Parlament
El ple del Parlament que comença demà aprovarà la Llei de la comunitat catalana a l’exterior, que regula el marc de les relacions de la Generalitat, les seves institucions i la societat catalana amb la Catalunya Exterior, entenent-la com la suma de catalans residents a l’exterior i les entitats en les quals aquests s’organitzen, les Comunitats Catalanes establertes fora del territori de Catalunya.
 
 Es tracta d’un projecte de llei imprescindible per donar resposta a les necessitats sorgides arran del nou context econòmic i social, en especial el fet emigratori català, amb el qual el Govern té un fort compromís.
 
El text permetrà dissenyar noves estructures de relació amb les 140 Comunitats Catalanes a l’Exterior (CCE) reconegudes actualment pel Govern. Amb aquesta llei, el Govern vol bastir un nou marc de relacions que regeixi el contacte entre els catalans a l’exterior i les institucions del seu país d’origen per garantir que se sentin acompanyats per part de l’Administració catalana en tot moment.

Ensenyaments postobligatoris i protecció de les persones amb Alzheimer a la sessió de control
El ple del Parlament s’iniciarà, com és habitual, amb la sessió de control al Govern on la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, explicarà a la cambra l’oferta d’ensenyaments post obligatoris. El proper curs 2017-2018, el Govern oferirà 124.532 places de primer curs en els diferents ensenyaments postobligatoris: batxillerat, formació professional, ensenyaments artístics, esportius, programes de formació i inserció, itineraris esportius específics i curs d’accés de grau mitjà.
 
L’increment d’aquesta oferta dóna resposta a un interès creixent entre els joves per a continuar la seva formació un cop acabada l’etapa obligatòria, fet que suposa estar més a prop dels objectius d’Europa 2020, que estableix com a factor clau l’educació superior dels alumnes.
 
Un 73,8% de la població de 20 a 24 anys ha cursat estudis secundaris postobligatoris, quan 10 anys enrere la xifra era del 65,7%. També millora l’abandonament prematur dels estudis, que ha passat del 28,5% el 2006 al 17,8% el primer trimestre del 2017.
 
La consellera Ruiz també respondrà una pregunta sobre l’aplicació del nou decret del sistema educatiu inclusiu.
 
Per la seva banda, el conseller d’Interior, Jordi Jané, presentarà durant la sessió de control les actuacions dels Mossos d’Esquadra per a garantir la seguretat de les persones amb Alzheimer. Recentment, els Mossos d’Esquadra i la Federació d’Associacions de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Catalunya (FAFAC) han presentat la campanya “Garantint la seguretat de les persones amb Alzheimer. Es tracta d’una campanya de proximitat i sensibilització que promou diverses accions i eines per millorar la seguretat de les persones amb Alzheimer i els seus familiars.
 
La consellera de la Presidència, Neus Munté, també participarà a la sessió de control on analitzarà la situació dels mitjans de comunicació catalans; el conseller de Justícia, Carles Mundó, parlarà de la planta judicial; i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, explicarà les actuacions del Govern en la campanya de la fruita dolça.
Finalment, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, respondrà una pregunta sobre actuacions per protegir la platja de Pals; la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, analitzarà la situació dels treballadors públics; i el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, retrà comptes sobre el procés de reindustrialització de Delphi.
 
Un cop finalitzada la sessió de control al Govern començarà la sessió de control al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, prevista pels volts de les 11h.