• La mostra reuneix, per primera vegada, tots els cranis enclavats sencers d’època ibèrica que s’han trobat sencers a Catalunya
  • Les anàlisis fetes han permès reconstruir virtualment el rostre d’un dels cranis trobats a Ullastret i conèixer la fisonomia dels nostres avantpassats
Diumenge 30 d’agost tanca al públic l’exposició temporal "Els caps tallats d’Ullastret. Violència i ritual al món iber", amb la que s’ha donat a conèixer els resultats científics d’una de les troballes més excepcionals que ha donat l’arqueologia en els darrers anys a Europa: els cranis enclavats d’Ullastret.
 
Per primera vegada, s’han reunit en una mostra tots els cranis enclavats sencers d’època ibèrica que s’han trobats sencers a Catalunya: el trobat a Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet (conservat al Museu d’Arqueologia de Catalunya - Barcelona) i els quatre trobats a Ullastret, dos durant les excavacions del 1969 i dos al 2012. A més, la mostra exposa la resta de fragments cranials que es va localitzar durant la campanya d’excavacions del 2012 amb ferides de guerra i que han estat clau a l’hora d’extreure’n les conclusions de l’estudi. Un fenomen, el d’exhibir públicament i clavats a les muralles i a les façanes de les cases els caps tallats dels enemics com a trofeus de guerra, que resulta característic de l’edat del ferro i en concret de la cultura ibèrica, especialment en els segles III i II aC.
 
L’altra novetat que s’hi exposa és la reconstrucció virtual del rostre d’un dels dos cranis enclavats que es van trobar sencers a Ullastret i que s’ha pogut fer gràcies a les anàlisis científiques i a l’obtenció d’imatges 3D en alta resolució. La reconstrucció facial mostra per primera vegada l’aspecte d’un home que va morir jove, entre 16 i 18 anys, a finals del segle III o principis del segle II aC.
 
La mostra que es pot veure al museu monogràfic del jaciment d’Ullastret fins diumenge 30 d’agost (C. Afores s/n. Ullastret, Baix Empordà) ha estat premiada recentment per la revista Auriga, que li ha  concedit el Premi Musa d’exposicions sobre el món antic. 
 
A finals de setembre l’exposició viatjarà al Museu d’Arqueologia de Catalunya-Barcelona on, sota el títol “Caps tallats. Símbols de poder”, s’amplia amb nous continguts arqueològics i un nou discurs que analitza el passat ibèric.
 
Fragment del vídeo on es mostra la reconstrucció virtual del crani enclavat i que s’ha dut a terme en el marc del programa Patrimoni en Acció, del Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa”: https://vimeo.com/111916568
 
 
 

1  

Imatges

Crani enclavat d'Ullastret

Crani enclavat d'Ullastret 209

1  

Fitxers adjunts

Dossier de Premsa

Dossier de Premsa
PDF | 1237