Conseller Santi Vila ACA 15 anys
·         En un acte celebrat avui al Palau Robert, el conseller de Territori i Sostenibilitat i el director de l’ACA, Jordi Agustí, han abordat la situació actual de l’empresa pública i els seus reptes de futur
 
·         En els últims 15 anys  s’ha incrementat la garantia en l’abastament d’aigua a les conques internes en un 30%, s’han doblat les depuradores en servei i s’han evidenciat millores en el medi hídric
 
·         Després d’haver acumulat un elevat deute durant els seus primers 10 anys d’activitat, entre 2010 i 2014 aquest s’ha reduit en 450 milions d’euros i s’ha estabilitzat la seva situació financera
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presidit aquest vespre un acte al Palau Robert de Barcelona per commemorar els 15 anys d’història de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Tot i que aquesta empresa pública fou creada, a nivell legislatiu, el 31 de desembre de 1998 a través de la Llei 25/1998, el primer consell d’administració va tenir lloc el 14 de gener de l’any 2000.
 
En el transcurs de l’acte, Vila ha abordat la situació present d’aquesta empresa pública i quins són els principals reptes per al futur. També ha intervingut a la commemoració la que va ser primera directora de l’ACA, Marta Lacambra, la qual ha explicat els inicis de l’organisme després de la fusió de les Juntes d’Aigua i Sanejament, i l’actual director, Jordi Agustí, que ha valorat l’evolució de l’ACA i la seva consolidació.
 
Durant els 15 anys d’història de l’Agència s’ha incrementat en un 30% la garantia en el subministrament d’aigua a les conques internes, que equivaldria a l’ aportació de fins a 132 hm3 de nou recurs. En aquest sentit, s’ha donar un gran impuls a la dessalinització, una tecnologia capaç d’aportar fins a 80 hm3/anuals d’aigua, l’equivalent a l’embassament de la Llosa del Cavall. Les dues plantes actives actualment a Catalunya són la del Llobregat i la de la Tordera.
 
També, en els darrers anys s’han recuperat uns 280 pous i captacions en desús, que en cas de necessitat poden arribar a aportar fins a 37 hm3 d’aigua, i s’han dut a terme millores en les potabilitzadores d’Abrera i Sant Joan Despí que incrementen la garantia en uns 15 hm3 anuals.
No es pot oblidar, no obstant, un dels grans assoliments en aquests 15 anys, que ha estat la consolidació de la cultura de l’estalvi a càrrec de la ciutadania. Actualment, en moltes zones de Catalunya el consum d’aigua per habitant i dia està a l’ordre dels 102 litres, una xifra un 20% inferior a la registrada fa 15 anys.
 
Millores en el sanejament de les aigües residuals
 
Al llarg de la història de l’ACA s’ha doblat el número de depuradores en servei. S’ha passat de les 246 actives al 2000 a les 489 que estan en funcionament a principis de 2015. S’han activat en aquest període grans sistemes de sanejament com el del Prat de Llobregat i el de l’Alt Maresme Nord, així com també millores a les grans depuradores del Besòs, Terrassa-Les Fonts i Sabadell-Riu Sec. Actualment, prop del 96% de la població catalana té garantit el sanejament.
 
En el terreny de la reutilització cal destacar l’activació del terciari de la depuradora de Vila-seca i Salou, que pot aportar prop de 7 hm3/any d’aigua regenerada a les indústries del Camp de Tarragona. Precisament durant el 2013 s’han emprat prop de 27 hm3 d’aigua regenerada, 2,5 dels quals provenen del terciari de la depuradora de Vilaseca i Salou i s’han destinat a usos industrials.
 
El bon estat del medi hídric
 
Una de les principals conseqüències en la implantació de sistemes de sanejament ha estat la important millora de la qualitat de les aigües de bany. Es passa del 26% de platges amb qualitat excel·lent a principis de la dècada dels 90 a platges, amb una mitjana de proporció excel·lent de més del 90% en els darrers anys
 
L’Agència també ha dut a terme, en aquests 15 anys, centenars d’actuacions de lleres en tot el territori català, així com també actuacions d’endegaments de rius, s’han fet nombroses actuacions en restauració de boscos de ribera, s’han descontaminat aqüífers i s’han preservat els més vulnerables mitjançant l’ordenació de plans d’extraccions. També s’han fet milers d’inspeccions en el medi hídric
 
S’han establert nous indicadors de qualitat per a la gestió sostenible de l’aigua, d’acord amb la Directiva Marc de l’Aigua, que permeten un millor coneixement de l’estat del medi i els principals problemes que l’afecten.
 
Estabilització financera
 
L'Agència Catalana de l'Aigua va ser creada ara fa 15 anys, fruit de la fusió de les Juntes d'Aigües i Sanejament. Ja des del seu inici, l'ACA va néixer amb un deute que fins a finals de 2010 va anar en augment. Això s'ha degut, principalment, a què l'Agència va dur a terme un important procés inversor per construir noves infraestructures del cicle integral de l'aigua. Per poder tirar endavant totes aquestes actuacions en un termini de temps certament acotat, és va optar per complementar els ingressos procedents del cànon de l'aigua amb la subscripció de nou endeutament bancari.
 
A finals de 2010, el deute de l'Agència arribava a uns nivells molt alts (1.388 milions d'euros). La irrupció de la crisi econòmica a nivell europeu va complicar més la situació i es va produir un tancament dels mercats, posant a l'Agència en una situació molt delicada.
 
Des de principis de 2011 es va començar a dissenyar i aplicar un pla d'equilibri econòmic i financer, destinat a garantir la viabilitat de l'Agència i amb l'objectiu de garantir que l'ACA reduís progressivament el seu endeutament i que els ingressos fossin suficients per garantir les nostres activitats i competències. Aquesta estratègia es va centrar en quatre eixos: reducció de la despesa, restricció forta a noves inversions, increment d'ingressos i, finalment, un refinançament de part del deute de l'Agència, concretat l'any 2012 amb 20 entitats bancàries per un import de 537 milions d'euros.
 
L'aplicació d'aquest pla al llarg dels últims quatre anys ha fet possible reduir l'endeutament en 543 milions d'euros. En concret, l'evolució del deute en aquest període ha estat el següent; 1.326 milions al 2011, 1.128 al 2012, 1.041 al 2013 i el 2014 s'ha tancat amb un endeutament bancari de 826 milions d'euros.
 
La previsió per al 2015 és tancar l’any amb un deute de 621 milions d’euros, aproximadament. D’aquesta manera, en 5 anys, s’hauria reduït el deute a la meitat.
 
Reptes de futur
 
L’Agència Catalana de l’Aigua té previst revisar i aprovar a finals de 2015 la seva planificació hidrològica, concretament el Pla de Gestió de Districte de Conca Fluvial de Catalunya i el seu Programa de Mesures. Aquestes dues eines marcaran les actuacions, mesures i objectius per al període comprès entre el 2015-2021.
 
A més de seguir amb la consolidació financera de l’Agència, es vol donar un fort impuls a la millora de la garantia d’abastament, tant en qualitat com en quantitat, també es pretén continuar amb les actuacions de manteniment i conservació de lleres, impulsar la revisió i desenvolupament del sanejament d’aigües residuals, impulsar el nou tram del col·lector de salmorres al Bages, consolidar els Plans d’Usos als embassaments de les conques internes, apostar per les tecnologies “smart”, entre d’altres.
 
Per últim i com a fil conductor de tot plegat es vol donar un fort impuls a la governança oberta, de forma que la interacció amb els ciutadans sigui transparent, constructiva, cordial i dialogant.

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 1797

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 245