· Carles Puigdemont denuncia que “10 anys després que el món econòmic i social reclamés un canvi en la gestió de l’aeroport del Prat no hi ha hagut cap millora”
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reivindicat aquesta tarda, en l’acte inaugural del VII Congrés Català de Comptabilitat i Direcció, la “necessitat de dades per contrastar arguments”, com a mesura per combatre l’anomenada postveritat, fenomen “al qual ni la política ni l’economia catalanes han quedat aliens”. El cap del Govern ha criticat aquells que anuncien que Catalunya seria inviable econòmicament si fos un estat, i ha assegurat que “generem confiança i el progrés econòmic d’una Catalunya independent està fora de qüestió”.
En aquest sentit, el cap del Govern ha recordat que “en els darrers 3 anys Catalunya ha crescut per sobre de la mitjana espanyola i del conjunt de l’economia europea, i a nivells superiors d’abans de la crisi”. I en contraposició a aquells que diuen que Catalunya està aixecant fronteres, el president ha subratllat que “el 2006 va ser el 6è any consecutiu que es va superar el rècord exportador, liderant les exportacions de l’Estat espanyol amb un 25,6% del total, i creixent per sobre de la mitjana europea”. En aquesta mateixa línia, ha destacat el creixement superior al 20% de les exportacions catalanes d’alt contingut tecnològic.
Així, el president ha negat també que les empreses marxin de Catalunya pel procés polític, i ha explicat que durant el 2016 van marxar més empreses de Madrid a altres Comunitats Autònomes que de Catalunya “i ningú en parla”, ha reblat. En aquesta línia de contrarestar dades amb arguments, Carles Puigdemont ha destacat “l’augment de les inversions estrangeres en un 32%” pel que fa al període 2012-2016, i respecte del quinquenni anterior.
El cap del Govern ha denunciat també la manca d’inversions en infraestructures per part del Govern central, i ha recordat que fa 10 anys, a la seu d’IESE, “la societat civil, el món empresarial i el món acadèmic es van aplegar per reivindicar que l’aeroport del Prat fos gestionat des de Catalunya, per garantir poder competir en igualtat de condicions arreu d’Europa, i des de llavors, cap millora, cap aproximació a aquella idea raonable i transversal”.
Lideratge per prendre les decisions correctes
El president ha finalitzat la seva intervenció mostrant la seva confiança en el futur de Catalunya i en la necessitat de “nous lideratges, menys piramidals i més transversals per fer front als grans reptes del segle XXI”. “Ens calen lideratges per prendre les decisions correctes, per protagonitzar, des de Catalunya, els canvis socials, tecnològics i econòmics que transformaran la nostra manera de viure i treballar i d'interrelacionar-nos amb el món”, ha dit. I ha afegit “ens calen també unes institucions fortes, amb poder de decisió, i un estat al costat de l’economia i de la societat catalanes”.
A l’acte inaugural han participat també el secretari general d’IESE, Jaime Alonso; el president de l’Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció (ACCID), Oriol Amat; i el degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Joan B. Casas.
El Congrés Català de Comptabilitat i Direcció, organitzat per l’ACCID, se celebrarà durant dos dies, el 8 i el 9 de juny, en el decurs dels quals es pronunciaran diferents conferències a càrrec de ponents de prestigi, i es duran a terme dinou sessions de treball simultànies sobre comptabilitat, valoració d’empreses, TIC, lideratge, control de costos i responsabilitat social.