Acció Exterior i Unió Europea

Govern

El Govern impulsarà una aliança àmplia per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible a Catalunya

query_builder   14 novembre 2018 11:21

event_note Nota de premsa

El Govern impulsarà una aliança àmplia per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible a Catalunya

El Parlament de Catalunya ha instat el Govern de la Generalitat a elaborar el document de base d’un acord nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya i impulsar una aliança d’actors públics i privats que, havent subscrit aquest acord, contribueixin a la localització a Catalunya dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides per mitjà de compromisos concrets.
 
Així ho recull la moció 20/XII del Parlament de Catalunya, aprovada el passat divendres 9 de novembre i publicada el 13 de novembre al BOPC, per mitjà de la qual el Parlament es compromet a integrar en la seva actuació legislativa els 17 ODS de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i a crear un grup de treball sobre aquesta qüestió dins de la Comissió d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.
 
La moció s’ha adoptat arran d’una interpel·lació al conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, sobre les actuacions del Govern per a l’assoliment de l’Agenda 2030 a Catalunya. El conseller va explicar al Ple del Parlament que el Govern està elaborant un pla per localitzar els 17 ODS a Catalunya, el qual pren com a referències l’informe del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) ‘L’Agenda 2030: transformar Catalunya,  millorar el món’ i una prova pilot que va fer el Departament de Territori i Sostenibilitat.
 
D’altra banda, el Parlament també insta el Govern a prioritzar l’Agenda 2030 en totes les seves polítiques i continuar amb els treballs d’elaboració del pla, vetllant per la integració transversal dels drets de les dones i la diversitat sexual i de gènere. Finalment, la moció contempla la compareixença semestral del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) en seu parlamentària per explicar l’assoliment dels ODS de l’Agenda 2030 i que es pugui fer balanç del grau d’assoliment dels ODS en les compareixences del Govern a les comissions parlamentàries vinculades als seus àmbits competencials. 
 
El pla, actualment en fase d’elaboració, tradueix els ODS i les fites de l’Agenda 2030 global en compromisos per al Govern de Catalunya i compta amb la participació activa de tots els departaments de la Generalitat.
 
 
El potencial transformador de l’Agenda 2030
 
L’Agenda, aprovada pels caps d’Estat i de Govern de 193 països durant la Cimera de les Nacions Unides per a l’adopció de l’agenda per al desenvolupament post-2015, conté objectius tan ambiciosos com posar fi a la pobresa i la fam arreu del món, combatre les desigualtats en i entre països, construir societats pacífiques, justes i inclusives, protegir els drets humans i promoure la igualtat de gènere, així com l’apoderament de les dones i les nenes, i garantir una protecció duradora del planeta i els seus recursos naturals.
 
L’Agenda hauria d’ajudar a crear les condicions necessàries per a un creixement econòmic sostenible, inclusiu i sostingut, una prosperitat compartida i ocupació digna per a tothom, tenint en compte els diferents nivells de desenvolupament i les capacitats de cada territori.
 
En vigor des de l’1 de gener de 2016, la comunitat internacional disposa fins a l’any 2030 per assolir els ODS i fer efectiu tot el potencial transformador que hi ha darrere de l’Agenda 2030, explicitat en el títol de la resolució de Nacions Unides que l’aprova: ‘Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible’.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia