·         El document identifica els 7 sectors que tenen capacitat per liderar la transició cap a aquest nou model (alimentació, energia i recursos, indústria, disseny, mobilitat sostenible, salut i cultura) i les polítiques que hauran de sustentar el canvi
 
·         Una inversió del 2% del PIB en activitats relacionades amb l’economia verda permetria crear entre 68.000 i 100.000 llocs de treball a Catalunya a curt termini
 
·         L’ICF ha participat en el finançament de projectes d’economia verda per un import total de 120 milions d’euros
 
El Govern ha aprovat el document d’Impuls a l’economia verda i l'economia circular, el full de ruta que promou la transició cap a un nou model productiu socialment inclusiu, basat en les baixes emissions i l’eficiència en l’ús dels recursos amb l’horitzó de 2020. El treball identifica els 7 sectors productius que tenen capacitat motora per liderar la transició cap a aquest nou model (alimentació, energia i recursos, indústria, disseny, mobilitat sostenible, salut, i cultura), les polítiques que hauran de sustentar aquest canvi i fins a 80 oportunitats de negoci i innovació.
 
L’economia verda no és un sector d’activitat en si mateix, sinó una filosofia transversal que persegueix una major eficiència en la utilització dels recursos i l’estalvi de costos. Això afavoreix la reducció dels riscos ambientals, millora el benestar de les persones i la competitivitat de les empreses i, al mateix temps, afavoreix l’aparició de nous nínxols de negoci i llocs de treball de qualitat lligats a les tecnologies netes i intel·ligents i a la producció de béns i serveis més sostenibles. A més, la filosofia de reutilització i reaprofitament permeten reduir la dependència de fonts d’energia i matèries primeres i fan el país menys dependent i vulnerable de l’exterior.
 
El Govern entén en aquest sentit que es tracta d’una eina valuosa per superar la situació de crisi econòmica, reforçant el teixit productiu del país i afavorint-ne la competitivitat. Cal tenir present que, amb un 2% del PIB dedicat a inversions verdes, es podrien crear entre 68.000 i 100.000 llocs de treball nous, directes i indirectes, a curt termini a Catalunya, segons la metodologia de càlcul del Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient (PNUMA).
 
El document aprovat pel Consell Executiu recull totes les accions i estratègies que ja impulsen els diferents departaments de la Generalitat i les diverses recomanacions internacionals, com l’Estratègia Catalunya 2020, per millorar la competitivitat del teixit productiu català. També recull l’Estratègia per a l’Especialització Intel·ligent de Catalunya (RIS3), que el Govern va aprovar l’any passat i que identifica els 7 sectors clau per transformar el teixit productiu del país, i els criteris que guien la concessió dels Fons estructurals i d’inversió europeus, que reorientaran les economies europees cap a la sostenibilitat. El document ha estat elaborat pels departaments de Territori i Sostenibilitat, d’Economia i Coneixement, i d’Empresa i Ocupació, per potenciar la transició cap a aquest nou model de desenvolupament.
 
Línies d’actuació per a la transformació
 
Fixa 5 línies d’actuació relacionades amb els sectors prioritaris del RIS3CAT:
 
1.    Generació de demanda i creació de mercat. Amb l’Administració pública com a actor clau. Proposa un programa per incrementar la compra i la contractació de béns i serveis provinents d'empreses que segueixin criteris d’economia verda. També planteja incentivar les empreses a incrementar l’estalvi i l’eficiència en l’ús dels recursos i promou els espais naturals protegits, ja que presten serveis ambientals bàsics i molt valuosos econòmicament i, alhora, són un factor de dinamització territorial a partir del turisme sostenible.
 
2.    Suport a la internacionalització. El sector econòmic vinculat al medi ambient contribueix a generar el 3% del PIB català, i l’exportació representa l’11% de la seva facturació, segons la Fundació Fòrum Ambiental. El Govern, que ja ofereix diversos instruments a través d’ACCIÓ, proposarà noves mesures de col·laboració público-privada per reforçar aquesta capacitat d’exportació.
 
3.    Promoció de l’R+D+I. El 40% dels centres de recerca catalans ja tenen línies vinculades a la sostenibilitat ambiental i el Govern disposa d’instruments, com els grups TECNIO i CERCA. L’estratègia remarca el potencial dels projectes InnoEmpresa i Expansiona’t, i els reorienta per incidir en la generació d’ecoinnovació.
 
4.    Millorar l’accés al finançament. S’aposta per reforçar els instruments actuals del Govern i per crear-ne de nous per millorar l’accés al crèdit dels projectes empresarials d’economia verda. L’Institut Català de Finances (ICF) ha participat des de la seva creació en el finançament de projectes d’economia verda per un import total de 120 milions d’euros.
 
5.    Foment de l’ocupació i de l’emprenedoria. L’any 2013 Catalunya comptava entre 28.000 i 86.000 llocs de treball verds (entre l’1 i el 3,1% de la població ocupada total). A través d’ACCIÓ i del SOC es continuarà promovent la formació i la inversió en projectes d’economia verda i s’encetaran noves línies de treball.
 
Un consell consultiu avaluarà periòdicament l’impacte de les mesures.