• La presentació ha tingut lloc aquest dilluns al matí de la mà del conseller Raül Romeva i el cònsol general del Japó a Barcelona, Nahoito Watanabe
  • El nou pla 2016-2019 no només consolida les relacions en l'àmbit empresarial sinó que també ho fa en els àmbits d'universitat i recerca, cultura i turisme
  • També permet mantenir i millorar les relacions institucionals iniciades el 2009 amb aquest país prioritari per a l'acció exterior del Govern
Presentació del Pla Japó 2016-2019
 
El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha presentat avui el pla Japó 2016-2019 juntament amb el cònsol general del Japó a Barcelona, Nahoito Watanabe. Aquest pla neix amb la voluntat de donar continuïtat i alhora aprofundir les relacions entre ambdós països.

En la seva intervenció el conseller Romeva ha dit que "el Japó és un país prioritari per al Govern, és un dels països amb qui Catalunya ha mantingut llaços d'amistat més sòlids i perdurables". Ha explicat que les relacions "han transcendit l'àmbit empresarial original" i n'ha destacat el turisme japonès a Catalunya assegurant que "hem superat la xifra de 170.000 visitants japonesos anuals i això demostra la necessitat de tenir una connexió aèria directa, que és una de les accions previstes al Pla".

La tercera edició del Pla Japó 2016-2019 s'estructura en quatre grans àmbits: empresa, turisme, universitat i recerca, i cultura. Com a novetat, inclou indicadors per a valorar les accions que es portaran a terme i es pretén donar-li visibilitat, amb nous canals de difusió i també amb la creació d'una imatge gràfica per a millorar-ne la difusió i identificació.

Pel que fa a empresa cal destacar l'atenció contínua a l'empresa japonesa a Catalunya, el pla ho millora amb la posada en marxa del Japan Desk que oferirà servei individualitzat als inversors japonesos. En turisme se segueix treballant per donar una atenció especialitzada als turistes japonesos i així atendre les seves característiques úniques. A Catalunya el nombre de turistes japonesos ha augmentat un 50% en només els últims set anys.

En universitat i recerca s'ha fet un avenç significatiu amb la participació en el projecte estratègic de cooperació bilateral i innovació entre la UE i el Japó, anomenat JEUPISTE, que permet potenciar les relacions en R+D+I. I finalment, en cultura, es continua donant suport a les activitats artístiques i culturals japoneses a Catalunya, en aquest pla arribaran per primera vegada en l'àmbit de l'artesania i el disseny. També cal destacar l'esforç per a consolidar els estudis de llengua i cultura catalanes que s'imparteixen en quatre universitats japoneses. Un bon exemple de col·laboració cultural és el programa Cool Japan, una iniciativa del ministeri japonès d'Economia, Comerç i Indústria en l'àrea de les indústries culturals.

Després de la presentació s'ha celebrat la 7a reunió plenària del Comitè de reforç de les relacions Catalunya-Japó en la qual hi ha participat el secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, Jordi Solé; la directora general de Relacions Exteriors, Maria Badia; la directora de la Unitat d'Internacionalització i inversions d'ACCIÓ, Judit Hidalgo; el director de l'Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa; el director d'Universitat i Recerca, Arcadi Navarro; i el director de l'Institut Ramon Llull, Manuel Forcano. També hi han assistit representants de les diferents entitats que participen del Pla Japó 2016-2019.

3  

Imatges

Presentació del Pla Japó 2016-2019

Presentació del Pla Japó 2016-2019 281

Presentació del Pla Japó 2016-2019

Presentació del Pla Japó 2016-2019 467

Presentació del Pla Japó 2016-2019

Presentació del Pla Japó 2016-2019 7599

1  

Fitxers adjunts

Pla Japó 2016-2019

Pla Japó 2016-2019
PDF | 346