- El cap de l’Executiu ha presidit el lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2015
- Artur Mas ha destacat l’arrelament centenari de la cultura catalana, malgrat que “som un país que no es pot considerar normal des del punt de vista de la seva capacitat de decisió i recursos”
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest vespre durant l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura que “el nostre petroli és la nostra creativitat, la nostra cultura i el nostre talent i aquest és un petroli que, a diferència de l’altre, té reseves per sempre”. “Tenim un país viu, despert, enèrgic i actiu”, ha reblat.
Durant l’acte, que ha tingut lloc al Teatre Romea de Barcelona, el cap del Govern ha assenyalat que la cultura catalana “té una tradició i un arrelament des de fa segles”, malgrat que “som un país que no es pot considerar normal des del punt de vista de la seva capacitat de decisió i de recursos per destinar a les seves necessitats”.
En aquest sentit, ha afirmat que “si en les condicions actuals, nedant contra corrent, amb poca capcaitat de decisió i pocs recursos, hem aconseguit ser un referent no només al sud d’Europa sinó arreu del món, imagineu-vos de què seríem capaços si un dia arribem a ser un país normal”. Artur Mas ha explicat que per normal s’entèn que pugui legislar, decidir i disposar dels recursos que el mateix país genera. “Aquest és un gran repte col·lectiu que flota a l’aire i a l’ambient i ens interpel·la a tots”, ha conclòs.
El president ha posat com a exemples de capacitat de decisió en l’àmbit de la cultura la possibilitat de fer una llei de mecenatge o una llei de propietat intel·lectual, que en aquest moment no es poden fer, o que el Parlament de Catalunya “pugui posar una taxa per ajudar la indústria audiovisual, sense que el Govern central estudiï com portar-la a un tribunal perquè ens l’acabin suspenent”.
En un altre moment de la seva intervenció, el president de Catalunya ha recordat que enguany és l’any de les biblioteques i ha destacat que, malgrat “el moment d’escassedat de recursos en què ens trobem, que ha afectat totes les activitats, hem intentat que espais com les biblioteques no quedessin enrere”. Així, ha explicat que en aquests darrers anys s’han remodelat, ampliat o construït 70 biblioteques arreu del país.
Els Premis Nacionals de Cultura reconeixen personalitats, entitats o institucions catalanes que han contribuït i contribueixen a la cultura del país, ja sigui per l’obra intel·lectual, estètica o d’identificació compartida que desenvolupen. Els guardonats d’enguany han estat: Josep Maria Cadena; Guillermina Coll; Núria Espert; la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya; la Fundació Privada Espai Guinovart; Francesc Parcerisas; Xavier Pla; Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries; Amèlia Riera i Jaime Rosales.
Després de felicitar els guardonats, Artur Mas ha fet notar que tots ells “enllacen amb molts segles de sediments acumulats de cultura al nostre país”. Uns sediments, ha dit que, “com els nostres paisatges, han creat un delta immens a casa nostra”.
Durant l’acte, a més del president, també ha intervingut el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el president del CoNCA, Carles Duarte, entre d’altres personalitats.