Territori

Jornada avui

La Generalitat implementa eines científiques per millorar la gestió del patrimoni natural

query_builder   9 novembre 2018 12:35

event_note Nota de premsa

La Generalitat implementa eines científiques per millorar la gestió del patrimoni natural

  • Els centres de recerca que integren la plataforma Prismàtic han presentat avui alguns dels avanços científics que poden contribuir a millorar la gestió i la planificació de la biodiversitat
 
  • La iniciativa, impulsada pel Departament de Territori i Sostenibilitat, i organitzada pel CREAF, té per objectiu apropar la visió acadèmica i científica a la presa de decisions en la gestió del patrimoni natural
Jornada avui
Implementar els últims avanços científics a la presa de decisions en la gestió del patrimoni natural i la biodiversitat. És l’objectiu compartit d’entitats, institucions i Generalitat, que per segona vegada s’han donat cita avui per compartir coneixements acadèmics i eines existents vinculades al seguiment de la biodiversitat que puguin millorar la gestió d’aquesta àrea. Ha estat en el marc de la II Jornada Prismàtic, impulsada pel Departament de Territori i Sostenibilitat i organitzada pel CREAF, amb l’objectiu d’apropar el món acadèmic i científic a la gestió del patrimoni natural. Aquesta iniciativa dona resposta a un dels objectius que estableix l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat, que determina que cal incrementar la informació i el coneixement dels components del patrimoni natural i del seu estat de conservació.      
 
En aquest sentit, la trobada ha servit per posar a disposició dels gestors eines de referència de planificació territorial per fer xarxes de seguiment de biodiversitat més eficients. També per aprofundir en com l’observació aeroespacial pot contribuir en la planificació i conservació d’espais naturals protegits, i en les estratègies per a una millor gestió dels rius mediterranis en zones urbanitzades, amb l’ús de plantes aquàtiques.
Imatge
Un punt de trobada amb la comunitat científica
 
El 2017 el Departament de Territori i Sostenibilitat va posar en marxa el projecte PRISMÀTIC, una plataforma per al coneixement de la biodiversitat i el patrimoni natural, integrada per la Generalitat i onze instituts i centres de recerca mediambiental de Catalunya. Va néixer amb l’objectiu de convertir-se en un espai digital que serveixi de punt de trobada entre els centres de recerca de Catalunya que generen producció científica en aquesta matèria i els gestors de la natura públics i privats. D’aquesta manera, promou el diàleg entre gestors i investigadors, i els facilita el contacte directe, per generar sinèrgies i contribuir conjuntament a la conservació del medi.   
 
Així, la plataforma Prismàtic recull el coneixement d’avantguarda sobre patrimoni natural i biodiversitat generat pels centres de recerca i altres entitats adherides. Els resultats científics es presenten resumits i en un llenguatge accessible per als gestors i planificadors. D’aquesta manera, l’eina aporta agilitat i eficiència a la gestió del patrimoni natural, perquè facilita les últimes novetats del sector en temes com la biodiversitat, els boscos, el canvi climàtic o la gestió del territori, de cara a la presa de decisions.  
 
 

4  

Imatges

web

web 1709

Jornada avui

Jornada avui 153

Jornada avui

Jornada avui 110

Imatge

Imatge 230

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 225

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia