Sala de premsa

event_note Nota de premsa

#153

Alimentaria, l'aparador de la diversitat agroalimentària catalana

  • L’agroindústria és un dels sectors més dinàmics de l’economia catalana
  • La fira tanca amb més de 140.000 visitants de 70 països diferents
  • La gastronomia catalana ha mostrat al món la seva capacitat d'innovació i d'internacionalització
Govern
La comercialització dels productes catalans i la internacionalització de les empreses catalanes són els dos eixos sota els quals el Govern articula la seva política de foment al sector agroalimentari, que durant aquesta setmana s’ha mostrat al món a través dels 90.000 metres quadrats que ha ocupat la Fira Alimentaria 2016 i on s’ha vist que l’agroindústria és un dels sectors més dinàmics de l’economia catalana. Hi han participat més de 150 empreses catalanes amb voluntat d’innovació i d’internacionalització i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha mantingut contactes amb delegacions de nombrosos països que s’han interessat pel sector alimentari català per donar presència internacional als productes catalans i per assessorar a la internacionalització dels nostres productors.
Alimentaria ha arribat enguany als 40 anys en bona forma ja que ha acollit 40.000 empreses, que són 200 més que en l’edició de l’any passat, i ha rebut 140.000 visitants de 70 països diferents. El 35% dels visitants a la fira han estat estrangers. Es calcula que aquest esdeveniment genera un impacte econòmic de més de 170 milions d’euros.
Entre les accions que s’han dut a terme hi ha hagut el Fruit Business Forum, un espai de trobada i de promoció de les exportacions d’un dels sectors més dinàmics de l’economia agroalimentària catalana. També es va fer una taula rodona sobre “la lletra petita del TTIP. Riscos i oportunitats per al sector agroalimentari”.
Durant aquesta edició d’Alimentaria la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, ha tingut diferents reunions amb països tercers, com ara la Xina i el Líban, per mantenir els contactes i les negociacions en l’obertura de nous mercats en sectors com el boví, la fruita de pinyol o els cítrics.  D’altra banda, també s’han mantingut reunions institucionals amb diferents Comunitats autònomes, com ara el País Basc, Navarra i Múrcia, per tractar temes d’interès comú.
 
L’agroindústria catalana, un dels sectors més dinàmics
Catalunya té en l’agroindústria no només un dels sectors més importants de l’economia, sinó també un dels àmbits amb majors oportunitats de creixement. Amb el 3,6% del PIB català i el 18,6% del PIB industrial, l’agroindústria és un dels sectors exportadors més dinàmics de l’economia catalana i amb major projecció internacional.
Cada any genera una xifra de negoci de 25.166 milions d’euros i dóna feina a més de 75.000 treballadors. Les exportacions d’aquest sector creixen any rere any i el 2015 van superar els nou milions de productes.
 
Catalunya Regió Europea de la Gastronomia 2016 tot l’any
En el marc d’Alimentaria Barcelona s’ha presentat la designació de Catalunya, Regió Europea de la Gastronomia 2016, que té com a ambaixadora la xef Carme Ruscalleda. Diferents experts han participat en les taules rodones “Gastronomia i innovació, desenvolupament de nous productes” i “Gastronomia, radiografia d’un sector econòmic”  i cada dia s’han fet showcookings que han permès conèixer la gran varietat i qualitat dels productes agroalimentaris catalans.
Catalunya va ser declarada Regió Europea de la Gastronomia 2016 després que els departaments d'Agricultura i d’Empresa i Ocupació (DEMO), a través de l'Agència Catalana de Turisme, conjuntament amb entitats, agents i personalitats del país, n’impulsessin la candidatura i la presentessin.
La Regió Europea de la Gastronomia és una iniciativa impulsada per una plataforma de regions europees i administrada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), que compta amb el suport de les institucions europees i que té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions d'Europa que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida dels ciutadans, posant en valor les diferents cultures alimentàries, l'educació per a la salut i la sostenibilitat, i la innovació gastronòmica.
El distintiu Regió Europea de la Gastronomia situa Catalunya com una regió capdavantera a Europa en l’àmbit alimentari i turístic. La bona feina dels productors, restauradors, centres de recerca, escoles, mitjans de comunicació, entitats i xefs catalans, entre els quals es troba Carme Ruscalleda, ambaixadora del títol, ha fet d’aquesta gastronomia i dels productes alimentaris una referència internacional.
Durant tot l’any es faran 150 actuacions, impulsades pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, mitjançant la Promotora d'Exportacions Catalanes, SA (PRODECA), i el Departament d’Empresa i Coneixement, mitjançant l’Agència Catalana de Turisme, i el conjunt d'entitats adherides al projecte, orientades als mercats internacionals. Aquestes accions es troben explicades al web www.somgastronomia.cat i al perfil Som Gastronomia a les principals xarxes socials.
 
Ensenyament presenta l’oferta formativa dels sectors alimentari i de la restauració
D’altra banda, amb l’objectiu de donar a conèixer a les empreses i als visitants els diferents títols, programes i serveis que s’ofereix a l’FP en aquest àmbit, el Departament d'Ensenyament ha presentat a Alimentària l’oferta de cicles formatius de formació professional vinculats als sectors alimentari i de la restauració. Es tracta de fins a 10 cicles de grau mitjà o superior que actualment ja cursen més de 6.800 alumnes d’arreu de Catalunya. D’aquests, 210 pertanyen a la modalitat dual.
1
Fitxers adjunts
Fitxers adjunts
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia