·         El cap de l’Executiu lamenta que “el Govern espanyol s’ha esborrat de la llista de la solució” del conflicte polític a Catalunya i “no podem perdonar fàcilment que no s’arremangui per negociar”
 
·         Carles Puigdemont critica aquesta inflexibilitat de l’Estat que faria impossible que “avui Tarradellas baixés de l'avió com a president, perquè la llei no ho permetia”
 
·         El president, que ha participat en un dinar col·loqui organitzat per l’entitat Sobirania i Justícia, assegura que “el que farà vàlid el referèndum no és el permís de l’Estat sinó la participació substantiva de la gent”
El president Puigdemont, en un moment de la seva intervenció. Autor: Jordi Bedmar
El president Puigdemont, en un moment de la seva intervenció. Autor: Jordi Bedmar
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha lamentat avui que “el Govern espanyol s’ha esborrat de la llista de la solució” pel que fa al conflicte polític de Catalunya, i “només s’apunta a la llista del problema”. Tot i això, el cap del Govern ha deixat clar que “farem un darrer intent de diàleg i negociació amb l’Estat, amb èmfasi i convicció”. I ha afegit “l’Estat tindrà una proposta formal acompanyada del gran esforç realitzat pel Pacte Nacional pel Referèndum” i “esperarem amatents la resposta, però si ens diuen que no podem parlar, anirem a la segona part del referèndum o referèndum”.
 
Carles Puigdemont ha fet aquestes reflexions aquesta tarda, en el decurs d’un dinar col·loqui organitzat per l’entitat “Sobirania i Justícia”,  que s’ha celebrat al restaurant Pomarada de Barcelona.
 
El president ha criticat durant la seva intervenció la negativa de l’Estat a dialogar i a “resoldre aquesta discrepància democràtica allà on es resolen a les democràcies i que és a les urnes”. En aquest sentit, ha recordat que si s’hagués aplicat aquesta manera d’actuar inflexible durant la transició, “avui Tarradellas no podria baixar de l’avió com a president, perquè la llei no ho permetia”, i, en canvi, “Suárez va fer un gest d’Estat que va permetre un avenç important en la consolidació de la democràcia a Espanya”.
 
Per tot això, el cap del Govern ha reclamat “no ser indulgents amb l’Estat, sinó exigents”, perquè “tenen més responsabilitat que ningú en la resolució d’aquest conflicte”, i, per tant, “no li hem de perdonar tan fàcilment que no s’arremangui per trobar la solució o que no s’esforci”.
 
“No hi ha prou poder per aturar tanta democràcia"

En referència a les paraules de l’exministre Margallo advocant per l’ús de la força per impedir posar les urnes, el president ha assegurat que es tracten d’un “insult i una ofensa” no només als catalans com a poble sinó a tots els demòcrates. Tot i això, Carles Puigdemont s’ha mostrat convençut que “la determinació per posar les urnes i perquè la gent pugui votar, no la pot aturar ningú”. I ha afegit “més enllà de les amenaces o d’algun tripijoc, la voluntat dels catalans és imparable, no hi ha tant poder per aturar tanta democràcia”. “Només hi ha una manera que al setembre no hi hagi referèndum i és que l’Estat dialogui i negociï una altra data; les amenaces no aturen la democràcia sinó que l’estimulen”, ha manifestat.
 
 
“El que fa vàlid el referèndum no és el permís de l'Estat sinó la participació substantiva de la gent”

Tot i aquests entrebancs de l’Executiu espanyol, el president ha ressaltat que “tenim les coses allà on vam decidir que les volíem tenir”, i  “estem entrant en la recta final de la legislatura”. Per a Carles Puigdemont, malgrat tants auguris, “ja comença a fer-se pas en l’imaginari col·lectiu que el que anem a fer és el referèndum”, i en aquest sentit ha volgut deixar clar que “a l’agenda del Govern, ni a la cara A ni a la B, hi figura cap possibilitat que convoquem eleccions autonòmiques anticipades”.
 
El president ha insistit que “en aquest país hi ha una immensa majoria de gent que vol resoldre el seu futur amb un referèndum, no amb una enquesta d’opinió, no amb un procés per sortir del pas, perquè estem al final del procés”. Per tot això, Puigdemont ha reafirmat el compromís del Govern a “preparar el que hagi de preparar per fer un  referèndum amb totes les garanties i que aconsegueixi l’efecte pel qual l’hem pensat”. I ha recordat que el que el farà vàlid “no és el permís de l'Estat sinó la participació substantiva de la gent”.
 
Preguntat durant el col·loqui per la reacció de la Unió Europea davant el referèndum , el president ha afirmat que “davant una decisió clara dels catalans, la Comissió Europea no farà de noi dels encàrrecs de l’Estat espanyol”.
 

1  

Imatges

El president durant l'acte

El president durant l'acte 1694

1  

Fitxers adjunts

Discurs del president

Discurs del president
PDF | 103