va encoratjar els participants a crear i millorar continguts de la Viquipèdia. De la seva banda, Miquel Calçada va remarcar el bon posicionament de la Viquipèdia en català.
El tema central que han treballat els viquipedistes participants en la 2a Nit de la Llengua al Món Digital ha estat els contingut de la campanya “300 fets de llengua”, una iniciativa del Departament de Cultura, materialitzada a través de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL), per a divulgar de manera lúdica els 300 fets més rellevants de la història del català i que s’emmarca en la commemoració del Tricentenari dels fets de 1714.
Els voluntaris han creat, ampliat o corregit amb referències fiables els articles sobre aquesta temàtica. Entre els nous articles destaquen el de la llei de normalització lingüística, el registre civil espanyol, la llei d’ordenació de l’ensenyament superior, o sobre la figura d’Antoni de Bastero. Entre les millores, hi ha els articles sobre el manifest de Els Marges i sobre l’Atles Lingüístic del Domini Català.
A les respectives seus de la viquimarató, hi havia una selecció d'articles i una bibliografia de consulta per als participants. Els professors Xavier Rull, de la Universitat Rovira i Virgili; Francesc Feliu, de la Universitat de Girona; Àngels Massip, de la Universitat de Barcelona, i Rosina Nogales, van assessorar els viquipedistes pel que fa als continguts i la bibliografia.
Què és la Viquipèdia?
La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. L’edició en català de la Viquipèdia va ser la segona a crear-se, després de l’anglesa. La Viquipèdia en català ha assolit aquest mes de setembre els 42,3 milions d’articles consultats i marca el seu record de visites en 13 anys d’història. La Viquipèdia en català és la 41a més llegida, la 17a amb més articles i una de les primeres de la llista per mostra d’articles.