Empresa i Treball

INDÚSTRIA

L'empresa catalana DEXMA desenvolupa un software d'estalvi energètic basat en la intel·ligència artificial

query_builder   18 novembre 2018 11:00

event_note Nota de premsa

INDÚSTRIA

L'empresa catalana DEXMA desenvolupa un software d'estalvi energètic basat en la intel·ligència artificial


  • L’eina, destinada a pimes i grans corporacions, recopila de manera immediata dades del seu consum d’energia i ofereix recomanacions per millorar l’eficiència de manera remota

  • Per a aquest projecte DEXMA ha comptat amb el suport d’ACCIÓ a través del programa d’ajuts Nuclis d’R+D Empresarial Internacionals, al mateix temps que ha rebut assessorament per accedir a 1 milió d’euros d’ajut de l’SME Instrument de la Comissió Europea
 
  • Actualment en fase pilot amb prop de 3.500 edificis, el sistema de DEXMA ofereix una precisió del 95% i no requereix cap instal·lació física ja que utilitza els comptadors elèctrics existents

 

L’empresa catalana DEXMA, dedicada al programari de gestió energètica, ha desenvolupat un software basat en la intel·ligència artificial per ajudar les empreses a estalviar energia. Aquest sistema recopila de manera immediata dades del consum d’energia de pimes i grans corporacions a través dels comptadors intel·ligents dels seus edificis i els ofereix recomanacions per incrementar l’eficiència sense necessitat de realitzar cap instal·lació física.

 
Per aquest projecte, DEXMA ha rebut el suport d’ACCIÓ –l’agència de la per a la competitivitat de l’empresa depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- a través del programa d’ajuts Nuclis Internacionals d’R+D Empresarial Internacionals, que impulsen projectes empresarials d’R+D entre empreses catalanes i d’altres d’internacionals –en aquest cas amb un soci del Regne Unit-. A més, l’empresa també ha comptat amb assessorament d’ACCIÓ, node de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN) a Catalunya, per accedir a 1 milió d’euros d’ajut de l’SME Instrument de la Comissió Europea.   
 
El nou software de DEXMA, anomenat EnergyGrader, utilitza algoritmes intel·ligents per analitzar el consum dels diferents edificis, tenint en compte dades com la superfície, la seva localització geogràfica, el tipus d’activitat o la tecnologia de climatització emprada, entre d’altres. “En definitiva, realitzem una radiografia automàtica del consum de cada empresa, de cada edifici”, assegura Joan Pinyol, director i cofundador de DEXMA. L’eina ofereix actualment una precisió del 95% a l’hora de mesurar els subconsums energètics de les empreses.
 
Un dels beneficis d’aquest nou software és que redueix fins a 10 vegades el cost de les auditories energètiques tradicionals, descobrint de forma immediata el potencial d’estalvi dels edificis”, explica Pinyol. El sistema classifica, a través del big data, les diferents empreses segons el nivell de consum als seus edificis i les seves similituds, tot quantificant el seu potencial d’estalvi i detectant possibles millores, al mateix temps que es genera una base de dades sobre consum energètic empresarial.
 
DEXMA dirigeix la seva eina a tot tipus d’empreses, des de pimes a grans multinacionals, però descarta de moment aplicar-la a l’àmbit domèstic. “Realitzem el nostre servei a través de les dades que ens faciliten empreses elèctriques, que són els proveïdors de serveis d’energia i poden oferir recomanacions als usuaris”, destaca Pinyol. A banda de les empreses que han contractat els serveis d’un proveïdor d’energia, DEXMA també dirigeix la seva eina a grans grups empresarials que tenen molts edificis i treballadors (com ara cadenes d’hotels o supermercats i entitats bancàries), que es poden beneficiar d’una gestió energètica centralitzada i remota de totes les seves seus. De fet, actualment la pime catalana està realitzant proves pilot amb una empresa elèctrica i una altra del sector retail que compta amb múltiples oficines, arribant en conjunt a prop de 3.500 edificis gestionats.
 
DEXMA, amb seu a Barcelona, té una plantilla de 40 treballadors, la majoria dels quals es dedica al desenvolupament de software a partir de l’aplicació de tecnologies de big data i intel·ligència artificial. L’empresa catalana preveu començar a comercialitzar la nova eina EnergyGrader l’any 2019 de manera definitiva, malgrat que actualment ja treballa amb un prototip que va incorporant noves funcionalitats a mesura que es van desenvolupant. La pime té previst també exportar la seva solució en els propers anys i ja està analitzant els seus principals mercats: el Regne Unit, França, Itàlia i la zona del Benelux.

Les Comunitats RIS3CAT

D’altra banda, DEXMA està treballant diferents projectes emmarcats dins de l’estratègia de les Comunitats RIS3CAT, impulsada per ACCIÓ i cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. Es tracta d’agrupacions d’empreses i agents del sistema d’R+D que crearan nous productes i serveis que donin resposta a les necessitats de la societat a través de la innovació. Actualment hi ha en marxa 11 Comunitats RIS3CAT en àmbits com l’alimentació, la salut, l’energia, la impressió 3D, la indústria 4.0, la fabricació avançada, la producció agroalimentària o l’aigua, que en total estan desenvolupant 58 macroprojectes d’innovació i R+D. En concret, DEXMA forma part de les Comunitats d’Energia, Utilities 4.0, i Indústries del Futur.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia