- El Departament de Cultura ha realitzat un informe, que porta per títol L’IVA sobre la cultura a Espanya i a la Unió Europea. 2015, sobre l’IVA aplicat a la cultura en els diferents països de la Comissió Europea
L’Estat espanyol no ha realitzat cap canvi en l’IVA que s’aplica a entrades per a espectacles d’arts escèniques i de cinema des de la darrera reforma l’any 2012. Segons un informe, elaborat pel Departament de Cultura, sobre l’impost del valor afegit al sector cultural en diferents països, Espanya es situa 8 punts per sobre de la mitjana europea.
Aquest informe, que porta per títol L’IVA sobre la cultura a Espanya i a la Unió Europea. 2015, compara les dades que facilita la Comissió Europea sobre els tipus impositius que apliquen els països integradors de la UE als productes i serveis culturals en concepte d’IVA.
Els estats membres, però, tenen visions diferents sobre quins productes consideren de primera necessitat i quins són béns de luxe i, per tant, se’ls pot classificar en funció del tracte fiscal que dispensen a la cultura. A la banda alta, Dinamarca no aplica cap incentiu fiscal envers la cultura a través de l’IVA, ja que té un IVA del 25%, mentre que Luxemburg, Malta i Xipre són els estats europeus on els tipus impositius en cultura són més reduïts, 3%, 5% i 5%, respectivament.
L’Estat espanyol va realitzar la darrera modificació el 2012 amb l’augment del tipus impositiu a certs àmbits de la cultura, que va passar d’un 8% a un 21%, decisió que va provocar que Espanya gravi les entrades d’espectacles i cinema 8 punts per sobre de la mitjana europea. Des d’aleshores, tot i les reiterades peticions del sector i de diferents entitats i administracions d’aplicar l’IVA reduït a la cultura, l’Estat espanyol no ha dut cap reformar en aquest àmbit.