Cultura

L'IRL programa una temporada artística multidisciplinar al Quebec amb més de 30 activitats

query_builder   12 setembre 2018 14:58

event_note Nota de premsa

L'IRL programa una temporada artística multidisciplinar al Quebec amb més de 30 activitats

  • Roger Bernat obre la temporada de l’ Agora de la danse amb l’espectacle ‘La consagració de la primavera’
Sota el lema ‘Culture catalane’, l’Institut Ramon Llull ha organitzat una temporada artística que promociona tota l’activitat cultural catalana que tindrà lloc des del mes de setembre de 2018 fins el mes de juliol de 2019 en diferents equipaments de les ciutats de Mont-real i Saguenay
 
La programació engloba diverses disciplines com ara la literatura, música, dansa, cinema, circ, teatre i arts visuals. L’IRL col·laborarà amb diversos equipaments i festivals del Quebec com ara el Festival International de la Littérature (on la literatura catalana enguany és convidada d’honor), l’Agora de la Danse, el Casal de Catalunya a Mont-real, el festival Quartiers Danses, el Regard Festival International du Court Métrage i el Festival International des Arts de la Marionette a Saguenay.  A més, conjuntament amb l’Institut Català de les Empreses Culturals, es treballarà amb una delegació de programadors i artistes catalans a CINARS, M pour Montréal i Mondial Montréal, promovent la presència en els mercats internacionals del Quebec.
 
“Culture Catalane” representa una oportunitat única perquè la cultura catalana dialogui amb la quebequesa, així com un aparador de la diversitat i la riquesa de la creació a Catalunya present en totes les seves vessants. Aquest programa anima a establir contactes amb els interlocutors culturals canadencs per aconseguir presència continuada d’artistes catalanes a les seves programacions, així com provocar projectes bidireccionals d’intercanvi.
 
Els actes estan centrats principalment a Mont-real però com a novetat, aquest any també s’han inclòs activitats a Saguenay, en el marc de la Biennale du Festival International des Arts de la Marionnette i del Regard Festival International du Court Métrage. El programa detallat per dies és el següent:
 
Dimarts 11 de setembre
Projecció Espanya entre dues trinxeres: la guerra civil en colors, de Francesc Escribano i Luis Carrizo a la Cinemathèque québécoise de Mont-real. L’activitat tindrà lloc a les 19h.
Espanya en dues trinxeres, la Guerra Civil en colors és un llargmetratge documental en què, per primera vegada a Espanya, el material d'arxiu original de la Guerra Civil ha estat digitalitzat a 4K i posat en color per obtenir un material únic que mostrarà la Guerra Civil com mai abans s'havia vist. És una producció de Minoria Absoluta i Veo Televisión (2016).
 
Dimecres 12 de setembre
En el marc del Festival Quartiers Danses Festival de Mont-real es mostraran una selecció de curtmetratges catalans a càrrec del director del festival, Lorand Janos. La projecció serà de 17:30h a 19:30h. Els films que s’hi podran veure són els següents:
 
    • Ànim de Marc Costa, Aixa Sanuy. Coreografia: Kanga Valls (2011)
    • Mi Gran Partido d’Ana Arjol, Claudia Serarols. Coreografia Gerard López (2015)
    • Move Away de Ch Martínez. Coreografia: Pere Joseph Vilaplana i Maria de Acha (2015)
    • De Farol de Virginia García i Damián Muñoz. Coreografia: Virginia García i Damián Muñoz (2014)
    • Iron Modum de Derek Pedrós. Coreografia Iron Skulls Co (2015)
    • Amani de Noemi Perez. Coreografia: Noemi Perez (2016)
    • No Room for Doubt d’ Aina Lanas. Coreografia: Aina Lanas (2016)
    • Gotan de Loránd János. Coreografia: Carme Martí (2018)
    • The Missing Part de  Salvador Sunyer i Baró d ́Evel. Coreografia: Baró d ́Evel (2016)
    • Timecode de Juanjo Giménez. Coreografia: Lali Ayguadé, Nicolas Ricchini (2016)
 
