• El sistema consta de més de 30 quilòmetres de col·lectors en alta, 12 estacions de bombament, una planta depuradora i un emissari submarí construïts
 
  • La depuradora, que saneja les aigües residuals de 5 municipis, té una capacitat de tractament per a 54.000 m³/dia i 245.500 habitants equivalents
 
Edar Alt Maresme
El sistema de sanejament de l’Alt Maresme Nord ha tractat i depurat durant l’any 2014 més de 8 hm3 d’aigua residual procedent de 5 municipis maresmencs.  Aquest sistema dóna servei als municipis de Calella, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda de Mar i Santa Susanna, trobant-se l’estació de depuració d’aigües residuals dins el terme municipal de Tordera.
 
El sistema, en la seva globalitat, consta de més de 30,7 quilòmetres de col·lectors en alta, 12 estacions de bombament, una depuradora construïda l’any 2012 i un emissari submarí d’1,2 quilòmetres de longitud. La planta té una capacitat de tractament per a 54.000 m³/dia i 245.500 habitants equivalents. L’administració competent de la gestió del sistema és el Consell Comarcal del Maresme.
 
Aquesta depuradora va substituir l’antic pretractament, existent fins alehores, representant una millora en la qualitat de les aigües depurades i retornades al medi marí.
 
En el disseny i construcció de la depuradora es van tenir presents elements paissatgístics, a fi d’integrar els seus diferents elements en l’entorn on es troba, l’antiga pedreda de Montpalau.
 
Millora qualitativa de la zona costanera
 
Les aigües costaneres tenen presència d’importants creixements algals degut a l’aport de nutrients a primera línia de costa i al camp pròxim i mitjà marí. Tot i aixó, la construcció de sistemes de sanejament al Maresme i dels  emissaris que allunyen l’abocament dels nutrients mar endins per a la seva correcta dispersió ja ha conseguit -i suposarà- una millora paulatina de les condicions de qualitat d’aquestes aigües.
 
Actualment les aigües del Maresme ja gaudeixen d’una excel·lent qualitat per al bany degut a la construcció de sistemes de sanejament i d’emissaris que tractent i redueixen l’impacte de la pressió urbana sobre el litoral.
 
De totes maneres, tot i que els sistemes de sanejament funcionen correctament, cal tenir en compte que en episodis intensos de pluja, la forta urbanització de la franja costanera provoca que part de les aigües no puguin ser recollides pels sistemes de sanejament i siguin abocades directament al mar, cosa que pot provocar, de manera puntual, incidències puntuals.
 
En general, però, la qualitat ha millorat en els darrers 20 anys, i la construcció de sistemes de recol·lecció d’aigües residuals, tractament i dispersió a través d’emissaris marins ha contribuit enormement a aquest assoliment.
 
Dades tècniques del sistema de sanejament de l’Alt Maresme Nord.
 
La depuradora de l’Alt Maresme Nord consta d’un sistema de depuració biològic. Disposa de dues línies de tractament, la de l’aigua amb el pretractament , la decantació primària, el procés biològic i la decantació secundària i la de tractament de fangs, on trobem els espessidors, digestors anaeròbics i deshidratació.
 
L’edar porta a terme de mitjana el tractament de 25.400 m³/dia d’aigües residuals assolint plenament el compliment de la Directiva 91/271 en l’eliminació de la càrrega orgànica. En la part corresponent a la gestió dels biosòlids, l’any 2014 van generar-se 4.200 tones, que van destinar-se a ús agrícola.
 
Sanejament a Catalunya
 
El Programa de Sanejament d’Aigües Residuals Urbanes (PSARU) inclou les actuacions necessàries per a la millora dels sistemes existents, així com la posada en marxa dels nous per garantir el manteniment o millora de l’estat ecològic de les nostres aigües superficials, subterrànies i marines.
 
A data d’avui les depuradores existents a Catalunya garanteixen el sanejament de més del 95,5% de la població catalana.

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 316

Foto depuradora Alt Maresme Nord

Foto depuradora Alt Maresme Nord
JPG | 3837