El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, s’ha reunit aquesta tarda, a Barcelona, amb el president i el secretari del Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Pa de Pagès Català, Antoni Figuera i Alfredo Martínez, respectivament.
Es tracta de la primera trobada entre el conseller d'Agricultura i els representants de la IGP Pa de Pagès per intercanviar opinions i conèixer la realitat del subsector. Ciuraneta ha remarcat "la importància de les marques de qualitat associades al nostre territori i que acrediten l'excel·lència dels nostres productes i el bon saber fer dels nostres productors" i ha afegit que "hem d'impulsar i potenciar el consum d'aquells productes que, com és el cas del pa de pagès, no tan sols aporten un element essencial a la nostra dieta sinó que són coneguts i valorats per la seva qualitat i a més configuren el bò i millor del nostre bagatge culinari i cultural"
La zona de producció del pa objecte d’aquesta IGP comprèn tot Catalunya, i les seves principals característiques són que es tracta d'un pa tradicional, rodó d’imatge rústica, de crosta gruixuda i cruixent, molla esponjosa i alveolat gran i irregular. Tot el procés d’elaboració es duu a terme seguint mètodes tradicionals, realitzant manualment com a mínim el format, amb fermentacions lentes, i coent les masses sempre en forns de solera refractària. Organolèpticament, és un pa de gran aroma i sabor, amb certa acidesa que manté la sensació de frescor i una textura agradable passades 8-9 hores de la cocció.
Val a dir que els consumidors el troben clarament identificat, i en el moment de la venda s’entrega en bosses de paper amb el logotip identificatiu propi de la IGP, una IGP que actualment té 120 fleques elaboradores registrades amb més de 400 punts de venda (pràcticament amb presència a gairebé totes les comarques de Catalunya); i la producció va ser durant l’exercici de 2014 d’un total de 1.211.000 unitats de pa pagès català, en els formats de 1.000 i 500 grams, equivalents a uns 737.000 quilos de pa.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
1