· El cap de l’Executiu, acompanyat del conseller Comín, ha clos aquest migdia una Jornada de treball sobre els 25anys del CatSalut
· Puigdemont fa una crida als professionals del sector a “fer seva la lluita per combatre i revertir aquesta amenaça”
· El president subratlla que el sistema sanitari català “és un model d’èxit de tots i per a tots” i un exemple “de com ens importen les coses que afecten la nostra gent”
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha qualificat avui “d’atac i amenaça directa a un dret fonamental dels catalans” l’infrafinançament que ha dit pateix el sistema de salut a Catalunya. Per això, el cap del Govern ha fet una crida a “combatre-la i intentar revertir-la entre tots”, perquè “és una obligació que tot el sector senti com a seva aquesta causa en la lluita per aconseguir el finançament adequat que garanteixi la sostenibilitat del futur del sistema”.
Carles Puigdemont s’ha adreçat amb aquestes paraules als prop del miler de participants en la Jornada de treball 25anys CatSalut. Mirem cap al futur, organitzada amb motiu de l’aniversari del Servei del Sistema Nacional de Salut de Catalunya, i que s’ha celebrat avui al Palau de Congressos de Barcelona. El president ha clos la jornada, acompanyat del conseller de Salut, Antoni Comín.
En el decurs de la seva intervenció, el president ha lloat la implicació dels professionals del sector en “aquesta història d’èxit” que és el CatSalut. “El nostre model és un model que s’ha forjat de manera independent de qui governés, aliè als posicionaments polítics i que ha estat capaç d’articular un enorme consens i una gran acceptació ciutadana”, ha dit Puigdemont. I ha insistit “el nostre model és un model d’èxit de tots i per a tots”.
En aquesta línia, el cap del Govern ha assegurat als professionals del sector que “els ciutadans se senten veritablement orgullosos quan miren aquesta obra, el resultat de la vostra feina, totes les conquestes treballades, cap de regalada, per aconseguir dotar-nos avui del que és una bandera de país i una estructura d’estat”. I ha afegit “és un exemple de com volem fer les coses que ens importen i que afecten la nostra gent quan en tenim la responsabilitat, la vocació i el consens social i polític que ens ha portat fins aquí”.
Pel president tot això és un indicatiu “no només que estem preparats i capacitats, sinó que prioritzem absolutament l’atenció als drets fonamentals de les persones quan se’ns dóna l’oportunitat, fins i tot no tenint-ne els recursos adequats, ni els que ens pertocaria per fer front al servei, ni els que ens mereixem perquè són els que generem a través del nostre esforç fiscal any rere any”.
Reptes de futur
En un altre moment del seu discurs de cloenda, Carles Puigdemont ha detallat els principals reptes que el sistema de salut català haurà d’afrontar els propers anys i que són, entre altres, com garantir els serveis a una societat cada cop més envellida; com donem resposta a l’augment de la complexitat assistencial i la cronificació de les patologies; com traslladem els tractaments més innovadors i la recerca més puntera a tots els àmbits i pacients i com fomentem els hàbits de vida saludable.
Pel cap del Govern, aquests reptes “només els podem afrontar com millor sabem: amb un treball en equip”, perquè “és un treball de tots, a tots els nivells: transversal, multidisciplinar i intersectorial”.
Així, el president ha posat en relleu la necessitat de “reforçar el treball en xarxa entre centres i professionals i promoure una major interacció social i sanitària; enfortir el consens social i professional que ha sustentat el sistema per projectar-lo al futur com hem fet en aquests primers 25 anys d’història d’èxit, implicar la societat civil, pacients i professionals, en uns objectius compartits del model sanitari amb rendiment de comptes”.
El cap de l’Executiu ha finalitzat les seves paraules confiant que “continuarem sent fidels” al model d’èxit d’aquests 25 anys de CatSalut. “No dubto que ho aconseguirem i que continuarem mantenint Catalunya com a referent internacional d’entre els models de salut de referència que hi ha en aquest moments al nostre món”, ha reblat.
El conseller de Salut, Antoni Comín per la seva banda, ha començat la seva intervenció felicitant també tots els professionals sanitaris per la feina feta durant aquests 25 anys i ha destacat que amb la jornada d’avui “s’ha expressat l’orgull d’un país per una de les seves obres més valuoses”.
Comín ha mostrat el seu “agraïment i orgull” però al mateix temps ha assenyalat que calen reformes per “continuar sent un dels millors sistemes sanitaris del món”. Considera que aconseguir a Catalunya que “es garanteixi el dret a la salut com a cap altre lloc del món és un objectiu possible”. Les reformes són necessàries per “tenir un sistema encara més just, més universal i més equitatiu”.
El conseller també ha subratllat la necessitat de fer més sostenible el sistema, més eficient, més innovador, i amb noves tecnologies que ajudin a multiplicar la potencialitat assistencial perquè el coneixement dels professionals viatgi per la xarxa. Per això, Comín ha insistit també que “cal un millor finançament per resoldre reptes com la insuficiència d’inversions, l’enllestiment del mapa sanitari, la reducció de les llistes d’espera, i la millora de les retribucions dels professionals”.
En el decurs de la Jornada de treball 25anys CatSalut. Mirem cap al futur, organitzada pel Departament de Salut, i que s’ha celebrat durant tot el matí, s’ha debatut sobre la transformació del Sistema Nacional de Salut entorn a quatre eixos d’actuació prioritaris: la intervenció comunitària intersectorial; la salut mental; els serveis en xarxa i la participació dels professionals i la ciutadania.
En l’acte de cloenda el president Puigdemont, el conseller Comín i el director del CatSalut, David Elvira, han lliurat també els premis a les millors experiències presentades pels professionals del sector.