- El cap de l’Executiu denuncia que s’està creant un “fals relat” que el Govern no es preocupa de la gent i posa com a exemple l’acord per acollir refugiats com a resposta a la petició ciutadana de dissabte passat a Barcelona
- Puigdemont assegura que “no hi ha voluntat de diàleg de l’Estat” i “ho dic amb tristesa i amb coneixement de causa”
- El president defensa la sanitat pública com una estructura d’Estat “malgrat els intents d’alguns polítics del PP de carregar-se-la”
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet aquest matí, en el decurs de la sessió de control del Parlament, una crida “als demòcrates espanyols” perquè davant del que ha qualificat com a “viatge perillós i preocupant” pels confins de les costures del sistema parlamentari, “ajudessin que les coses no anessin tan lluny, que no s’acostumessin a naturalitzar i parlar amb naturalitat de mesures tan excepcionals com és el recurs a la força per intentar reprimir la demanda del poble de Catalunya de poder votar”. I ha reblat “perquè de votar, votarem”.
El cap del Govern ha alertat que les costures de la democràcia “poden petar” amb els fets que s’estan produint a l’Estat pel que fa a Catalunya, entre els quals ha destacat “el flirteig cada vegada més preocupant amb la utilització de la força per reprimir una cosa tan amenaçant com és una urna i l’aplicació de l’article 155”. I ha afegit “o requerir-nos ahir mateix al Govern, per quarta vegada, que no fem segons quines coses”. “Sembla que estem, doncs, en llibertat vigilada”, ha criticat.
En aquesta línia, el president ha denunciat que s’està creant “un relat que a Catalunya hi ha violència” i també que “el Govern no es preocupa dels fets reals de la gent”. Puigdemont ho ha negat i ha assegurat que “algunes de les decisions preses per l’Executiu en les darreres hores demostren que el relat és fals i tan groller que no resisteix ni una sola setmana de vida”.
Així, n’ha posat com a exemple que “només una setmana després que milers de ciutadans es concentressin a Barcelona per demanar l’acolliment dels refugiats, el Govern ja ha respost”, en referència a la decisió de l’Executiu de facilitar un centenar de places universitàries per agilitzar que aquestes persones puguin venir a Catalunya amb un visat d’estudiant. Segons ha explicat el president, aquest acord “compromet també el Govern espanyol i ara caldria preguntar-los si pensen complir o no el seu deure”. I ha continuat “nosaltres el complirem, perquè un Govern que es preocupi dels problemes de la gent s’ha de comprometre a complir allò que han demanat tants ciutadans”.
“No anem de farol, no hi ha voluntat de diàleg”
En resposta al grup parlamentari de CSQP, el president ha criticat que l’oposició hagi contribuït a “crear un marc segons el qual aquest Govern no dialoga, i ara s’escandalitzen que vulguem dialogar sobre el que el vol el poble de Catalunya, que és votar”.
En aquest sentit, però, Carles Puigdemont ha lamentat que aquest diàleg no sigui possible. “Quan nosaltres diem que no hi ha voluntat de dialogar per part del Govern espanyol ho diem amb coneixement de causa; i quan diem que estem disposats a dialogar, ho fem amb coneixement de causa. I quan lamentem que al govern espanyol i a l’oposició no hi hagi aquesta mínima convicció democràtica de dialogar, ja no dic d’acordar, estem dient la veritat amb coneixement de causa”, ha declarat.
El president ha assegurat que el Govern “està intentant fer el possible” per complir el compromís amb el Parlament d’organitzar un referèndum acordat amb l’Estat, perquè “creiem amb profundes conviccions que la solució ideal del desencontre crònic entre Catalunya i Espanya i del maltractament que rep Catalunya per part del Govern espanyol és votar.”
“Es tracta d’anar de debò, no de farol”, ha afirmat Puigdemont, però s’ha queixat que “interès per escoltar això no n’hi ha cap”. “No hi ha una proposta de negociació ni ara ni en el passat; ni voluntat de diàleg ni ara ni en el passat, en cap format, i ho dic amb tristesa perquè és la comprovació que el capteniment democràtic de l’Estat és preocupant i ha de preocupar també els demòcrates d’aquí i d’allà”, ha conclòs.
“Un 40% del pressupost s’inverteix de manera directa en salut”
Durant la sessió de control, el president de la Generalitat ha defensat que en la construcció d’un nou Estat “la sanitat pública” en “serà un dels pilars”. Per això, i en resposta al líder del PP, que ha acusat l’Executiu de destinar recursos a la creació d’estructures d’estat en lloc de destinar-los a salut, el cap de l’Executiu ha defensat que el fet que “la Generalitat hi destini de manera directa el 40% del seu pressupost” demostra ja que “és una estructura d’Estat”, i ha denunciat que “per això més d’una vegada gent molt poderosa del PP ha pretès carregar-se-la”.
En aquest punt, Puigdemont ha defensat el sistema de salut públic com “un dels millors sistemes de salut d’Europa”, tot i el “pèssim tracte de finançament que rep Catalunya” i el “dèficit crònic històric de mal finançament” . I ha reivindicat l’aportació dels “excel·lents professionals, una bona gestió del sistema públic, una bona confluència entre la gestió publicoprivada” com una de les claus perquè hagi esdevingut “un excel·lent sistema”.