- Amb aquesta estratègia es vol impulsar una gestió de la prevenció de riscos laborals efectiva i eficient i així millorar, a més, la productivitat i la competitivitat de les empreses i la qualitat de vida dels treballadors
- Durant el ple també s'ha aprovat el pla de treball del Consell pel 2015
El Conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha presidit avui, acompanyat del secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Joan Aregio, el darrer ple del Consell de Relacions Laborals (CRL) d’aquest any. Durant la reunió, els integrants del Consell (el govern de la Generalitat i les organitzacions sindicals i empresarials més representatives de Catalunya) han donat el seu vist-i-plau, amb un ampli consens, al nou Marc Estratègic Català de Seguretat i Salut Laboral 2015 – 2020.
El Marc Estratègic Català de Seguretat i Salut Laboral 2015 – 2020 és el resultat del diàleg i concertació social, amb la implicació afegida de tot el món laboral a nivell de prevenció (mútues d’accidents, associacions professionals, universitats, centres investigadors, col·legis professionals, etc) i amb altres polítiques públiques com salut, ensenyament, indústria i trànsit.
Aquesta estratègia vol contribuir a garantir la seguretat i salut de les persones treballadores i al manteniment de la seva capacitat de treball; impulsar una gestió de la prevenció de riscos laborals efectiva i eficient i així millorar les condicions de treball i, a més, la productivitat i la competitivitat de les empreses i la qualitat de vida dels treballadors.
La nova estratègia fixa set objectius concrets per tal de complir amb aquest repte:
1- Potenciar la millora de la gestió i la qualitat de la prevenció de riscos laborals amb especial atenció a les pimes: En aquest àmbit es treballarà per millorar l’assessorament a les empreses i es promourà la negociació col·lectiva com a eina de millora de la prevenció a les empreses, entre d’altres.
2- Millorar les condicions de treball: Es realitzaran programes d’actuació específics per exemple sobre col·lectius on cal una protecció especial (discapacitats, dones embarassades, joves...), sobre riscos relacionats amb el trànsit o sobre riscos específics com l’amiant, cancerígens i psicosocials.
3- Millorar la recerca, difusió i aplicació pràctica del coneixement i integrar la prevenció en els continguts de la formació: Es promocionarà la recerca, es consolidarà la formació en prevenció de riscos laborals a la Formació Professional i s’integrarà en els estudis universitaris.
4- Millorar el reconeixement dels danys a la salut derivats del treball: En aquest punt es millorarà el sistema d’informació de la salut del treballador i el reconeixement dels danys a la salut derivats pel treball.
5- Promoure la implicació de totes les institucions i tots els actors relacionats amb la prevenció de riscos laborals a Catalunya: Es potenciarà la Comissió de seguretat i salut laboral del CRL com a espai de referència de diàleg i concertació social en l’àmbit de la seguretat i salut laboral a Catalunya; i s’afavorirà la participació d’altres actors implicats en aquest àmbit com associacions professionals, mútues d’accidents de treball, etcètera.
6- Adequació del marc normatiu aplicable a la realitat del mercat i de la conjuntura existent, i vetllar pel seu compliment efectiu: Es revisaran els programes d’incentius a la prevenció de riscos laborals provinents del sistema de seguretat social, la regulació del treball de menors i el model universitari de formació de professionals de la prevenció, entre d’altres.
7- Aconseguir un increment del finançament que permeti desplegar accions derivades del marc estratègic: es treballarà per aconseguir fons provinents de la Seguretat Social, de la Generalitat de Catalunya i del Fons Social Europeu, entre d’altres.
Durant el ple també han aprovat el pla de treball del Consell de Relacions Laborals pel 2015 on es preveu el desenvolupament de tots els aspectes de concertació social inclosos en l’acord pel diàleg social permanent.