Consell Social Llengua
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha presidit el Plenari del Consell Social de la Llengua Catalana, que s'ha reunit avui al Departament de Cultura. En el transcurs de la reunió, el conseller ha presentat als membres del Plenari l’Informe de Política Lingüística 2015 i n’ha destacat, especialment, l’evolució positiva de les polítiques destinades a augmentar el coneixement de la llengua catalana, en concret l’increment del nombre d’inscrits als cursos que el Consorci per a la Normalització Lingüística organitza en 22 centres d’arreu del territori.
 
El conseller ha remarcat la importància de potenciar la formació en català per a adults, especialment de les persones nascudes fora de Catalunya, i d’eixamplar la capacitat d’ús del català entre la població per afavorir la igualtat d’oportunitats, el progrés personal, la inserció ocupacional i integració de persones nouvingudes, i contribuir a la cohesió social. Des de la seva constitució, més d’1,7 milions de persones han seguit cursos de català en aquesta institució que comparteixen la Generalitat i ens locals del país.  
 
El conseller també ha posat en valor la mirada territorial del darrer informe, que ofereix una diagnosi acurada de la diversitat en la situació lingüística del país i de l’atenció en l’ús del català a l’educació primària i secundària, amb informació de l’evolució de les competències, i al món universitari, amb dades sobre l’ús de català en graus i postgraus. També s’ha fet ressò de l’especial dinamisme del català al món digital, ja que, per primera vegada, els 10 webs més consultats a Catalunya tenen tots versió en català i l’audiència de webs en català ha pujat 7 punts, i de les mancances en la presència de la llengua en sectors determinats, com ara el món de la justícia o l’àmbit del cinema.
 
En el transcurs del Plenari, la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha destacat els indicadors per al creixement potencial de coneixement i ús del català, i ha destacat les accions de les agendes de Política Lingüística impulsades l'any 2016. Ha donat relleu a la represa de la cooperació amb els governs de les Illes Balears i de València, al fet que s’han incrementat les inscripcions als cursos de català, el llançament del Voluntariat per la Llengua Virtual, l'increment d'entitats que formen part del Cens d'entitats de foment de la llengua catalana, les noves modalitats d'ajuts a obres no literàries editades en català i les accions per a l’augment de l’oferta de pel·lícules i sèries doblades i subtitulades per a plataformes i suports digitals, entre d'altres.
 
El vicepresident del Consell i president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, ha presentat la nova normativa de l'Institut d'Estudis Catalans.
 
Entre d'altres col·lectius, al Plenari d’avui hi han assistit representants dels col·legis professionals de l'àmbit jurídic i judicial, de les principals organitzacions sindicals i empresarials, de mitjans de comunicació i del teixit associatiu català.
 
El Consell Social de la Llengua Catalana és un òrgan d'assessorament, consulta i participació social en la política lingüística de la Generalitat de Catalunya que té com a objectiu avaluar els objectius i resultats de la política lingüística del Govern i estudiar-ne i analitzar-ne les qüestions relacionades amb el foment, entre d'altres funcions.
 

2  

Imatges

Fotografia: Consell Social de la Llengua Catalana (1)

Fotografia: Consell Social de la Llengua Catalana (1) 5674

Fotografia: Consell Social de la Llengua Catalana (2)

Fotografia: Consell Social de la Llengua Catalana (2) 5874