- Les jornades, en què participen pensadors i gestors culturals de primer nivell vinguts d’arreu del món, tenen lloc avui i demà a la Fundació Joan Miró
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha inaugurat aquesta tarda el simposi “La cultura que ve”, que el Departament de Cultura organitza per tal de debatre i analitzar el futur de la cultura catalana i el seu espai en el món. El simposi se celebra avui i demà a la Fundació Joan Miró.
En el seu discurs d’obertura de les jornades, el conseller Vila ha ressaltat que “és missió del Departament de Cultura i del Govern de Catalunya afavorir les condicions per a l’intercanvi d’opinions” i ha destacat que “aquestes jornades no només són per als erudits, sinó per posar la cultura al servei de la ciutadania i per a alliberar-nos del soroll del dia a dia i aixecar una mica la mirada i reflexionar sobre el moment i la cultura que vivim”. “Volem alliberar el debat de la cultura de la lluita partidista, del debat sectari i de la confrontació i invitar a fer de la cultura un dels elements més definitoris de la catalanitat; volem afavorir la reflexió com a millor mesura contra el dogmatisme i l’esclerosi ideològica i dogmàtica i fer-ho des de l’òptica del dubte”, ha afegit.
El conseller de Cultura ha destacat que “disposem d’un teixit creatiu i d’empreses creatives molt més gran que en cap altre moment de la nostra història” i ha ressaltat que “hem valoritzat el paper del nostre patrimoni; l’associacionisme cultural s’ha multiplicat; els nostres sistemes culturals, és a dir, les nostres biblioteques, arxius i museus han assolit estàndards competitius, i la llengua catalana ha aconseguit cotes d’ús que ens permeten ser optimistes”. Vila ha il·lustrat el bon moment de la nostra cultura i el seu reconeixement al món amb exemples com la participació de Catalunya com a país convidat a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya i a l'Smithsonian Festival for Folklife and Cultural Heritage de Washington, o la recent concessió del Premi Pritzker a l’estudi català RCR Arquitectes.
El conseller Vila ha alertat que "malgrat tot, no podem ser un poble cofoi i autocomplagut, que no genera dubtes”. “Estem convençuts que Catalunya és una potència a nivell cultural, però no podem caure en un plantejament cofoista i autocomplaent”, ha subratllat.
El conseller Vila ha apuntat que les jornades han de servir “per pensar en el paper de la cultura en la societat, en la vida dels ciutadans i ciutadanes” i ha recordat que “el sector de la cultura és el vehicle, l’instrument, el protagonista i l’actor creador, però que sempre ha d’estar al servei de la ciutadania”. En aquest sentit, ha destacat la dimensió política de la cultura, atès que “és la garantia de ciutadans amb responsabilitat moral, ciutadans capaços de discernir entre el que està bé i el que està malament i de fer-ho amb autonomia”. També ha posat èmfasi en el vessant social de la cultura, entès com a “garantia per a l’ascens social i clau per a la cohesió social, però també per al desenvolupament econòmic”.
El conseller Vila ha instat a plantejar debats, en el marc de les jornades, sobre la participació cultural dels joves, sobre els reptes de la revolució tecnològica i digital i la seva democratització o sobre el paper de la cultura com “a generadora de riquesa i com un sector dinàmic que ens projecti a l’exterior”.
Durant els dos dies de les jornades, es vol obrir un debat públic sobre quatre grans àmbits que incideixen en l’univers de la cultura. El quatre grans àmbits de què es parla en el simposi són:
- “La cultura i les empreses creatives”. Es reflexiona sobre quin és el potencial de les arts per generar organitzacions i empreses rendibles socialment i econòmicament. Hi participen el director del Festival Sónar, Ricard Robles; la directora general de la Fundación Arte y Mecenazgo, Mercedes Basso; el director editorial de Taschen, Julius Wiedemann, i el conselller delegat de Nostromo Films, Adrián Guerra. El moderador del debat és el consultor d’estratègia i innovació en cultura i mitjans de comunicació, Jordi Sellas.
- “La dimensió social de la cultura” (dijous, 23 de març, a les 18.30 hores). Es debat sobre quin pot ser el rol de la cultura com a eina de millora de la nostra societat davant el seu paper predominant com a bé de consum. Participen en el debat la filòsofa i directora de recerca del Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) de París, Marie-José Mondzain; el fotògraf i professor de l´École de Beaux-Arts de París, Marc Pataut, i la directora de la galeria The Power Plant de Toronto, Gaëtane Verna. El col·loqui és moderat per la directora de la Galeria Nacional del Jeu de Paume de Paris, Marta Gili.
- “La cultura i la tradició” (divendres, 24 de març, a les 10.30 hores). S’aprofundirà en el fet que una creació cultural s’explica en el seu temps, però també en la relació amb tot allò que s’ha dit, s’ha pensat i s’ha expressat abans. El poeta i crític literari, Sam Abrams; la catedràtica de Geografia Humana de la Universitat Autònoma de Barcelona, Anna Cabré, i el cineasta Albert Serra participaran en el debat, que serà moderat pel director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Vicenç Villatoro.
- “Com ens veuen des del món” (divendres, 24 de març, a les 12.30 hores). Es farà una reflexió sobre la identitat i el relat de les institucions amb una gran varietat de punts de vista i la participació de tot el sector. Participaran en el debat la catedràtica de Literatura Moderna i Estudis Culturals de la Birkbeck University de Londres, Mari Paz Balibrea, i el subdirector Artístic del Museo Reina Sofía i exdirector del Museu Serralves de Porto, João Fernandes. La conversa serà moderada pel director del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid, Manuel Borja-Villel. En el marc d’aquest debat, el director de l’Smithsonian Center for Folklife and Cultural Heritage, Michael Mason, farà una intervenció especial.
Per parlar i reflexionar sobre aquests temes, participen en el simposi pensadors i gestors de l’àmbit cultural de primer nivell, vinguts d’arreu del món, per tal de contribuir a plantejar com serà la cultura catalana durant els propers anys. El conseller Santi Vila clourà el simposi demà a les 13.30 hores.
Adjuntem el programa del simposi
Us podeu descarregar la intervenció del conseller de Cultura, Santi Vila, en aquest enllaç: https://grupbroadcaster.wetransfer.com/downloads/5609de63d420bf954770a7550c39378420170323162759/ee231b8c5aec932332c0dd71a7761e1c20170323162759/be5210
Per a més informació: http://cultura.gencat.cat/ca/laculturaqueve
1