El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Girona, de la directora general de Desenvolupament Rural, Esther Peña, del director general d’Agricultura i Ramaderia, Alfons Vilarrasa, del director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit, aquest migdia, a Lleida, la cloenda de la jornada ‘El sector primari. Espai Local d’Acció’, coorganitzada pel Departament, l’ACM i la Diputació de Lleida, i que properament se celebrarà a la resta de demarcacions catalanes.
Jordi Ciuraneta ha obert la seva intervenció subratllant que, en aquesta línia, “des del Departament ens hem marcat diversos objectius”, que ha analitzat:
- d’una banda, reconèixer a tots els alcaldes, alcaldesses, regidors, consellers i tècnics de l’àmbit agroindustrial i forestal, per liderar els reptes que afronta el sector en els nostres municipis: “el compromís i el suport dels ajuntaments i el món local és bàsic per a projectar el sector primari cap al futur i per a què esdevingui una font de creació d’ocupació i riquesa; i encara és més clau, quan parlem de Lleida, on el sector té una capacitat econòmica, social i territorial tractora indiscutible”.
- En segon lloc, treballar coordinadament amb els governs comarcals / locals i el Govern de la Generalitat per a aprofitar totes les oportunitats que ofereix el sector, la legislació, el mercat i les noves tendències del consumidor: “sabeu que a finals de juny vaig assumir el càrrec de conseller, però tot i el marge de temps fins a les eleccions, per a mi era essencial trobar-me amb tots vosaltres, perquè sou una peça clau, perquè cal que totes les administracions d’aquí comparteixin sinèrgies, inquietuds i informació, i ho facin d’una forma àgil, transparent i dinàmica. És per això que avui ens han acompanyat tots els directors generals del Departament, a qui agraeixo enormement la seva bona predisposició, perquè és important que sapigueu què fem, cap a on anem, com a sector i com a Administració, cap a on podem i volem arribar, quins objectius ens hem marcat, quin model agroalimentari i forestal volem implementar, i quins recursos us podem oferir”.
En aquest punt, Ciuraneta ha explicat que per aquest motiu s’ha preparat quatre jornades, una a cada Diputació, amb exemples i casos d’èxit propers, de gent del territori que explica la seva experiència i les perspectives de futur; i ha emplaçat tothom a veure el Departament com a partner, assessor, i suport. “Utilitzeu-nos, traieu-nos profit i no dubteu a posar-vos en contacte, sempre que calgui, amb nosaltres, sigui a través de les Oficines Comarcals, dels Serveis Territorials i Centrals, o amb mi mateix”.
I el tercer objectiu citat pel conseller se centra a voler visualitzar i demostrar “la força que té el sector en el que treballem, una força que sovint ens passa desapercebuda, que sovint no ens acabem de creure o desmereixem, però que hi és, i s’ha de veure i demostrar amb orgull”.
Així, Jordi Ciuraneta ha volgut fer una breu descripció del sector:
- l’agricultura, la ramaderia i el forest representen el 90,28 % de la superfície total de Catalunya, amb un 64,21% pel sector forestal i el 26,07% per l’agrícola (836.736 ha); i el 61,60% d’aquesta superfície de conreu són conreus herbacis, el 29,65% llenyosos i el 8,75% restant a guarets. El 68,23% és de secà i el 31,77% de regadiu. Amb dades de 2014, el 89,80 % dels conreus herbacis corresponen a cereals i farratges, destinats en bona part a l’alimentació animal, mentre que, per a l’alimentació de la població, destaca la superfície d’arròs (4,10%) i la d’hortalisses (1,93%). I dins dels conreus llenyosos, destaca l’olivera amb un 41,16% de la superfície, la fruita dolça amb el 35,75%, la vinya amb un 19,67% i els cítrics amb un 3,42%.
- Pel que fa a la producció animal de 2014, ha destacat en números de cens: el porcí, amb 7,5 milions de caps; el boví, amb 600.000 caps; i l’oví i el cabrum, amb 600.000 caps més. A la vegada, hi ha una capacitat màxima de 83 milions de caps d’aviram; de 2 milions de caps de conills, i de 200.000 ruscs d’abelles.
- Pel que fa al sacrifici, el 2014 destaca l’aviram amb 201 milions de caps sacrificats (dada superior el cens) i el porcí amb 19,4 milions de caps (més de 2,5 vegades el cens).
Com ha afegit Ciuraneta, aquesta estructura productiva del sector primari fa que la Producció Final Agrària a Catalunya el 2014 es situï per damunt dels 4.300 milions d’euros l’any (cap al 10,5% de l'Estat), dels que el 36,5% correspon a l’agricultura i el 63,5% a la ramaderia, justament al contrari del que passa a l’Estat espanyol. “I en aquesta estructura tenim una varietat important d’explotacions agrícoles i ramaderes, tot i que, cada vegada es tendeix a l’especialització i a la concentració; unes explotacions que necessiten un relleu generacional: joves, actius i formats, que se sentin atrets per l’únic sector anticíclic que tenim al país; que necessiten adaptar-se, modernitzar-se i innovar contínuament, i que desenvolupen una funció bàsica: produir aliments sans, segurs i de qualitats per a la població. Així mateix, nodreixen la indústria agroalimentària i són el punt de partida d’una gastronomia única, reputada nivell mundial, i un dels puntals de la nostra projecció com a país”.
El conseller també s’ha referit al dèficit fiscal i el sector primari, ha destacat que la jornada d’avui pretén debatre i reflexionar sobre la importància de les polítiques locals en aquest sector, donar eines i recursos, i reivindicar el paper del món local, i ha expressat la voluntat de donar continuïtat a les jornades.
Prèviament, el conseller ha assistit a la inauguració del curs acadèmic 2015-2016 de la Universitat de Lleida (UDL), que s’ha celebrat a l’edifici del Rectorat, a la capital lleidatana.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
2