Educació

RdP Síndic

El conseller d'Ensenyament anuncia que el nou decret admissió de l'alumnat s'aplicarà el curs 2019-2020

Ho ha dit després de la reunió convocada pel Síndic de Greuges amb els agents de la comunitat educativa per impulsar la signatura del pacte contra la segregació escolar

query_builder   25 juliol 2018 13:42

event_note Nota de premsa

El conseller d'Ensenyament anuncia que el nou decret admissió de l'alumnat s'aplicarà el curs 2019-2020

Ho ha dit després de la reunió convocada pel Síndic de Greuges amb els agents de la comunitat educativa per impulsar la signatura del pacte contra la segregació escolar

  • Bargalló també ha manifestat el compromís del Departament a presentar un calendari per l’aplicació de les mesures proposades en el document del Síndic
 
 
Reunió Síndic
El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ha anunciat aquest matí que “el Departament està treballant en la reforma del decret admissió de l’alumnat, que s’aplicarà el curs 2019-2020”. Ho ha dit durant la roda de premsa que ha ofert conjuntament amb el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafel Ribó, després de la reunió que han mantingut amb els agents els agents de la comunitat educativa i els representants dels grups parlamentaris per impulsar la configuració dels principis i les mesures que permetran concretar la signatura del pacte contra la segregació escolar a Catalunya.
 
Josep Bargalló ha explicat que “el decret d'admissió l'estem treballant de manera paral·lela a les mesures que es proposen en el document del Síndic“. En aquest sentit, ha manifestat “el compromís del Departament de què al curs 2019-2020 ja es facin efectives algunes de les mesures proposades en el document del Síndic” i “ens hem compromès a presentar un calendari per a l’aplicació de les mesures”. “La nostra millor aportació ha de ser el compromís de compliment del treball”, ha assegurat el conseller.

El titular d’Ensenyament també ha destacat que “coincidim amb el Síndic en què la segregació és un problema del sistema educatiu que s’ha de resoldre”. No obstant, ha assenyalat que “mentre hi hagi segregació a la societat, no es pot plantejar la seva desaparició a l’escola. No li podem donar la responsabilitat a l'escola però podem que fer que determinats aspectes desapareguin”. Bargalló també ha agraït al Síndic el fet d’haver continuat treballant en el pacte contra la segregació durant els mesos de l’aplicació del 155, amb les dificultats que comporta la falta de Govern.
Roda de Premsa Síndic
La reunió tenia l’objectiu de fer un seguiment del document sorgit de la trobada anterior, que recull part de les recomanacions fetes pel Síndic en els dos informes sobre segregació escolar presentats el 2016: La segregació escolar a Catalunya (I): la gestió del procés d’admissió d’alumnat (juliol 2016) i La segregació escolar a Catalunya (II): condicions d'escolarització (novembre de 2016). La primera trobada va tenir lloc el gener de 2017 i la segona el juliol de 2017. Aquesta és la primera reunió en què participa Josep Bargalló com a nou conseller d’Ensenyament.
 
En concret, l’esborrany de document planteja la gestió dels possibles canvis de centre, els criteris per al seguiment de les assignacions d’ofici, la limitació de les matrícules fora de termini en centres socialment desfavorits, el procediment de detecció d’alumnat NEE (necessitats educatives especials) i el procediment previ d’informació de places vacants als centres.
 
Es tracta de mesures molt concretes, clares i viables orientades a desenvolupar polítiques que específicament combatin la segregació escolar i que se situen dins dels marges que ens ofereix l'actual ordenament jurídic. El text proposat dedica una especial atenció als sectors socials més vulnerables.
 
En el document provisional de l’acord es preveu que tots els agents en facin difusió. També hi ha definida una metodologia per fer el seguiment del desplegament del pacte, amb reunions periòdiques en què les parts adherides hauran de retre comptes del compliment dels compromisos adquirits i dels progressos assolits. El Departament d'Ensenyament serà, si s’arriba al consens, qui centralitzarà la dinamització de les actuacions previstes en el pacte. Per la seva banda, el Síndic es compromet a elaborar un document biennal de balanç, que presentarà al Parlament.
 
En concret, a banda del Síndic, el Departament d’Ensenyament i representants dels grups parlamentaris, han assistit a la reunió les entitats següents: Agrupació Escolar Catalana, Associació Catalana de Municipis, Associació de Centres Autònoms d'Ensenyament de Catalunya, Associació de Professionals de Serveis Educatius de Catalunya, Federació Catalana de Centres d'Ensenyament, Federació de Municipis de Catalunya, Comissions Obreres de Catalunya, Unió General de Treballadors de Catalunya, Federació d'Ensenyament d'Unió Sindical Obrera de Catalunya, Unió de Sindicats de Treballadors de l’Ensenyament de Catalunya, Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de l'Ensenyament Secundari, Federació d'Associacions de Pares d'Escoles Lliures, Confederació Cristiana d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya.
 
25 de juliol de 2018

2  

Imatges

Reunió Síndic

Reunió Síndic 138

Roda de Premsa Síndic

Roda de Premsa Síndic 131

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia