- El cap de l’Executiu ha lliurat aquesta tarda el XXIX Premi Internacional Catalunya al cineasta grec Konstantinos Costa-Gavras
- El jurat ha reconegut “la qualitat de la seva extensa i intensa filmografia, així com la seva mirada crítica sobre el món i el seu compromís social”
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquesta tarda, en l’acte de lliurament del XXIX Premi Internacional Catalunya (PIC) al cineasta Konstantinos Costa-Gavras, que “el nostre present també coneix de prop les conductes pròpies dels règims totalitaris que retrata Costa-Gavras i que han refinat avui la seva perversió per ser més eficaços”. “El totalitarisme o la mal invocada raó d’estat per justificar assassinats, tortures, farses judicials, regressions de llibertats i cops d’estat reflectides en les seves pel·lícules no és només una cosa del passat ni pròpia de països subdesenvolupats”, ha subratllat el cap de l’Executiu.
En aquest sentit, Puigdemont ha remarcat que les “manipulacions i enganys” acompanyen sovint “amb massa indulgència” la manera com “alguns estats, tècnicament democràtics, es burlen de les llibertats”. I com a exemple ha citat els estats que “aconsegueixen, sense immutar-se, tancar les portes al drama humà que viu la Mediterrània” mentre “prediquen el seu compromís per evitar el que de fet, amb la seva actitud, no paren de permetre”.
En un present marcat també per aquestes actituds, el president ha subratllat que el cinema de Costa-Gavras “ens és molt útil”, perquè “des del nostre propi terreny, el de la llibertat d’expressió, de la cultura i del compromís social i polític, és des d’on podrem desemmascarar les farses que s’amaguen i justifiquen darrere dels abusos dels estats i dels sistemes que els emparen”.
El XXIX Premi Internacional Catalunya ha reconegut a Konstantinos Costa-Gavras “per la qualitat de la seva extensa i intensa filmografia, així com per la seva evident mirada crítica sobre el món i el seu compromís social”. El jurat del PIC també ha destacat que “les seves pel·lícules transcendeixen la conjuntura històrica del seu argument i s’han convertit així en símbols universals contra la intolerància, la repressió i la falta de llibertats”. Costa-Gavras és el primer cineasta en rebre el Premi Internacional Catalunya i amb aquesta distinció el jurat reconeix el cinema com una de les grans formes de representació artística.
El Premi Internacional Catalunya, creat per la Generalitat el 1989, es concedeix anualment a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. En la convocatòria d’enguany hi han concorregut 141 candidatures provinents de 57 països. El guardó té una dotació de 80.000 euros i l’escultura La clau i la lletra d’Antoni Tàpies.
El lliurament del Premi s’ha fet al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, en el decurs d’una cerimònia que també ha comptat amb la presència del delegat del Premi Internacional Catalunya, Xavier Rubert de Ventós. El membre del jurat i sociòleg nord-americà Richard Sennet ha fet la glossa del guardonat.