Del 12 al 15 de setembre
Roger Bernat obre la temporada a l’espai de creació Agora de la danse amb l’espectacle La consagració de la primavera. En aquesta obra, els membres del públic reben auriculars amb tres canals i són convidats a endinsar-se al espai de la performance amb música composta per Stravinsky, per a la qual Pina Bausch va crear la seva llegendària coreografia el 1975. Els dies 12, 13 i 14 la funció serà a les 19h i el dia 15 a les 16h.
 
L’Agora de la danseés un centre de recerca, creació i difusió en la dansa contemporània. Ha estat al capdavant de la creació i distribució coreogràfica durant més de 25 anys a Mont-real. A més de proporcionar escenaris per a la dansa i el públic, Agora es dedica a la coproducció d’espectacles amb plantejaments artístics innovadors.

 

L’artista Roger Bernat (Barcelona, 1968) es va començar a interessar pel teatre des de la seva formació en el camp de l’arquitectura. Va estudiar Direcció i Dramatúrgia a l’Institut del Teatre de Barcelona, on es va graduar amb el Premi Extraordinari l’any 1996. Ha creat i dirigit, entre d’altres, projectes teatrals com 10.000 Kg (Premi Especial de la Crítica 96/97); Confort Domèstic (Premi de la Crítica al Text Dramàtic 97/98), ÀlbumTrilogia 70Bones Intencions, el cicle Bona GentLA LA LA LA LA, Amnèsia de Fuga o Tot és perfecte.
 
Del 21 al 30 de setembre 
Les lletres catalanes seran les convidades d’honor a la 24a edició del Festival Internacional de la Literatura (FIL). Es tracta d’un dels festivals literaris més destacats d’Amèrica del Nord, que també aplega altres disciplines artístiques com ara la música, el cinema o la dramatúrgia. Amb el suport de l’IRL, el festival acollirà un programa cultural de 12 activitats que comptarà amb la presència dels escriptors Xavier Bosch, Ramon Erra, Lluís Llach i Imma Monsó i dels músics Muchacho y Los Sobrinos, Barba Corsini i la ballarina Sol Picó acompanyada de Mireia Tejero. Més informació en aquest enllaç.
 
Del 13 al 16 de novembre
Els músics Marinah i Muchacho y los Sobrinos (aquests últims pendents de confirmar) formen part de la programació de la 8a edició del festival Mundial Montréal, una de les cites musicals per excel·lència d'Amèrica del Nord. Amb un extens programa que agrupa actuacions d’artistes d’arreu del món, conferències i reunions de professionals de la indústria, l’esdeveniment és una oportunitat única per conèixer nous talents internacionals.
 
Muchacho y Los Sobrinos són hereus de Peret, el rei de la rumba, i també de grans noms com Pescaílla, Chipén o Estrellas de Gracia, entre d'altres. Fugen dels concerts tradicionals i ofereixen les seves composicions pròpies mentre revisen els clàssics de la rumba catalana, declarada Patrimoni d'interès cultural i musical de Catalunya el 2015.
 
Marinah és el nom artístic amb el qual es presenta Marina Abad, que va ser durant deu anys cantant i principal imatge de la banda catalana "Ojos De Brujo". Al festival presentarà el seu nou projecte musical "Afrolailo" (Kasba Music, 2017), un projecte on l’artista reconnecta amb la seva essència. Per això, el disc està ple de cançons alegres que es mouen entre la rumba, el reggae i el flamenc, entre els estils afros i la música llatina, entre Cuba i el hip-hop.
 
