Agència de l'Habitatge de Catalunya

Foto miniatura

El Govern valora positivament la consolidació del canvi de tendència en el sector de l'habitatge

El secretari d'Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, ha inaugurat aquest matí la jornada Expectatives del sector immobiliari al 2016

query_builder   22 gener 2016 14:37

event_note Nota de premsa

El Govern valora positivament la consolidació del canvi de tendència en el sector de l'habitatge

El secretari d'Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, ha inaugurat aquest matí la jornada Expectatives del sector immobiliari al 2016

El secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, ha inaugurat aquest matí la jornada Expectatives del sector immobiliari al 2016, organitzada pel Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària (API)
 
Sala s’ha mostrat prudent però optimista respecte a la tendència actual del sector i preveu la construcció de 190.000 habitatges nous fins al 2030
Foto de la Jornada
El secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, ha valorat molt positivament les actuals xifres macroeconòmiques que posen de manifest que el PIB del sector de la construcció creix molt per sobre que el PIB general, fet que no passava des del 2007. Pel que fa a la construcció de nous habitatges, els estudis posen de manifest que es consolida l'increment iniciat el 2014, i, a falta de les dades definitives del 2015, en els tres primers trimestres ja s'havien iniciat un 15% més d'habitatges que en tot el 2014. Això indica, en opinió del secretari d’Habitatge, “que el sector s’està dinamitzant i que aquesta és la tendència per als propers temps”, segons ha apuntat durant la inauguració de la jornada Expectatives del sector immobiliari al 2016, organitzada pel Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària (API).
 
Carles Sala ha explicat també que a Catalunya es preveu la creació de 400.000 noves llars d’aquí a l’any 2030 i que serà necessària la construcció de fins a 190.000 habitatges nous. Són dades que s’extreuen dels treballs preliminars de redacció del Pla Territorial Sectorial de l’Habitatge, en base a uns informes encarregats al Centre d’Estudis Demogràfics i a IESE, on es destaca el creixement de noves llars, en qualsevol dels escenaris demogràfics previstos.
 
En aquest sentit, el secretari d’Habitatge ha apuntat que la necessitat d’habitatge i la consegüent recuperació de l'activitat de la nova construcció residencial no serà igual en tot el territori, i que les comarques on hi haurà més activitat, segons preveuen els estudis, són el Barcelonès, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental, el Maresme, el Segrià, el Tarragonès, la Selva, el Baix Camp i el Gironès.
 
El secretari d’Habitatge també s'ha referit al manteniment, conservació i rehabilitació d'habitatges. Per Sala, si s'han de formar 400.000 noves llars a Catalunya fins a l'any 2030, com indiquen les previsions, caldrà posar el focus d'atenció especialment en l'àmbit de la rehabilitació d’habitatges.
 
Canvis en el mercat de lloguer
  
Pel que fa a l'accés a l'habitatge, Sala ha explicat que es preveu que el mercat de lloguer no tingui els forts increments dels darrers anys perquè la compra-venda d’habitatges s’està recuperant com a fórmula d'accés. En aquest sentit, el secretari d’Habitatge i Millora Urbana ha posat de relleu que en els darrers set anys s’ha més que doblat el
número de contractes de lloguer inscrits al registre de fiances de l'Incasòl, i s’ha passat dels 60.000 contractes l’any 2007 als 140.000 del 2015, fet que ha marcat un canvi en la tendència històrica d’aquest tipus de tinença, per la situació del context socioeconòmic.
 
Sala ha aprofitat la Jornada per explicar algunes de les línies estratègiques amb les quals treballa el Govern de la Generalitat de Catalunya en matèria d’habitatge i ha destacat la tasca feta per incloure la propietat temporal i la propietat compartida al llibre cinquè del Codi civil de Catalunya com a  noves formes de tinença, les noves normes per facilitar l’accés a l’habitatge i evitar desnonaments, els instruments públics com l’Avalloguer, per impulsar el lloguer i donar més garanties, les polítiques públiques encaminades a reduir el parc buit d’habitatge públic i a rebaixar les rendes de lloguer dels habitatges amb protecció oficial i l’increment d’ajuts socials per garantir l’accés i permanència a l’habitatge i evitar desnonaments.
 
Finalment Sala ha volgut destacar, davant els professionals assistents a la jornada, que és important “no caure en els mateixos errors del passat”. El aquest sentit, ha manifestat que “les perspectives de recuperació són positives vistos els antecedents, però el repte és impedir que l’increment de preus i l’augment de la construcció, que tenen aspectes positius, es disparin i generin una nova bombolla”. És per això que el secretari d’Habitatge ha considerat que “el mercat ha de saber autoregular-se millor per a impedir escalades de preus que les persones acabin considerant imparables, i que acabin ocasionant un desastre en les famílies per sobreendeutament”. Per aconseguir evitar la repetició d’aquests errors, Carles Sala ha remarcat que és “bàsica la feina del regulador i del sector públic a través de la legislació, però resulta també imprescindible comptar amb el paper dels professionals del sector i amb l’experiència dels Agents de la Propietat Immobiliària per a garantir bones pràctiques i la responsabilitat de tots els actors que intervenen en el mercat”.

1  

Imatges

Foto de la Jornada

Foto de la Jornada 1615

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 78

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia