El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha exposat aquest matí al Fòrum Europa Tribuna Catalunya els principis inspiradors de la política sanitària de la Generalitat de Catalunya, darrere dels quals hi ha una "acció de Govern":
- L’atenció sanitària i la protecció de la salut com a dret universal de tots els ciutadans i una responsabilitat pública. La salut és l’eix de les polítiques de Govern.
- El foment de la responsabilitat de les persones en la cura de la seva salut com a valor social
- L’apoderament dels professionals i els pacients.
- La salut va més enllà del sistema sanitari
- La salut com a instrument de cohesió social.
- La participació, la transparència i el retiment de comptes.
- La importància del cost / oportunitat s’ha d’emmarcar en la priorització de les decisions que afecten les persones més vulnerables i en situació de risc.
- L’augment i preservació del capital coneixement del sistema sanitari.
- El deure de l’eficiència vers el contribuent.
- La despesa sanitària necessària ha de ser equivalent a la que tenen països similars a Catalunya.
Ruiz s’ha referit als principals grups d’interès del sector sanitari com a protagonistes clau per dotar de contingut i materialitzar en politiques d’acció aquests principis.
Pel conseller, l’agent clau del sistema sanitari públic català és el ciutadà.
En primer lloc ha citat
els pacients i les seves famílies, que "tenen la percepció d’estar en bones mans". Ruiz ha explicat que des del Departament de Salut s’està potenciant "la participació de les associacions de pacients en les polítiques sanitàries" i que "el pacient sigui protagonista actiu en l’afectació de la seva malaltia". El conseller ha citat instruments com el Consell Consultiu de Pacients, el decret d’accessibilitat, el decret de participació, el Pla interdepartamental d’atenció i interacció social i sanitària (PIAISS) i
Cat@Salut La Meva Salut, com a eina per "facilitar l’accés del pacient a les seves dades clíniques".
Pel que fa als professionals, Boi Ruiz ha reivindicat l’apoderament de totes les professions sanitàries i també ha recordat que "els professionals "han d’assumir responsabilitats i riscos". Ruiz ha especificat que cal passar de les disciplines tancades a les xarxes de coneixement. A dia d’avui ja no es treballa des de la disciplina sinó des de la dinàmica interdisciplinària. "Estem preparant una ordre del consell de les professions sanitàries", ha anunciat Ruiz. Així, la universitat ha d’incorporar noves competències i més transversals per formar els nous professionals i que puguin adaptar-se a les necessitats del futur.
Sobre els proveïdors de serveis sanitaris i els seus gestors, Ruiz ha dit: "Vull retre homenatge als gestors del nostre país que han sabut optimitzar recursos". En aquest sentit ha explicat una nova mesura que fomenta l’eficiència i l’autonomia com és el nou decret de contractació.
Les oficines de farmàcia són quelcom més que centres de dispensació de medicaments: "han de ser part de la xarxa de serveis i actuar com a agents de salut amb competències de detecció precoç de la malaltia, control del pacient crònic, sentinella de la salut pública i oferir resposta a les malalties poc complexes".
El conseller de Salut també ha parlat de la indústria farmacèutica i ha destacat que té un paper molt important en la innovació del sector salut. "Catalunya és pionera a l’Estat espanyol en formalitzar acords de risc compartit on el que es compra no és el medicament sinó el resultat d’aquest medicament sobre la salut de la persona", ha explicat.
En l’àmbit polític, "el pluralisme dels grups parlamentaris ha d’aportar riquesa de matís sense oblidar l’essencial, perquè la sanitat pública no es pot utilitzar com a arma instrumental per fer política" ha dit Ruiz.
El conseller també ha repassat el paper d’altres agents de la salut com ara els òrgans de control com un servei de millora permanent de l’administració; les patronals, alineades amb les polítiques del Departament; municipis compartir el risc i la presa de decisions; finançament privat que fora adient que també estiguessin sotmesos i participessin del control i criteris de transparència i rendiment de comptes; mitjans de comunicació (generalistes i especialitzats), amb la responsabilitat i criteri pedagògic de formar i informar al ciutadà.
Ruiz ha expressat la necessitat que els sindicats mantinguin un debat en el marc de la recuperació econòmica i caldrà plantejar-se que es prioritari, recuperar les condicions de treball dels que ja tenen feina o crear nous llocs de treball.
Pel que fa al Ministeri de Sanitat, Ruiz ha demanat que "s’ajusti a les seves competències" i ha recordat que "l’òrgan de govern és el Consejo Interterritorial" on participen totes les comunitats autònomes. "Espero que amb el nou ministre de Sanitat recuperem la concepció del Sistema Nacional de Salut (SNS)", ha explicat.
El conseller ha reclamat que el Govern espanyol assumeixi la part del dèficit sanitari i despesa financera que no es pugui imputar a les comunitats autònomes, perquè el seu origen és "el subfinançament crònic i la deslleialtat institucional".
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha acabat la conferència convidant als assistents a la següent reflexió: "Si tots aquests grups d’interès que he esmentat miressin un malalt a un llit d’hospital, seríem tan diferents a l’hora de dir que és el més necessari i positiu per aquesta persona?".