Delegació a Madrid

Palau mira a Picasso

Amb motiu de l'Any Palau i Fabre, en el centenari del seu naixement

L'exposició fotogràfica 'Palau mira a Picasso' reflecteix l'amistat entre l'escriptor català i l'artista malagueny

query_builder   17 abril 2018 18:21

event_note Nota de premsa

Amb motiu de l'Any Palau i Fabre, en el centenari del seu naixement

L'exposició fotogràfica 'Palau mira a Picasso' reflecteix l'amistat entre l'escriptor català i l'artista malagueny

Picasso mira a Palau
 
Dijous 19 d’abril de 2018, a les 19.30h, tindrà lloc al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna (c/ Alcalá, 44) la inauguració de l’exposició Palau mira a Picasso, que romandrà oberta al públic fins al 23 de juny. 
 
És una producció de la Fundació Palau i la Fundación Picasso Casa Natal que ara es presenta per primera vegada a Madrid, al CCLBlanquerna, amb motiu de l’Any Palau i Fabre.
 
Inaugurarà l’acte Gabriel Planella, secretari tècnic i delegat e.s. de la Delegació del Govern de la Generalitat a Madrid. L’acompanyaran Joan Noves, president de la Fundació Palau; Maria Choya, directora de la Fundació Palau; Víctor Fernández, comissari d’aquesta exposició, i Manel Guerrero, comissari de l’Any Palau i Fabre.
 
Palau mira a Picasso reflecteix l’amistat que va haver-hi entre l’escriptor català i l’artista malagueny. Josep Palau i Fabre (Barcelona, 1917-2008) fou un dels autors que més va observar la vida de Pablo Picasso (Màlaga,1881-Mougins (França), 1973). Palau convertit en fotògraf, retratà amb la seva càmera, una Kodak 35, el seu bon amic Picasso, així com aquells indrets i persones més significatius en la vida del pintor. Per això l’exposició està basada en el propi arxiu del poeta, amb una selecció de fotografies que va fer durant el seu seguiment picassià. 
 
Un Picasso jove a Madrid
 
Aquesta exposició integra 57 fotografies inèdites, diversos materials i una pel·lícula. A més d’incloure imatges poc conegudes de Picasso i algunes amb la seva musa i segona esposa, Jacqueline, s’observen unes instantànies del seu vincle amb Madrid. Va ser el mateix Palau qui les va fer als anys 70, visitant els llocs on havia residit un Picasso estudiant i on havia establert alguns dels seus tallers, com el del barri de Lavapiés.
 
Picasso es va desplaçar a Madrid de manera intermitent. Primer, per estudiar a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, l’any 1897, i conèixer els clàssics visitant el Museo del Prado. Una segona estada a la ciutat el va dur a posar en marxa la revista Arte Joven, exponent del primer moviment modernista, reflex de l’afany renovador en el camp de les arts i de la literatura que es produïa en l’Espanya del canvi del segle XIX al XX.
 
Escenaris picassians
 
En un recorregut per la mostra, el visitant podrà conèixer els escenaris relacionats amb el pintor al seu pas per la Corunya, Màlaga, Catalunya (Barcelona, Gósol, Horta de Sant Joan), Madrid, Itàlia (Sori, Nàpols, Roma, Pompeia) i França (Céret, París, Vallauris, Mougins).
 
En una vitrina s’exhibeixen alguns dibuixos i materials personals, d’entre els quals cal esmentar: la càmera fotogràfica del mateix Palau; un retrat de Pablo Picasso; una ampolla amb sorra de la platja de La Garoupe on es banyava el pintor; l’agenda de Palau i Fabre oberta per la pàgina del dia de la mort de Picasso; un seguit de sobres i notes que Jacqueline Picasso va enviar a Palau; la dedicatòria del pintor al llibre Habla Picasso de la novel·lista i crítica d’art francesa Hélène Parmelin; l’original de L’home i la dorment on s’aprecia la dedicatòria de Picasso a Palau amb data del 17 de març de 1972, la darrera vegada que es van veure.   
 
Així mateix, es projectarà la pel·lícula Picasso en Cataluña (produïda per Estela films) amb direcció, guió i veu del mateix Palau i Fabre.
 
 
Per a més informació:
Premsa. Tel.: 91524 10 02 /00
 
 

1  

Imatges

Invitació inauguració Exposició 'Palau mira a Picasso'

Invitació inauguració Exposició 'Palau mira a Picasso' 164

1  

Fitxers adjunts

Nota de Premsa Exposició 'Palau mira a Picasso'

Nota de Premsa Exposició 'Palau mira a Picasso'
PDF | 320

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia