Direcció General de Comunicació

El Sistema de Salut català aposta per les noves tecnologies i la recerca

El Sistema de Salut català aposta per les noves tecnologies i la recerca

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) posa en marxa una nova eina tecnològica a les ambulàncies

query_builder   19 novembre 2018 08:37

event_note Nota de premsa

El Sistema de Salut català aposta per les noves tecnologies i la recerca

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) posa en marxa una nova eina tecnològica a les ambulàncies

  • Un nou programari del SEM permet enviar la informació del pacient a l'hospital abans que hi arribi l'ambulància
  • S’ha inaugurat un nou edifici de l’Institut de Recerca Sant Pau, un nou espai que permetrà concentrar els grups de recerca dispersos per l’hospital, augmentant així la seva eficàcia i racionalització de recursos
El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) posa en marxa una nova eina tecnològica a les seves ambulàncies
 
Es tracta de l’Estació Clínica d’Emergències (ECE), un programari incorporat en tauletes tàctils, amb les quals s’omple el full assistencial en format electrònic; és a dir, s’hi especifica què li passa al pacient, quines són les seves constants vitals, quines lesions ha sofert, quina medicació se li ha administrat, etc.
 
La incorporació d’aquest nou programari no només permet digitalitzar l’informe assistencial i evitar el paper, sinó que reverteix en una millora en la seguretat del pacient; la informació que conté l’informe és més detallada i completa, ja que l’ECE incorpora alertes per als infermers o metges del SEM, amb indicacions per a l’exploració del pacient, segons les constants que presenta, i en algunes patologies definides.
 
 En els casos de pacients crítics o de codis d’emergència (ictus o infart), els professionals del SEM poden enviar l’informe telemàticament a l’hospital de destí, abans que hi arribi l’ambulància. Aquesta comunicació de dades clíniques és especialment útil quan el temps de trasllat és llarg, ja que permet que els metges i infermers de l’hospital tinguin coneixement de les condicions en què es troba el pacient que és a punt d’arribar, i puguin accedir a la seva història clínica i començar a treballar el cas.
 
 
L’Estació Clínica d’Emergències (ECE), una eina de futur
 
  • Ictus. En els propers mesos des de l’ECE es podrà fer una videoconferència a tres bandes, connectant els tècnics en emergències sanitàries (TES) del SEM que atenen el pacient amb el neuròleg de guàrdia de l’ictus i el 061 CatSalut Respon, que coordina i activa el codi ICTUS. D’aquesta manera, es reduirà el temps transcorregut entre la detecció de l’ictus i l’inici del tractament, i es podrà decidir el destí hospitalari més adient, segons la gravetat que presenti l’afectat.
  • Augment de funcionalitats de l’ECE; per exemple, es podrà consultar l’HC3 del pacient des de la mateixa ambulància, gestionar l’estoc de material sanitari usat en cada atenció, accedir a les guies clíniques d’actuació del SEM o connectar amb la recepta electrònica, cosa que permetria saber la medicació que està prenent el malalt i actualitzar-la, si cal, des de l’ambulància.
  • Esdevindrà una eina de gestió integral de l’emergència per part del SEM, fet que revertirà en una millora en la qualitat assistencial, i potenciarà la recerca i el control de qualitat de l’atenció al malalt.
 
Territorialització de la eina
 
Durant els darrers mesos, aquesta eina s’ha anat desplegant progressivament a les regions sanitàries de Barcelona ciutat, l’Àrea Metropolitana Nord i Sud, les comarques de Girona i, des del passat 7 de novembre, la Catalunya Central. Això vol dir el 72% de les unitats del SEM, que han generat uns 450.000 informes assistencials digitals. Es preveu que a principis de l’any vinent l’ECA s’incorpori a les ambulàncies de Lleida, l’Alt Pirineu, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, amb la qual cosa arribarà a la totalitat del territori català.
 
Sobre l’Institut de Recerca Sant Pau  i el nou edifici
 
  • L’IR Sant Pau gestiona i coordina l’activitat investigadora de més de 50 grups titulars de recerca de qualitat. Compta també amb el Centre d’Investigació del Medicament (CIM Sant pau), una estructura singular pionera a l’estat espanyol, especialitzada en la pràctica d’assajos clínics sense interès terapèutic per als participants.
  • El nou edifici vol ser també un pol d’atracció d’altres empreses i grups del món de la recerca per potenciar la interrelació i permetre així incrementar el valor afegit dels investigadors de Sant Pau.
  • L’edifici de l’IR Sant Pau, amb 9.700 metres de superfície, ha suposat una inversió de 17 milions d’euros. Aquest equipament incorpora els paràmetres més exigents en termes de sostenibilitat i economia circular; així, el centre ha obtingut el màxim estalvi energètic, amb una certificació energètica A, i el mínim impacte ambiental, amb la tramitació de la certificació ambiental Leed Platinum. A més, el seu disseny permet la integració amb els edificis modernistes que l’envolten.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia