Delegació a la Catalunya Central

Presentació d'Unfollow a la Catalunya Central

El CNJC forma professorat i educadores de la Catalunya Central per prevenir les violències masclistes entre joves

query_builder   26 novembre 2018 18:10

event_note Nota de premsa

El CNJC forma professorat i educadores de la Catalunya Central per prevenir les violències masclistes entre joves

 

La seu a Manresa de la Delegació del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central acull la presentació i les formacions del projecte ‘Unfollow a les Violències Masclistes’


La iniciativa pretén sensibilitzar el jovent i aturar el repunt de les agressions i assetjaments per raó de gènere que s’està produint especialment a través de les xarxes socials

Presentació d'Unfollow a la Catalunya Central
Presentació d'Unfollow a la Catalunya Central

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) ha presentat a Manresa el projecte educatiu ‘Unfollow a les Violències Masclistes’, enfocat a prevenir i abordar el masclisme i les relacions abusives que es donen entre adolescents i joves a través de les xarxes socials o altres entorns digitals. La iniciativa consta d’una guia pedagògica, unes fitxes de suport per tal de dinamitzar activitats amb joves i una sèrie de formacions a professorat i educadores i educadors de diferents àmbits.


L’acte de presentació, que ha tingut lloc aquesta tarda a la seu de la Delegació del Govern a la Catalunya Central, situada al Palau Firal, ha comptat amb l’assistència de més de 85 persones, la majoria professorat de secundària. La delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps, ha donat la benvinguda a les persones assistents i ha donat pas a la representant de l’associació Educació per a l’Acció Crítica (EdPAC), que ha donat a conèixer les violències masclistes més comunes que tenen lloc a les xarxes socials entre adolescents i joves. Georgina Rodríguez, membre del secretariat del CNJC, ha presentat els diferents recursos i activitats que el CNJC posa a disposició del professorat i les entitats juvenils per abordar la problemàtica des d’una òptica de sensibilització i prevenció. La jornada s’ha tancat amb un taller formatiu on s’ha ensenyat com aplicar els diferents recursos a l’aula o amb grups de joves.


El projecte es va iniciar fa gairebé dos anys, i el curs passat es va fer una prova pilot a tres instituts de secundària. La iniciativa va sorgir de la voluntat de sensibilitzar i de desplegar estratègies preventives des de diferents sectors educatius com en el món de l’associacionisme. Segons dades de l’Observatori Català de la Joventut, un 14,3% de les persones joves afirma haver estat objecte d’amenaces o insults a les xarxes socials durant l’últim any. Aquesta proporció augmenta al 20% en la franja d’edat entre els 15 i 19 anys. Els motius més assenyalats són el gènere i l’orientació sexual, les creences i l’origen de la persona. Georgina Rodríguez, responsable de l’àrea de Gènere del CNJC, assenyala que el fenomen “no és causat per les xarxes en sí, ni té a veure amb un jovent menys conscienciat” sinó que “el masclisme estructural de la societat es reprodueix també dins l’entorn digital, adaptant-se a les seves característiques”.
‘Unfollow a les Violències Masclistes’ segueix el fil argumental d’una història fictícia però quotidiana que relata una guia que explica diferents situacions de sexisme a les xarxes com el ‘sexpreading’ -difusió sense consentiment de fotografies de caràcter sexual o interpretades com a tal-, el control a la parella, la masculinitat, el privilegi i la pressió de grup, la pressió estètica o les humiliacions públiques entre d’altres.


En la primera fase del projecte, el CNJC ofereix als instituts i les entitats de lleure tant la guia, com les fitxes de suport per dinamitzar activitats amb adolescents, així com diferents sessions formatives destinades a professorat i educadors i educadores de diferents àmbits, per tal que siguin capaços de traslladar el debat i la prevenció a les aules, a les entitats d’educació en el lleure i als espais associatius en general. Aquesta és la segona sessió formativa que es duu a terme en el marc del projecte, després de ser presentat el passat mes d’octubre a Barcelona.


La iniciativa del CNJC s’ha desenvolupat en col·laboració amb entitats expertes en la temàtica, com la Cooperativa Candela Acció comunitària i feminista i Educació per a l’Acció Crítica (EdPAC), i compta amb el suport de l’Institut Català de les Dones.

2  

Imatges

Presentació d'Unfollow a la Catalunya Central

Presentació d'Unfollow a la Catalunya Central 3577

Un altre moment de la presentació d'Unfollow a la Catalunya Central

Un altre moment de la presentació d'Unfollow a la Catalunya Central 3723

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia