•    Ponents internacionals d’Alemanya, Suïssa i Àustria mostren com els models més avançats pivoten en la coordinació i treball conjunt entre els actors implicats
•    Representants de diferents empreses subratllen la necessitat que el teixit productiu s’impliqui més en la Formació Professional, per poder trobar els professionals més adaptats a les seves necessitats
•    Patronals i sindicats coincideixen en remarcar la importància de la nova llei com una eina per a possibilitar una transformació de l’FP en què tots hauran de treballar plegats

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha inaugurat avui la X Jornada del Consell Català de Formació Professional, acompanyat de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau; el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i el president del Consell, Xavier Casares, entre d’altres autoritats. Sota el lema ‘L’adaptació al canvi’, l’acte ha girat al voltant de la transformació que afronta el món de l’FP després de l’aprovació, fa poques setmanes, de la nova llei de la Qualificació i la Formació Professional de Catalunya.

El president de la Generalitat ha subratllat que l’FP “és clau per fer evolucionar el nostre sistema productiu”. En aquest sentit, Artur Mas ha assenyalat la nova Llei de Formació i Qualificació Professional, “recentment aprovada amb un 89% dels vots del Parlament”, com un “bon marc legal” que permetrà aspirar Catalunya “a tenir molt nivell de formació, que sigui capaç de crear riquesa i competir a Europa i al món”. De fet, Mas ha afirmat que aquesta nova normativa “és probablement de les més avançades del sud d’Europa”, i permetrà seguir incidint en l’adaptació de l’FP a les noves realitats econòmiques i socials del país.

Sistemes avançats de l’entorn europeu

Les primeres ponències de la Jornada han fet un repàs a tres sistemes d’FP capdavanters de l’entorn europeu -l’alemany, el suís i l’austríac-, basats tots ells en la cooperació entre els diferents actors relacionats amb la formació i un aprenentatge molt vinculat als entorns productius.

Rose Köpf-Schuler, responsable de formació professional del Ministeri de Finances i Economia de Baden–Württemberg, ha destacat la col•laboració públic-privada com una manera de fer una millor FP, adaptada a les necessitats d’empreses i persones, sense tensionar les arques públiques del país.  

De la seva banda, Erik Swars, cap d'Afers Internacionals a SFIVET (Institut Federal de Formació Professional de Suïssa), ha indicat que a Suïssa la Formació Professional “es podria dir que no és Dual: és Triple, incloent la formació en empresa, en centre formatiu i la formació contínua”.

Per últim, Alexander Cavallar, expert en el sistema de formació professional a Àustria, ha remarcat les semblances del seu model amb el suís i l’alemany, recordant que al seu país tenen la meitat de l’abandonament escolar que la mitjana europea. “Ens basem en les figures de l’aprenent i el mestre, provinents de l’Edad Mitjana”, ha recordat, per constatar que la recepta dels seus models no és nova i ha demostrat abastament la seva eficàcia.

Apropament de l’FP al món empresarial

Representants de Mango, Manpower i Agbar, i el Consell de Cambres de Comerç de Catalunya han protagonitzat un bloc dedicat a l’adaptació de la formació a les empreses, necessitat en la que han coincidit tots ells.

Alfons Letosa, cap d’Organització i Desenvolupament de Mango, ha fet una crida a no menystenir l’FP com a camí professional perquè els professionals de perfil tècnic “és un avantatge competitiu per a les empreses”. Carles Pitart, director d’operacions SM&B de Manpower, ha subratllat que la llei permetrà fer front a les “tensions” que mig termini podria patir Catalunya en la cerca de professionals tècnics qualificats.

Maria Salamero, directora d’Innovació i Coneixement d'Agbar, ha exposat els esforços de la seva empresa en el desenvolupament de l’FP en el sector de l’aigua; en aquest sentit, ha reclamat un esforç major en l’acreditació de competències en aquest àmbit. Narcís Bosch, director gerent del Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya, per la seva part, ha valorat positivament la llei perquè resol alhora “un problema col·lectiu i un d’individual”, de les empreses i els treballadors.
   
Una llei a desplegar en tres anys i entre tots

Per últim, els sindicats i les patronals, acompanyats del president del Consell Català d’FP, han valorat la nova llei d’FP, que entra en vigor a partir de demà.

En primer lloc, Xavier Casares ha repassat les principals millores que introdueix la normativa en tot un conjunt de matèries: orientació i informació, acreditació de competències, implicació de les empreses, participació de tots els actors implicats,... En aquest sentit, Casares ha subratllat que la llei “és una eina per canviar l’FP” i ara el que toca és “la cooperació” de tots els actors implicats per desplegar-la durant els tres propers anys. “La societat no pot esperar”, ha reblat el president del Consell.

Els membres del Consell (Foment/Fepime, PIMEC, CCOO i UGT), també han coincidit en destacar la importància de la nova llei com a inici o marc d’actuació per avançar cap a la transformació de l’FP.

Iris Molina, responsable del Departament de Coneixement i Formació Professional de Foment del Treball, s’ha centrat en l’FP Dual i ha aplaudit que, al seu parer, la llei consagri aquest model i el desplegui. Lourdes Esteban, directora de formació, ocupació i polítiques socials de PIMEC, ha volgut destacar especialment el nou paradigma que porta la llei en matèria de prospecció de les necessitats formatives: “Hem de saber cap a on camina el sistema productiu i adaptar-nos”.

Per a Cristina Faciaben, secretària de socioeconomia de CCOO, “la nova llei subratlla la importància de l’FP i endreci el sistema”, tot i que creu que “no ha anat a fons” pel que fa a la integració dels subsistemes. Eva Gajardo, secretària nacional d'UGT, ha recordat que el seu sindicat sempre ha reclamat una llei, però també ha lamentat que no hagi estat prou ambiciosa. “La intenció és molt alta, però volíem més precisió”, ha indicat Gajardo.

Després d’aquestes intervencions, Xavier Casares ha tornat a prendre la paraula per cloure l’acte.