El director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, acompanyat de l’alcalde de Sant Martí de Tous, David Alquézar, ha participat en l’acte simbòlic de baixada de comportes de la presa de Sant Martí de Tous per tal d’iniciar l’emplenament de l’embassament, inutilitzat per problemes tècnics des de la seva construcció fa 20 anys.
El departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha construït aquesta presa de terra al municipi de Sant Martí de Tous, d'1,3 hm³ de capacitat, amb l’objectiu de regular les aportacions d’aigua de la riera de Tous per transformar una superfície de secà en regadiu, per a la qual disposa de la corresponent concessió d’aigua.
En els estudis de disponibilitats d’aigua s’estima que les aportacions estan al voltant dels 400.000 m³/any, motiu pel qual el DAAM ha redactat un projecte, a través de l’empresa Infraestructures de la Generalitat, SAU, per a la transformació en regadiu de 108 ha amb una dotació d’aigua de 3.347 m3/ha any, que és la superfície que es preveu que es pugui regar amb regularitat.
Història de la presa
La presa es va finalitzar l’any 2000 i es va omplir fins a la coronació per primera vegada l’any 2004. Des de la construcció de la presa s’està portant a terme un servei d’explotació per tal de controlar-ne el comportament, en compliment de la reglamentació vigent de grans preses. Els informes del Servei d’Explotació van posar de manifest algun comportament anòmal amb relació a les pressions que s’amiden en els diferents punts de la presa, per la qual cosa l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va requerir al DAAM el buidat de l’embassament i l’estudi detallat de les característiques de la presa per tal de garantir-ne la seguretat.
El DAAM va realitzar el buidat requerit per l’ACA i va executar un reconeixement geotècnic i estudiat del comportament de la presa com a conseqüència dels resultats obtinguts en l’auscultació.
En vista dels resultat obtinguts, l’ACA ha donat autorització per realitzar l’emplenament fins a la cota 495, amb una capacitat d’emmagatzematge de 221.689 m3, per poder prendre dades de l’auscultació i comprovar el bon comportament de la presa.
Una vegada se n’hagi comprovat el bon comportament, caldrà iniciar la tramitació del projecte de regadiu i avaluar alternatives més factibles.
El director general de Desenvolupament Rural ha explicat que les actuacions en matèria de regadius “són una aposta prioritària del DAAM, amb la finalitat de contribuir al desenvolupament d'una agricultura i ramaderia més competitives, que permetin garantir les rendes i fixar la població al territori, així com la millora de les condicions de vida de la població beneficiada.”
Així, el Departament s’ha proposat posar en valor els efectes positius de l’aigua en el regadiu, com ha assenyalat Jordi Sala, “no només en la seva incidència directa en la producció d’aliments sinó també pel seu ús lúdic i recreatiu, d’acord amb les peticions dels regants i de l’Ajuntament.”
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.