La nova publicació, de format electrònic, ha estat iniciativa de la Direcció General d’Afers Religiosos, del Departament de Governació i Relacions Institucionals, i és fruit de la col·laboració amb la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitàries, del Departament de Salut. Així mateix ha comptat amb l’assessorament de la sociòloga Clara Fons, experta en diversitat religiosa, i el metge internista Joan Padrós.
El 26 de juny es fa una primera sessió de presentació a l’Hospital de la Vall d’Hebron, a les 10.00 h per als gerents d’hospitals i a les 10.30 h per a la resta de professionals de la salut. Posteriorment es presentarà a les diferents regions sanitàries del país durant el mes de juliol: a Tarragona, el dia 3; a Girona, el 20; a Manresa, el 23; i finalment a Lleida, el 28.
Per al director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, la nova guia és un exemple més de la tasca que des de fa dos anys desenvolupa la Direcció General d’Afers Religiosos amb l’objectiu de normalitzar la diversitat religiosa present a Catalunya. En aquest sentit, aquesta guia culmina un projecte concret per al respecte a la diversitat de creences, específicament en els àmbits sanitaris. Si bé la Generalitat ja va editar el 2005 la Guia per al respecte a la pluralitat religiosa en l’àmbit hospitalari, aquesta nova edició ultrapassa l’àmbit estrictament hospitalari i s’adreça al personal de l’àmbit de la salut.
Bones pràctiques
Els continguts de la guia han estat revisats tant pel Comitè de Bioètica de Catalunya com pels membres del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa i, entre d’altres novetats, destaca la incorporació d’un apartat de bones pràctiques, que recull experiències reals perquè serveixin de referència en qualsevol centre que es trobi en casos similars. La publicació compta també amb annexos que informen detalladament sobre les diferents confessions religioses i el calendari de festivitats religioses, entre d’altres.
Avui a Catalunya hi ha establertes tretze confessions religioses, a més d’altres tradicions espirituals menys institucionalitzades. Tanmateix, la diversitat també es fa palesa dins de cada confessió religiosa, cosa que representa un repte per al manteniment de la cohesió social del país, alhora que també un valor de riquesa cultural de la nostra societat, que cal valorar, mantenir i respectar.
25 de juny de 2015