• El Consell Català de Formació Professional impulsa l’estudi de les necessitats del sistema a Catalunya a través de la jornada“ Our Iceberg Is Melting”
 
  • La jornada té com a finalitat facilitar eines per preveure el futur del treball i de les professions
 
  • La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha destacat la llei d’FP com a la millor resposta als reptes de futur
fp
Catalunya crearà mig milió de llocs de treball fins el 2030. Així ho ha fet públic avui un informe del director adjunt del Centro de Predicción Económica (CEPREDE), Julián Pérez, que analitza les projeccions de creixement a Catalunya, sota el títol “Proyecciones para Cataluña”. Així, Pérez determina, a partir d’un seguit de paràmetres, quins són els sectors productius que han d’experimentar major creixement entre 2016 i 2030, i quines seran les activitats professionals on hi haurà més possibilitats de treball.
 
L’estudi conclou que d’aquesta creació de mig milió de llocs de treball, els sectors que més s’incrementaran seran el comerç, l’administració pública, educació, sanitat, hoteleria, transport i d’altres serveis. L’informe també exposa que la propera dècada hi haurà pocs canvis en l’estructura productiva del país, i recuperarà pes l’activitat immobiliària, l’hoteleria i el transport, la indústria alimentària i l’energia.
 
Julián Pérez ha mostrat aquestes dades en el marc de la Jornada “Our Iceberg Is Melting”, organitzada pel Consell Català de Formació Professional, a través de la qual vol impulsar dinàmiques d’estudi i prospecció en el sistema que permetin preveure el futur del treball i de les professions a Catalunya. L’objectiu és donar a conèixer eines prospectives als principals agents relacionats amb el sistema de formació i qualificació professional i reflexionar conjuntament sobre l’aplicació a Catalunya.
 
La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha dut a terme la cloenda de la jornada, i ha destacat que “la funció prospectiva sobre el futur de les professions a Catalunya és de cabdal importància en aquests moments. Requerim de l’expertesa, el coneixement i les metodologies que aquí s’han debatut i presentat. També de les experiències i els referents d’altres països que ens ajuden a avançar i millorar el nostre sistema. En favor d’una estratègia a llarg termini que ens permeti incorporar la prospectiva com a  eina fonamental i indispensable per la millora del sistema”.
 
Ruiz ha afegit que “estem treballant pel desplegament de l’estructura de governança de la Llei d’FP per tal d’impulsar els dissenys sistèmics que permetin respondre més eficientment als reptes del futur en un context general de canvi, incertesa, complexitat i gran velocitat”.
 
D’aquesta manera, el Consell Català de Formació Professional ha volgut anticipar els coneixements i les metodologies necessàries per a poder dur a terme la detecció de necessitats de competències i formació professional i el seu millor ajust a les demandes actuals i futures de l’entorn laboral. L’objectiu final és generar més i millor ocupació i incrementar la competitivitat present i futura de l’economia catalana.
 
 
 
27 d’abril de 2017