Educació

Fotografia

Neix ActivaFP, un nou programa de foment de la innovació a la formació professional

L'objectiu és promoure les competències en FP basades en l'aprenentatge col·laboratiu, a partir dels reptes de situacions o entorns laborals

query_builder   26 juny 2018 08:38

event_note Nota de premsa

Neix ActivaFP, un nou programa de foment de la innovació a la formació professional

L'objectiu és promoure les competències en FP basades en l'aprenentatge col·laboratiu, a partir dels reptes de situacions o entorns laborals

  • Avui s’obre la convocatòria per a què 12 centres puguin participar-hi el proper curs
fp
Ensenyament ha creat el programa de foment de la innovació a la formació professional ActivaFP, una iniciativa que neix amb l’objectiu de promoure entre alumnes, professorat, centre i empreses les competències en FP, basades en l’aprenentatge col·laboratiu, a partir de reptes de situacions o entorns laborals.
 
El nou programa d’innovació obre una convocatòria pública per als centres que en vulguin participar el proper curs 2018-2019. Des del curs 2016-2017 el Departament ha impulsat de forma experimental el projecte amb 17 centres de diferents territoris, i ara n’estableix formalment les bases de participació i en crea el programa.
 
ActivaFP promou metodologies basades en l'aprenentatge col·laboratiu. També proposa reptes relacionats amb situacions o entorns laborals, i integra activitats de formació del professorat, com ara jornades d'intercanvi d'experiències. Finalment, estableix una organització dels centres en xarxes per canalitzar la formació i fomentar la cooperació, el suport mutu i l'intercanvi de bones pràctiques.
 
Acompanyament als centres per al treball en xarxa
 
En definitiva, el programa suposa un acompanyament i suport als centres en la implantació de metodologies pel treball en xarxa, amb la finalitat última de millorar l’èxit dels alumnes d’ensenyaments professionals. Per aquest motiu, es planteja un seguit de mesures adreçades a alumnes, professorat, centres i empreses:
 
-       En relació als alumnes: s’oferiran models d’aprenentatge enfocats a resoldre reptes relacionats amb els perfils professionals del cicle formatiu, i es promourà la recerca i producció de coneixement.
 
-       En relació a l’equip docent: assessorament per als equips docents en l’elaboració de les programacions, disseny de les activitats basades en els reptes, i formació sobre l’avaluació de resultats.
 
-       En relació als centres: suport en la planificació dels cicles, assessorament en la recerca de projectes reals d’empresa, i coordinació entre els diferents programes d’innovació existents.
 
-       En relació a les empreses: generar cooperació entre els centres i les empreses i institucions participants, a través de la formació pràctica en centres de treball i de la formació dual.
 
Convocatòria oberta per a 12 centres
 
Per tal de promoure el programa, Ensenyament obre la convocatòria de participació als centres educatius per al curs 2018-2019. Des d’avui i fins el 10 de juliol els centres que vulguin inscriure’s a l’ActivaFP podran presentar la petició, i s’hi acceptaran 12 centres educatius de titularitat pública i privada sostinguda amb fons públics.
 
Els requisits d’accés a la convocatòria són impartir ensenyaments de formació professional, arts plàstiques i disseny o esportius; i tenir implantat un sistema de gestió de qualitat i millora del centre –o bé estar en procés d’assolir-lo-.
 
La convocatòria té una reserva del 75% de les places per als centres públics i el 25% per als privats sostinguts amb fons públics. Per a seleccionar els centres participants, es valorarà l’experiència en desenvolupar metodologies basades en reptes de situacions reals; així com les evidències d’al·legació de les esmentades experiències.
 
Els centres finalment seleccionats tindran assessorament d’Ensenyament per a implementar les metodologies d’aprenentatge, formació a través de la xarxa intercentres, documentació i recursos didàctics.
 
 
26 de juny de 2018
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia