El projecte ha suposat una inversió de 2,4 milions d'euros
El projecte ha suposat una inversió de 2,4 milions d'euros
  • L’Estació de Vacum de Monells (EVAM), fruit del conveni entre l’IRTA-DARP i la Diputació de Girona, és una plataforma única a Catalunya i el sud d’Europa
 
  • Els equipaments, les instal·lacions i el seu personal  tècnic estarà al servei de les empreses, associacions sectorials i institucions per al desenvolupament de projectes d’investigació i innovació
 
La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, ha inaugurat avui, juntament amb el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, l’Estació de Vacum de Monells (EVAM), un centre de referència en recerca, experimentació i divulgació de la producció, la transformació i el consum de la llet. Aquesta plataforma, única a Catalunya i el sud d’Europa, és fruit del conveni de col·laboració de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), adscrit al Departament d’Agricultura, i la Diputació de Girona amb l’objectiu de millorar l’eficiència, sostenibilitat i competitivitat del sector de la producció i transformació de la llet. Tot això en el marc de la cooperació pel foment del desenvolupament econòmic i social del territori. El projecte ha suposat una inversió de 2,4 milions d’euros, que han aportat Diputació de Girona, IRTA, FEDER i Ministeri d’Economia i Competitivitat.
 
Meritxell Serret ha explicat que la nova granja experimental serà “un centre neuràlgic que ens ha d'oferir més oportunitats per al desenvolupament del sector lleter a Catalunya i per al futur de les nostres explotacions ramaderes, que són un element de dinamització econòmica i de cohesió territorial a moltes comarques catalanes.  Volem continuar consolidant aquest sector lleter aquí a Catalunya, reforçant el relleu generacional, donant-li totes les eines de competitivitat i sostenibilitat a través de la feina que es farà aquí a l'EVAM".
 
La consellera també ha destacat que aquest centre “és un exemple de les actuacions del Pla d'Acció del Sector Lleter que estem impulsant a Catalunya, un pla que contempla quinze camins i que hem dissenyat conjuntament sector, experts i Administració".  "Aquest EVAM serà un punt de connexió entre el sector productor i el món de la recerca i la innovació i ha d'integrar des de la producció fins al consum de la llet".
 
Durant la seva intervenció, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha destacat que “és necessari que el sector de la producció lletera del nostre país assoleixi la suficiència alimentària, ja que aquest és un element fonamental per a la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental d’una gran part de Catalunya”. En aquest sentit, tal com ha explicat Pere Vila “el sector lleter es pot beneficiar del centre que avui inaugurem aquí a Monells, i aplicar aquestes noves eines a la millora genètica, de la sanitat i de nous models d’alimentació i de tractament dels animals, amb la finalitat de millorar-ne l’eficiència productiva i, encara més, l’impacte ambiental”. 
 
La consellera Meritxell Serret durant la inauguració
La consellera Meritxell Serret durant la inauguració
L’Estació de Vacum de Monells té tres eixos estratègics: la recerca per la generació de nou coneixement orientat a resoldre els reptes tecnològics i d’innovació del sector; la transferència de resultats per ajudar a millorar la competitivitat del sector, cercant una major eficiència en la producció i una millora de la qualitat i valor diferencial i afegit dels productes i derivats làctics, i la difusió al consumidor del procés de producció de la llet i el seu tractament mitjançant la implementació d’accions de divulgació i interpretació 
 
Aquests nous equipaments, instal•lacions i el seu personal  tècnic estarà al servei de les empreses, associacions sectorials i institucions per al desenvolupament de projectes d’investigació y innovació. A l’EVAM s’integraran d’una forma transversal tots els elements de la cadena de la llet, des del productor fins al consumidor i es duran a  terme accions de formació, demostració i difusió de la producció lletera.
 
L’objectiu és aportar als professionals del sector lleter noves eines per a la millora genètica i nous models d’alimentació i de maneig dels animals per a millorar l’eficiència productiva i implementar nous sistemes per a disminuir l’impacte ambiental, gestionar les dejeccions ramaderes i aprofitar l’energia residual de les femtes. La nova estació també permetrà desenvolupar i implementar tecnologies que facin possible la comercialització de productes làctics de qualitat, proximitat i alt valor afegit.
 
Amb l’EVAM es disposarà d’una infraestructura molt sofisticada per:
 
-​Avaluar i aplicar noves eines, estratègies, tècniques i productes que permetin millorar la sostenibilitat i l’eficiència productiva de les explotacions lleteres des d’un punt de vista medi ambiental, social i econòmic.
-​Donar a conèixer les novetats de millora en la gestió dels camps, el maneig dels animals i les dejeccions i les últimes tecnologies aplicades a l’obtenció dels productes derivats de la llet per al conjunt del sector lleter de Catalunya.
-​Ser un punt de trobada dels diferents actors que intervenen en la producció i transformació de la llet per impulsar projectes de recerca, desenvolupament i transferència conjunts que englobin els interessos de tot el sector.
 
Amb la nova estació de vacum es disposarà d’una infraestructura que permetrà realitzar diferents tipus d’estudis experimentals i accions demostratives i de transferència en boví lleter per valorar l’impacte de diferents productes, estratègies de maneig o tecnologies sobre tota la cadena de producció i la qualitat de llet tenint en consideració el benestar i la salut dels animals, la gestió de residus orgànics i els tractaments tecnològics de la llet.
 
S’han prioritzat tots els elements tècnics i els equipaments que facilitin la realització de projectes de recerca avançada a través del seguiment de lots d’animals sotmesos a tractaments i maneigs diferenciats, utilitzant tecnologies avançades de monitorització i control dels conreus, els animals i els productes (carn i llet).
 
Els laboratoris, plantes pilot i altres instal•lacions ja disponibles al centre IRTA de Monells permetran la realització de projectes de recerca multidisciplinaris i transversals amb la participació de diferents programes de recerca de l’IRTA en l’àrea de producció animal, vegetal, medi ambient i canvi global i indústries alimentàries.
 
Es pretén que aquesta infraestructura sigui un pol d’atracció per a grups de recerca punters (nacionals i internacionals) per tal de poder desenvolupar conjuntament projectes europeus.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

2  

Imatges

El projecte ha suposat una inversió de 2,4 milions d'euros

El projecte ha suposat una inversió de 2,4 milions d'euros 2397

La consellera Meritxell Serret durant la inauguració

La consellera Meritxell Serret durant la inauguració 1377