- El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha inaugurat avui el seminari “El dret d’autodeterminació al segle XXI”
-
El seminari reuneix experts, juristes i investigadors acadèmics d'arreu del món per analitzar el cas de Catalunya avui i demà divendres al CCCB
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha inaugurat aquest matí el seminari “El dret d’autodeterminació al segle XXI” al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). L'han acompanyat en la presentació el director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, Quim Torra; i el relator del seminari i professor de teoria política a la Universitat Pompeu Fabra, Josep Costa.
El seminari, organitzat pel Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, reuneix destacats experts, juristes i investigadors acadèmics sobre el dret d’autodeterminació d’Estats Units, Canadà, Suïssa, Anglaterra, Escòcia, Eslovènia i Dinamarca. Durant els avui i demà divendres analitzen el cas de Catalunya en un seguit de ponències que tenen lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).
El conseller Romeva ha apuntat en referència al seminari inaugurat que “la demanda catalana d’un referèndum sobre la independència és un cas ideal per a explorar els límits actuals del dret d’autodeterminació” i ha explicat que entrat el segle XXI “el dret d’autodeterminació té un fort lligam amb el principi democràtic i els drets humans”. En aquest sentit ha assenyalat que “el poder estatal avui només és legítim si entronca amb la voluntat popular i el respecte per la dignitat humana”.
Entre els experts que participen en el seminari destaca una de les referències mundials sobre nacionalisme, investigadora a la Universitat de Boston (Estats Units) i autora del llibre Nationalism: Five Roads to Modernity, Liah Greenfeld; el professor de dret internacional, dret europeu i dret públic a la Universitat de St. Gallen (Suïssa), i assessor legal a les Nacions Unides, Bardo Fassbender; o el professor de dret constitucional i internacional a la Universitat de Mont-real (Canadà) i director d’estudis a l’acadèmia de dret internacional a La Haia, Daniel Turp.
També hi participen l’investigador de política britànica i europea a la Universitat d’Edimburg (Escòcia), Anthony Salamone; la professora de ciència política a Cambridge (Anglaterra), Montserrat Guiberanau; la directora de l’escola de llengües modernes de la Universitat de Glasgow (Escòcia) i autora del llibre Goodbye, Spain? The Question of Independence for Catalonia, Kathryn Crameri; i el professor de dret constitucional a la Universitat de Copenhagen (Dinamarca), Antoni Abat.
Les jornades finalitzaran demà divendres a les 11.00h amb la presentació de les conclusions per part del relator del cicle, el professor de teoria política a la Universitat Pompeu Fabra i analista del procés d'independència català i també d'altres processos de secessió, Josep Costa, i amb una taula rodona en la qual hi participaran la professora de ciència política, Montserrat Guibernau; el professor de dret internacional públic a la Universitat de Barcelona, Ferran Armengol; i el professor de ciències política a la Universitat Pompeu Fabra, Marc Sanjaume.