Parlament
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha assegurat avui que l’interès per aprendre la llengua catalana s’incrementa cada any i que actualment ja s’han format, a través del Consorci de Normalització Lingüística, més d’1,7 milions d’alumnes.  “Això vol dir que el català és una llengua apreciada des del punt de vista de la promoció i l’ascens social, i quan un ciutadà percep, no només que una llengua és bonica, sinó que, a més a més, li és útil, estem davant d’un escenari raonablement positiu”, ha dit Vila.
 
El conseller ha realitzat aquestes declaracions durant la seva resposta a una interpel·lació  parlamentaria sobre llengua i poder formulada pel grup parlamentari de la Candidatura d'Unitat Popular - Crida Constituent. Vila ha explicat que  “la realitat de l’ús de la llengua catalana en aquests moments passa per un moment raonablement positiu, especialment si som conscients de la realitat sociodemogràfica en què ens trobem”.
 
Santi Vila ha recordat que per avaluar correctament la situació de les llengües pròpies –català, aranès i la llengua de signes catalana- cal tenir també present el context social i “la complexa realitat sociodemogràfica del nostre país, en el qual el 35 % de la població ha nascut fora”. En aquest sentit, el conseller considera que “és un desafiament que tinguem el 17 % de la nostra població nascuda a l’estranger i un altre 18 % de la població nascuda fora de Catalunya, a la resta de l’Estat”. Tot i així, el conseller ha manifestat que “el 94% de la població a Catalunya entén el català, el 80% no només l’entén sinó que el sap parlar i que, en el cas de l’aranès, el 80% l’entén i el 50 % el parla si així ho desitja”.
 
El conseller de Cultura també ha reconegut que la situació actual de la llengua es podria reforçar encara més “amb instruments i estructures d’estat” i ha fet una crida a allunyar-se de les “actituds victimistes".
 
Pel que fa a sectors d’activitat, el conseller de Cultura ha volgut recordat el compromís del Departament de Cultura amb el doblatge de cinema infantil, juvenil i familiar i, alhora, en la promoció de la subtitulació en català de pel·lícules en versió original quan aquestes produccions van adreçades a un públic adult.  Vila ha recordat que l’aposta per la subtitulació busca precisament “millorar les habilitats idiomàtiques de la població adulta del país”.