14 de novembre
La Companyia de Circ “eia” exhibeix un extracte de l’espectacle inTarsi a la Biennal de CINARS (Mont-real), una de les cites internacionals d’arts escèniques més importants del món. inTarsi és una reflexió sobre la grandesa de trobar-se a un mateix i sobre la transformació dels sentiments. Quatre acròbates, entre proesa i bogeria, porten a l’espectador a un univers habitat per fragments de vida. La solitud, el compartir, el conviure són part del viatge evocat mitjançant la dansa, el teatre físic i, sobretot, les arts del circ. L’obra es podrà veure entre les14:30h i les16:30h.
 
La Companyia de Circ “eia” neix al 2009 gràcies a les ganes d'explorar i confrontar diferents maneres d’entendre el circ. Arriba a Vilanova i la Geltrú desprès de 5 anys d’experiència com a col·lectiu amb l’espectacle Capas, que ja ha fet més de 150 funcions en 12 països. La Companyia de Circ “eia” ha rebut el Premi Ciutat de Barcelona 2011 – Categoria Circ, per l’espectacle CAPAS, “pel risc assumit en la recerca i innovació circense”.
 
Del 14 al 17 de novembre
Zephyr Bones i Núria Graham aterren al festival M pour Montréal, que enguany arriba a la seva 13a edició. Fundat al 2006 per Sébastien Nasra, el festival és molt més que una cita anual de música, també és una organització sense ànim de lucre dedicada a mostrar nous artistes i ajudar-los a incidir al mercat internacional. Durant l'última dècada, M pour Montréal s'ha consolidat com un eix central en la vida cultural de Mont-real i en el circuit internacional de festivals de Nova Música.
 
Amb tan sols 16 anys, Núria Graham va sorprendre amb el seu EP debut First Tracks (Autoeditat, 2013). Des de llavors, la cantautora de Vic ha superat totes les expectatives convertint-se en una de les artistes més prometedores de l'escena local. Després del llançament de diversos treballs, la seva impecable trajectòria queda consagrada amb Does It Ring a Bell? (El Segell, 2017), un segon LP madur, sòlid i evocador que explora tant els camins de la psicodèlica com els de el rock, el pop i el folk.
 
El quartet barceloní Zephyr Bones, té la fórmula per submergir a l’oient en un recés de surf pop melangiós i psicodèlic que han construït amb cura: tot i que les seves primeres passes es remunten a l’any 2015, no ha estat fins a finals de 2017 que han publicat el seu debut, Secret Place
 
Del 21 al 24 de novembre
La companyia Mal Pelo, sota la direcció de Pep Ramis i Maria Muñoz, presenta The Mountain, the Truth & the Paradise. Pep Ramis presenta un solo que neix a partir de la necessitat de construir una ficció molt personal, de posar al dia l’experiència dels darrers treballs i d’investigar sobre els interessos artístics presents. L’espiritualitat i la tragèdia de la condició humana són l’eix central d’aquesta obra que ofereix una mirada particular, amb humor, sobre l’espècie humana i les seves derives. Els dies 21,22 i 23 la funció tindrà lloc a les 19h i el dia 24 a les 16h.
 
Mal Pelo és un grup creatiu caracteritzat per una autoria compartida que ha donat com resultat més de 25 espectacles fins al moment, un dels fets distintius del grup. Des del 1989, Mal Pelo ha anat desenvolupant el seu propi llenguatge artístic a través del moviment, incorporant la teatralitat amb la creació de dramatúrgies que inclouen la paraula, treballant amb compositors per a la creació de bandes sonores originals, col·laborant amb vídeo artistes, entre altres.
 
Actes programats al 2019
El cartell de l’any que ve s’està acabant de perfilar i ens els propers mesos es donaran a conèixer el conjunt de noms que formaran part de la temporada artística.
 
El dia 3 d’abril a la Chapelle-Scènes contemporaines, la companyia Obskené exhibirà l’espectacle Intersections. La resta d’activitats es desenvoluparan en el marc del Regard Festival International du Court Métrage, del 13 al 17 de març i de la Biennale du Festival International des Arts de la Marionnette de Saguenay, del 23 al 28 de juliol.
 
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia