Protecció Civil

Imatge de les pluges d'avui

Protecció Civil activa l'Alerta del Pla INUNCAT per pluges intenses avui al litoral i prelitoral

query_builder   15 novembre 2018 10:13

event_note Nota de premsa

Protecció Civil activa l'Alerta del Pla INUNCAT per pluges intenses avui al litoral i prelitoral

 
  • El pla INUNCAT s’ha activat per la darrera actualització de l’SMC que incrementa la probabilitat i intensitat de pluges fortes a tot el litoral i prelitoral
  • Les zones on es preveuen més incidències seran les comarques de Girona i de Terres de l’Ebre a partir de la tarda especialment a zones urbanes
  • Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions en la mobilitat i els desplaçaments de tornada a casa
  • També cal evitar acostar-se a l’entorn de rius i rieres per la possible pujada sobtada dels cabals, sobretot als rius de les comarques de Girona i Terres de l’Ebre
 
Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya (INUNCAT) en base a la darrera actualització de les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que indiquen un increment de la probabilitat i intensitat de fortes pluges a partir del migdia a tot el litoral i prelitoral, així com per les afectacions que es poden produir. El període de més afectació està previst a partir de la tarda i especialment a les comarques gironines i les Terres de l’Ebre. Aquestes pluges intenses poden produir incidències en zones urbanes per acumulacions d’aigua en carrers, baixos, passos soterranis i similars, i també crescudes sobtades de rius i rieres en alguns casos a les zones més afectades.
 
Aquest episodi s’ha iniciat aquesta matinada de forma avançada al previst. Segons l’SMC s’ha superat el llindar de 40 l/m2 en 30 minuts al Barcelonès, on s’han registrat 51 l/m2 en mitja hora. També s’ha superat el llindar d’intensitat de 20 l/m2 en 30 minuts al Montsià. Quant a l'acumulació, s'ha superat el llindar a Sant Cugat 65 l/m2, a Fogars 89 l/m2 i 90 l/m2 a l'Observatori Fabra i Mas Barbarans. En aquestes zones s’han produït algunes incidències, cap de gravetat. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha informat de matinada de la crescuda dels rius Ter, Daró, Rissec i Ridaura i riera de Calonge. Aquests cabals es podran veure incrementats per les pluges previstes
 
El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut 187 trucades per 116 incidències relacionades amb les pluges durant la matinada i fins a les 9 hores del matí. La majoria de trucades s’han fet des del Vallès Occidental (87) i del Barcelonès (68). Per municipis, les trucades s’han realitzat sobretot des de Barcelona (61) i Sant Cugat del Vallès (55). La majoria d’avisos han estat per acumulacions d’aigua, inundacions de baixos, incidències viàries i obstacles a la calçada.
 
D’aquestes trucades al 112, els Bombers de la Generalitat han atès 47 avisos per pluja fins a les 09.00h d’avui. Gairebé tots, a la Regió d’Emergències Metropolitana Nord (34); la resta, a la Metropolitana Sud (7) i a la Regió de Girona (6). Les incidències estaven relacionades amb inundacions de baixos, revisió de rieres que estaven a punt de sobreeixir i de carrers que baixaven plens d’aigua, neteja de vies on hi havia branques caigudes, pedres i fang i assistència a vehicles que havien quedat aturats enmig de tolls d’aigua.
 
Les pluges de la passada nit ja han provocat diverses incidències, en la xarxa viària i en el transport públic.
  • A primera hora del matí, a la C-16 al km 5 s’ha produït una esllavissada que ha tallat un carril en direcció a Barcelona i el Servei Català de Trànsit (SCT) ha informat que en aquests moments tenim dues vies locals tallades en els dos sentits per inundacions:
o   GI-555 a Maçanet de la Selva
o   TP-3311 Sénia
  • La circulació de trens de la línia 1 de Rodalies ha quedat tallada en ambdós sentits entre Blanes i Maçanet de la Selva per un arbre caigut a la catenària. La companyia ha habilitat transport alternatiu amb autocars.
  • El servei de la L3 de metro a Barcelona s'ha aturat a causa d'una incidència tècnica, ja resolta, entre les estacions Diagonal i Fontana.
  • Ferrocarrils de la Generalitat ha informat al CECAT de Protecció Civil que havia quedat interrompuda la línia S1 entre Terrassa i Sant Cugat i de la S2 entre Sabadell i Sant Cugat. Mentre la circulació de trens ha estat interrompuda Protecció Civil de la Generalitat ha posat la prealerta FERROCAT. El servei s’ha restablert posteriorment.
 
Protecció Civil de la Generalitat aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals i eviteu travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. Sobretot es demana extremar les precaucions pel possible augment sobtat dels rius de la comarca del Baix Empordà, especialment el Ter, Daró, Rissec, Ridaura, riera de Calonge i rieres del litoral. No us acosteu a punts baixos i guals i no creueu els rius allà on ha plogut intensament perquè, encara que portin poc cabal, aquest pot augmentar sobtadament per la pluja acumulada riu amunt.
A Serra de Daró té una altura de 5,90 metres i un cabal de 550 m3/s. A primeres hores del matí el cabal del riu Daró ha anat a la baixa a l’alçada de la Bisbal de l’Empordà (1,87m).
 
Si les tempestes van acompanyades d’aparell elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Extremeu les precaucions en les activitats a l’aire lliure en les zones afectades per les pluges i les situades aigües avall dels rius.
 
Trobareu tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant fortes pluges a interior.gencat.cat/inundacions i davant tempestes a interior.gencat.cat/tempestes.
 
En cas de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit recomana:
 
  • Augmentar la distància de seguretat.
  • Reduir la velocitat.
  • En cas de patir aiguaplaning: no s'ha de frenar ni accelerar, el millor remei és moderar la velocitat.
  • Sense frens ABS, frenar amb suavitat i amb frens ABS, frenar amb decisió.
  • Comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i recuperem la seva eficàcia.
  • En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.
  • No travesseu zones inundades.
 
Podeu seguir l’evolució de l’episodi de pluges als comptes de twitter @emergenciescat i @meteocat
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia