iMATGE
·         La Generalitat inverteix 864.565 euros en comprar els habitatges, 18 d’ells ocupats, a Salt, l’Hospitalet, Badalona, Terrassa, Mataró i Rubí provinents d’execucions hipotecàries de Bankia
 
·         El Govern calcula que fins a finals de 2016 haurà comprat 1.400 pisos amb aquest sistema, incrementant així un 10% el parc públic d’habitatges
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha formalitzat avui davant notari la compra dels primers 40 pisos obtinguts mitjançant l’aplicació del dret de tempteig i retracte previst en el Decret llei de mesures extraordinàries i urgents en matèria d’habitatge. Es tracta de pisos provinents d’execucions hipotecàries que Bankia tenia intenció de vendre i que han suposat al Departament un desembors de 864.564 euros. Un total de 18 d’aquests habitatges encara tenen inquilins, que ara restaran sota protecció del Govern amb un lloguer social.
 
La gran part dels pisos comprats, 26, se situen a Salt, mentre que la resta es reparteixen per diversos municipis de la demarcació de Barcelona. El pis més car adquirit, per 33.000 euros, es troba a Terrassa, mentre que els més barats són la majoria dels de Salt, a 17.500 euros. La forquilla de preus més comuna oscil·la entre els 22.500 i els 25.000 euros.
 
 
 
 
Nº habitatges
Ocupats
Buits
DEMARCACIÓ BCN
Badalona
4
4
 
 
L’Hospitalet
6
5
1
 
Mataró
1
1
 
 
Rubí
1
1
 
 
Terrassa
2
1
1
DEMARCACIÓ GIRONA
 
 
 
 
 
Salt
26
6
20
 
 
 
 
 
TOTAL
 
40
18
22
 
 
El conseller Vila ha explicat avui que el dret de tempteig i retracte és “una mesura instrumental que comença a donar fruits” i va assegurar que “aquest mateix mes de juliol comprarem altres 40 habitatges” mitjançant aquest sistema.
 
Més de 2.000 pisos aptes per a la compra
 
El Govern va aprovar el mes de març el Decret llei de mesures urgents en matèria d’habitatge que, entre d’altres mesures, estableix el dret de tempteig i retracte en les transmissions de tots els pisos provinents d’execucions hipotecàries amb posterioritat a l'abril de 2008. Aquesta mesura s'aplicarà per un termini de sis anys, fins el 2021, i queden afectats els 72 municipis amb demanda acreditada, prioritzant l'adquisició per part de l'Administració d'habitatges situats en zones amb elevat risc d’exclusió social.
 
La mesura implica que en les operacions de compra d'habitatges provinents d'execució hipotecària, l’entitat financera haurà de comunicar la venda a la Generalitat, que tindrà preferència, conjuntament amb els municipis, per comprar el pis pel mateix preu per destinar-lo a lloguer social.
 
Des de l’aprovació del Decret, diverses entitats financeres ja han informat de l’existència de més de 2.000 pisos que podrien ser objecte d’aquest dret de tempteig i retracte, 40 dels quals són els adquirits avui.
 
El Departament de TES ha habilitat una partida de 8 MEUR amb aquest objectiu per al 2015, a la qual caldrà afegir-hi els ingressos procedents del futur impost sobre els habitatges buits. Precisament, aquesta setmana el Parlament aprovarà definitivament la Llei que crea aquest impost, “una de les més audaces” impulsada per una administració pública, ha ressaltat Vila. L’objectiu és comprar 1.420 pisos a través del dret de tempteig i retracte entre 2015 i 2016, incrementant així el parc públic de la Generalitat en un 10%.
 
Més de 14.000 execucions hipotecàries el 2014
 
A Catalunya es van produir durant l’any 2014 un total de 14.230 execucions hipotecàries, de les quals 10.635 van ser habitatges en propietat de persones físiques i 3.595, de persones jurídiques. Del total de pisos provinents d'execució hipotecària, la gran majoria són usats, un total de 12.878, i tan sols 1.352 són habitatges nous.
 
Davant de l’extraordinària vulnerabilitat en què queden en molts casos les famílies que viuen en aquests habitatges, per la moratòria aprovada pel Govern de l'Estat, el Govern català té en marxa diverses línies d’ajuts per pal·liar aquesta situació. L’any 2014, un total de 32.363 famílies van rebre algun ajut dels programes socials d'habitatge, un 25% més que el 2013. A més, un total de 25.000 famílies viuen en habitatges provinents del parc públic de la Generalitat, o de les borses de lloguer.
 
Per aquest any 2015, el Departament de TES preveu augmentar un 20% el número de llars beneficiades pels programes socials fins a arribar a les 40.800 famílies. Vila ha subratllat que “cap govern havia destinat una quantia tan important” com per arribar a aquest número de famílies recolzades. “Confirma que aquesta legislatura la prioritat era estar al costat de la gent”, ha afirmat el conseller.
 
Vila ha conclòs afirmant que “amb els mecanismes que hem arbitrat, podem garantir que, a partir de l’1 de gener de 2016, ni una sola família quedarà desatesa si ha de gestionar un desnonament”.

3  

Fitxers adjunts

Signatura de la compra

Signatura de la compra
JPG | 271

Conseller Vila, amb primera família beneficiària

Conseller Vila, amb primera família beneficiària
JPG | 271

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 1051