• La primera jornada serà el dia 9 de març i tractarà sobre les actuals tendències sobre la participació ciutadana en processos constitucionals
El Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència impulsa un cicle sobre les principals experiències de democràcia participativa en processos constituents d'arreu del món. Les jornades comptaran amb professors i experts internacionals que han estat implicats en els debats constituents dels seus països.

S'han programat vuit sessions, obertes a tothom, que es faran al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). La primera serà el dia 9 de març i tractarà sobre les tendències actuals de participació ciutadana en processos constitucionals. La resta de sessions abordaran els casos d'Islàndia, Irlanda, Escòcia, Equador, Bolívia i Xile posant èmfasi en la deliberació i implicació de la ciutadania. L'última jornada serà el dia 15 de juny i comptarà amb la participació del conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva.

L'objectiu de les jornades és divulgar les experiències recents que s'han donat a diferents països d'Europa i Amèrica Llatina. S'han escollit les experiències més innovadores pel que fa a la participació de la ciutadania en l'elaboració de textos constitucionals. Aquests processos permeten estudiar la relació entre els components representatius i participatius a l'hora de dibuixar nous marcs constitucionals. Així, aquest cicle vol presentar una panoràmica de diferents processos, analitzant-ne la seva metodologia i la forma de crear espais rellevants de debat on presentar i discutir propostes per part de la ciutadania, més enllà de la representació parlamentària.

Alhora vol estudiar i aprofundir en idees com democràcia de qualitat, procediments participatius directes, deliberació per part de la ciutadania i de les organitzacions socials o ús de noves tecnologies de la informació, conceptes que assenyalen el nou rumb que pren el segle XXI respecte a procediments democràtics.

El Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència -a través de la Secretaria de Transparència i Govern Obert i del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis- seguirà i dinamitzarà el conjunt de debats per a elaborar unes conclusions sobre les millors pràctiques i procediments per implementar processos constituents.
 
Calendari i ponents:
9 març. Tendències actuals en la deliberació ciutadana de textos constitucionals. 
Uwe Serdült, vicedirector del Centre for Research on Direct Democracy de Zurich i professor de ciències polítiques a la Universitat de Zurich. És expert en teoria i pràctica de processos participatius. Destaca el seu interès pels efectes a llarg termini de les e-democracy (democràcies digitals) en els sistemes polítics. 
 
30 març. La convenció constitucional d’Irlanda.
Jane Suiter, professora de ciències polítiques a la Dublin City University, directora adjunta i investigadora a la Irish Constitutional Convention. Els seus treballs d’investigació se centren en els processos de democràcia participativa i deliberativa. Compta també amb una trajectòria periodística i és col·laboradora en diversos mitjans de comunicació. A més, és directora de l’Institut per al futur dels Mitjans de Comunicació i el Periodisme de la Dublin City University.
 
6 abril. El procés constituent de Bolívia.
Albert Noguera, professor de Dret constitucional a la Universitat Rovira i Virgili i a la Universitat Oberta de Catalunya. Va ser assessor de l’Asamblea Constituyente de Bolivia (2006-2008) i de presidència de l’Asamblea Constituyente de Ecuador (2008). És membre del Centre d’Estudis Polítics i Socials (CEPS) i del grup Ruptura.
 
20 abril. El procés constituent a Equador.
Yanina Welp, directora regional per Amèrica Llatina del Centre for Research on Direct Democracy de Zurich i professora a la Universitat de St. Gallen. Experta en processos participatius i constituents a Amèrica del Sud. Destaca per les seves investigacions sobre els usos de democràcia directa com els referèndums i el paper de les TIC per promoure la democràcia i la governabilitat.
 
4 maig. La convenció constitucional d’Islàndia.
Aagnar Adalsteinsson, és professor de dret a les universitats d’Akureyri, Bifröst i Reykjavik. Defensor dels drets humans i participant actiu als debats constitucionals dins del marc del procés constituent a Islàndia. Ragnhildur Helgadóttir, professora i degana de la Facultat de Dret de la Universitat de Reykjavik i antiga ombudsman (síndica de greuges) d’Islàndia. Va formar part del comitè islandès per l’ingrés a la Unió Europea i del Constitutional Council and New Draft Constitution.
 
18 de maig. El procés constituent de Xile.
Francisco Soto, professor de dret a la Universidad de Chile i membre del Consejo Ciudadano de ObservadoresAdvocat i professor de dret constitucional a la facultat de dret de la Universidad de Chile. Membre del Grupo de Estudios sobre Democracia y Constitucionalismo (GEDECO) de la UB. Expert en participació ciutadana, democràcia, dret constitucional i  comparat. Membre del Consejo Ciudadano de Observadores de Chile.
 
8 de juny. We the people: el debat constitucional a Escòcia
Juliet Swann, consultora en matèria de participació ciutadana. Va treballar a l’Electoral Reform Society d’Escòcia, encarregada de millorar i incrementar la participació de la ciutadania en processos democràtics.
 
15 de juny, jornada de conclusions
Amb la presència del conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva. Els relators de les sessions anteriors presentaran les conclusions del cicle.