El president Mas durant la seva intervenció al cicle de sopars col·loqui de la Cambra de Comerç de Girona
El president Mas durant la seva intervenció al cicle de sopars col·loqui de la Cambra de Comerç de Girona
 
 
  • Davant dels més de 200 empresaris que han assistit al cicle de sopars col·loqui de la Cambra de Comerç de Girona i el grup Hotels Ultonia, el cap de l’Executiu ha denunciat la mesura impulsada pel PP per “transformar” el Constitucional en un òrgan que “pugui arribar a inhabilitar càrrecs públics”, una iniciativa que “es carrega l’estat de dret i és d’una baixa qualitat alarmant”
 
  • El cap de l’Executiu qualifica de “gravetat democràtica brutal” que l’expresident socialista Felipe González afirmi que “feu el que feu en aquestes eleccions, tot seguirà igual”. “No ho diu Aznar, ho diu Felipe González”
 
  • Remarca la importància d’assolir “majories permanents i clares” el 27S per tirar endavant aquesta “gran oportunitat de fer un país de primera fila”, perquè “el llenguatge que funciona en l’escena internacional és que hi hagi una majoria clara passada per les urnes”
 
 
“La proposta de reforma del Tribunal Constitucional és d’una baixa qualitat democràtica alarmant, es carrega els fonaments de l’estat de dret que tan diuen defensar i a més dóna la sensació d’un retrocés històric molt gran”. Amb aquestes paraules s’ha referit el president de la Generalitat, Artur Mas, a la proposta de modificació del Tribunal Constitucional que ha registrat avui el Partit Popular i que pretén “atribuir al TC les funcions que no li pertoquen, perquè pugi arribar a inhabilitar determinats càrrecs públics”. “Crec que deuen pensar en mi també”, ha ironitzat, davant dels més de 200 empresaris que aquest vespre han assistit al sopar col·loqui organitzat per la Cambra de Comerç de Girona i el grup Hotels Ultonia, i ha advertit que d’aquí al 27 de setembre “cada dia regalaran una iniciatives d’aquestes absolutament esperpèntiques”.
 
El president de la Generalitat lamentat que la reforma del Constitucional impulsada pel partit del Govern espanyol “recorda els anys 30”, “és la música de la Inquisició”. “Això no és estat de dret, no és qualitat democràtica”, ha denunciat, i ha expressat el seu desig que “això ajudi a molts a obrir els ulls, si és que queda algú que no els tingui oberts", perquè “el que està en joc el 27S és si podem arribar a fer país de primeríssima línia o no” amb els instruments d’un Estat, davant “la regressió” constant en què es troba l’autogovern i la voluntat “uniformitzadora i homogeinitzadora” de l’Estat.
 
En aquest context, el president Mas ha recordat que Catalunya “ha col·laborat i ajudat sempre” els diferents governs de l’Estat espanyol i ha lamentat en aquest sentit la carta oberta publicada aquest cap de setmana per l’expresident espanyol, Felipe González. “El pitjor que diu no és el tema del nazisme ni del feixisme”, sinó que “el pitjor” de la carta oberta de l’expresident socialista, ha dit, és que “ens diu, feu el que feu en aquestes eleccions tot seguirà igual”. “Això és d’una gravetat democràtica brutal”, ha sentenciat. "No ho diu Aznar, al qual li han faltat minuts per aplaudir; ho diu Felipe González"“S’està perdent el mínim respecte exigit”, ha lamentat Mas, i ha instat Catalunya a respondre actituds i declaracions com aquestes amb “missatges i actituds d’un gran positivisme”.
 
 
‘Necessitem majories permanents i clares’
 
El president de la Generalitat ha remarcat la importància que el 27 de setembre s’assoleixin “majories permanents i clares”, perquè llavors, ha dit “tenim possibilitats clares de tirar endavant” el procés. El 27S, ha recordat Mas, “no hi haurà interpretacions possibles, o hi ha majoria o no hi ha majoria”: “com més àmplia sigui la majoria, més indiscutible serà el resultat i més fàcil d’explicar; com menys evident sigui el resultat, més interpretacions hi pot haver”. Davant d’això, i tenint en compte que “es comptaran quants diputats hi ha al costat del sí i quants al costat del no”, el president ha advertit a aquells que “acabaran votant partits de tradició catalanista que no estan al sí pensant que en el fons estan votant opcions catalanistes, aquell vespre, comptaran al no”. “El llenguatge que funciona en l’escena internacional és que hi hagi una majoria clara passada per les urnes”, ha remarcat. I ha sentenciat: “necessitem força de país”.
 
“Tenim una gran oportunitat de fer un país de primera fila, però o canviem d’esquema o no ens en sortim”, ha recordat Mas, qui ha remarcat l’excel·lència que ha assolit Catalunya en àmbits com l’universitari, el sanitari o les exportacions, malgrat tenir “instruments limitats” i “no tenir la capacitat de decisió de països com Dinamarca, Àustria, Finlàndia o Suècia”, de dimensions similars a Catalunya. “Si sense instruments, sense capacitat de decisió i sense recursos hem aconseguit resultats, vol dir que som capaços de fer un país de primera línia, en som perfectament capaços”, ha remarcat.
 
 
‘Molta gent se l’ha jugat molt’
 
El president ha volgut agrair explícitament el suport de les entitats empresarials de Girona al procés català, que queda recollit al Manifest del Far, del maig de l’any passat i que avui li han lliurat a Girona, durant la reunió que el president ha mantingut amb responsables de la Cambra de Comerç i del Grup Impuls per Girona. “S’ha fet molta feina per arribar fins aquí, molta gent se l’ha jugat molt, molta gent s’ha mullat molt”, ha subratllat el cap de l’Executiu, qui ha volgut deixar clar que malgrat que “es repeteix bastant que dintre del món econòmic les posicions són contràries i es generalitza, vull recordar que entitats molt significatives d’aquest país que representen una gran majoria del món econòmic i empresarial de Catalunya, en el seu moment ja es van mullar”.
 
“Atenció quan es parla del món econòmic i empresarial com si estigues reduït a poques persones, oblidant-se d’aquesta munió de gent que representen l’economia global del país”, ha advertit, en relació amb el manifest fet públic avui per Foment del Treball.
 
En el col·loqui posterior amb els més de 200 representants del món econòmic i empresarial que han assistit al sopar, el cap de l’Executiu ha denunciat “les pressions tremendes i permanents” de la diplomàcia espanyola perquè “ens tanquin les portes”.
 
Han assistit a l’acte l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont; els consellers de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i d’Empresa i Ocupació, Felip Puig; el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, i el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús.
 
 

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 2095