- L'objectiu de les proves específiques d’accés és que l’aspirant pugui demostrar les aptituds necessàries per cursar amb aprofitament aquests ensenyaments
- El termini d’inscripció per a la del grau superior de teatre és de l’1 al 7 de setembre i per a la de circ de l’1 al 14 del mateix mes
- Aquests cicles es podran estudiar als següents centres: Animació en circ a les Arts del Circ Rogelio Rivel de Barcelona i Tècniques d’actuació teatral a El Timbal, a La Casona i al Col·legi del Teatre de Barcelona; i a l’Aula de Teatre de Lleida
El Departament d’Ensenyament ha convocat les proves específiques d’accés al cicle formatiu de grau mitjà d'Animació en circ i al grau superior de Tècniques d'actuació teatral. El termini d’inscripció per a la del grau de teatre és de l’1 al 7 de setembre i per a la de circ, de l’1 al 14 del mateix mes. La Generalitat va aprovar el passat mes de juny els decrets per a la creació d’aquests dos nous títols propis de la Generalitat de Catalunya: els primers cicles formatius en els àmbits del circ i de la interpretació teatral.
L'objectiu d’aquestes proves específiques és que l’aspirant pugui demostrar les aptituds necessàries per cursar amb aprofitament els ensenyaments. Pel que fa al cicle mitjà de circ, la prova es realitzarà des del 21 al 25 de setembre i la publicació de les qualificacions definitives serà el dia 1 d’octubre, i, al cicle de teatre, la prova es durà a terme del 14 al 18 de setembre i la publicació de les qualificacions definitives tindrà lloc el 25 de setembre.
La prova del cicle de l’àmbit el circ consta d’un exercici pràctic dividit en set parts per avaluar les capacitats i aptituds dels aspirants en aquests aspectes: la consciència corporal i la col·locació en l’espai; la resistència, la flexibilitat i la força; la resposta en situacions bàsiques d’equilibri invertit; la resposta en situacions de salts sobre minitramp; la resposta en figures acrobàtiques bàsiques; la participació, reacció i relació amb els companys en una proposta de creació col·lectiva; i la reacció i participació en una proposta de joc teatral. La del cicle d’actuació teatral consisteix principalment en un exercici individual on l'aspirant demostra les seves aptituds físiques, vocals i interpretatives per a l'actuació.
El nou cicle d’Animació en circ es podrà realitzar el curs vinent al centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel de la ciutat de Barcelona. Els alumnes que el cursin rebran formació relacionada amb la realització d’activitats d’animació i aprendran a actuar en públic en números de circ no especialitzats o com a col·laboradors d’altres artistes de nivell superior, així com a incorporar-se al sistema de vida del circ. Pel que fa al camp professional, els titulats podran treballar de forma autònoma o per altri integrant-se en companyies de circ.
El cicle formatiu té una durada de 2.000 hores, que es realitzen en dos cursos acadèmics, i que es reparteixen en 10 mòduls: Col·locació corporal, coneixement del cos, preparació física i entrenament, Eines per a la creació, Acrobàcia a terra, Acrobàcia sobre aparells, Parades de mans, Aprofundiment en les tècniques de circ, Projecte i representació, Formació i orientació laboral, Pràctiques en empreses, estudis o tallers i Llengua estrangera –anglès–.
El currículum del grau en Tècniques d’actuació teatral es podrà estudiar el curs vinent al centre de formació i creació escènica El Timbal, al centre de formació i investigació teatral La Casona, i al Col·legi del Teatre –tots tres de Barcelona-; i a l’Aula de Teatre de Lleida. Aquest cicle preveu que els titulats sàpiguen aplicar les tècniques d’interpretació, de moviment i vocals per actuar en viu o en mitjans audiovisuals, per realitzar tasques de dinamització basades en l’actuació i per preparar en tècniques d’expressió i comunicació. Els que el superin podran desenvolupar la seva professió de forma autònoma o per altri en actuacions en viu o audiovisuals, i també per productores d’espectacles, empreses de serveis o entitats vinculades al sector.
També té una durada de 2.000 hores en dos cursos acadèmics, que es distribueixen en 9 mòduls: Tècniques d’interpretació, Tècniques de moviment, Tècniques de veu i cant, Entrenament en activitats comunicatives, Activitats de dinamització, Pràctica escènica, Formació i orientació laboral, Projecte integrat, i Pràctiques en empreses, estudis o tallers.
3 d’agost de 2015