- Joana Ortega ha participat en la Conferència Simplificar i Millorar la Llei, organitzada pel Grup de Treball per a la Consolidació Legislativa (GTCL) de l’Assemblea de la República, òrgan legislatiu de Portugal
- Dins l’apartat de les Bones pràctiques en la millora de la llei, la vicepresidenta ha explicat algunes de les modificacions normatives dirigides a la simplificació i racionalització de l’Administració catalana
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha participat en la Conferència Simplificar i Millorar la Llei, organitzada pel Grup de Treball per a la Consolidació Legislativa (GTCL) de l’Assemblea de la República, l’òrgan legislatiu de la República de Portugal.
La vicepresidenta ha presentat davant de la cambra legislativa portuguesa els eixos del Pla de Reforma de l’Administració de la Generalitat i del seu sector públic, que ha definit com un “impuls per disposar d’una Administració més transparent, més àgil, més professional, més capacitada i amb major compromís i orientació als resultats”.
Joana Ortega ha iniciat el repàs a les modificacions normatives introduïdes per l’Executiu català amb les lleis òmnibus aprovades a inici de l’anterior legislatura, que segons la vicepresidenta, “van suposar un primer pas per a la reactivació de l’activitat econòmica, gràcies a una important reducció de l’estructura política de la Generalitat”, que va afectar el 20% dels departaments de l’Administració, el 23% dels alts càrrecs i el 43% del personal eventual.
Així mateix, ha exposat que el procés de reforma de l’Administració es porta a terme a través de tres grans àmbits d’actuació, el primer dels quals és el de la transparència, retiment de comptes i accés a la informació. En aquest sentit, ha destacat l’aprovació de la Llei de transparència per part del Parlament de Catalunya, que regula i garanteix la transparència de l’activitat pública, el dret d’accés i documentació pública i fomenta també la participació de la ciutadania.
Dins el segon àmbit d’actuació, el de l’eficiència, la vicepresidenta ha destacat l’aprovació del projecte de llei de simplificació administrativa, “un projecte que suposa un gir copernicà en el model de relació entre ciutadania i administració, perquè dóna confiança a l’empresariat, facilita els procediments administratius i contribueix, així, a la reactivació econòmica”.
Joana Ortega ha afirmat que l’objectiu d’aquesta norma és “superar obstacles a l’hora de posar en marxa una activitat econòmica, reduir tràmits administratius i millorar l’eficiència amb la supressió de càrregues administratives”. Així mateix, ha assegurat que la llei beneficiarà cada any 53.700 nous projectes empresarials amb un estalvi estimat de 68,4 milions d’euros.
En el mateix àmbit de l’eficiència, la vicepresidenta ha fet esment de la Finestreta única Empresarial, que ha permès eliminar prop de 80 tràmits que afectaven activitat econòmica i simplificar-ne prop de 400.
Pel que fa a l’àmbit de l’ètica i la professionalitat, Joana Ortega ha destacat l’aprovació del codi de bones pràctiques per als alts càrrecs de l’Administració de la Generalitat i l’aposta per la professionalització de la direcció pública.
La vicepresidenta ha estat acompanyada pel director general de Relacions Exteriors, Iban Rabassa. L’acte ha tingut lloc a la sala del Senat del Palau de São Bento, a Lisboa, aquest dimarts, 26 de maig, a les 18 hores.
La conferència Simplificar i Millorar la Llei ha comptat amb la participació del vicepresident primer de la Comissió Europea i comissari de Millora Regulativa, Relacions Interinstitucionals, Estat de Dret i Carta de Drets Fonamentals, Frans Timmermans; així com la de diversos representants internacionals d’Alemanya, França, Holanda i Regne Unit, entre d’altres.
Entre els objectius del Grup de Treball per a la Consolidació Legislativa (GTCL) de l’Assemblea de la República de Portugal destaquen el debat de l’avaluació legislativa i la implicació de la ciutadania en la millora de la legislació.