El dia 28 de maig de 2015, l’Agència de Salut Pública de Catalunya va rebre la notificació d’un possible cas de diftèria en un nen de 6 anys, no vacunat, resident a Olot, a la Garrotxa. Posteriorment, els resultats del laboratori van confirmar el diagnòstic. El pacient continua hospitalitzat en estat greu rebent tractament específic per a la malaltia.
 
Des de l´Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), de forma coordinada amb els professionals assistencials, s’estan duent a terme, des del primer moment, totes les actuacions preventives pertinents en tots els àmbits de relació més directa amb el pacient, tant a l’àmbit comunitari (familiar, escolar i lleure) com sanitari, amb administració de medicació preventiva i reforç de la vacunació per tal d’evitar l’aparició de la malaltia en les persones que han mantingut contacte estret amb el pacient.
 
El dia 4 de juny va finalitzar el període de vigilància de 7 dies en l’àmbit comunitari sense que s’hagi detectat cap cas relacionat.
 
Dins el marc de les actuacions preventives i de control de salut pública també es va posar en marxa un estudi de mostres de frotis faringis per detectar possibles portadors del bacteri entre els contactes més estrets del pacient, amb la finalitat de fer el tractament dels mateixos com a mesura merament preventiva. Aquest estudi consta de diverses fases successives de recollida de mostres per tal de poder assegurar l’eliminació de portadors dins els àmbits propers al cas.
 
En el context d’aquest estudi i després d'una doble validació microbiològica, un total de 10 de les mostres de l’entorn del pacient van resultar positives al bacteri causant de la malaltia. En cap cas, però, no van desenvolupar la malaltia perquè aquestes persones estaven vacunades. Amb tot, i tal com es recomana al Procediment d’actuació davant d'un cas de diftèria, elaborat per l’ASPCAT d’acord amb les recomanacions internacionals, se’ls va administrar tractament antibiòtic per tal d’eliminar la circulació del bacteri i se’ls està fent els controls pertinents.
 
A data d’avui, 2 dels nens que eren portadors asimptomàtics de la malaltia han donat un resultat negatiu en els dos controls fets, per la qual cosa ja han estat donats d’alta. A la resta de portadors se’ls continua administrant l’antibiòtic pertinent fins que les seves mostres esdevinguin negatives, tot i que les càrregues bacterianes que presenten són molt baixes.
 
La taxa de cobertura vacunal infantil a Catalunya és elevada i, per tant, la possibilitat d’aparició de casos de determinades malalties, entre les que es troba la diftèria, és molt baixa. L’ASPCAT recorda la importància de complir amb el calendari vacunal en els infants per evitar la reemergència de malalties greus que pràcticament havien desaparegut en el nostre entorn.
 
22 de juny de 2015