Institut Català de les Dones

Signatura conveni ICD-CAC

L'Institut Català de les Dones dona suport al CNJC en la prevenció de les violències masclistes entre joves

query_builder   29 novembre 2018 11:57

event_note Nota de premsa

L'Institut Català de les Dones dona suport al CNJC en la prevenció de les violències masclistes entre joves

La presidenta de l’ICD i la del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya han signat un conveni de col·laboració

L’acord preveu la realització d’un nou curs sobre feminismes, així com divulgació del projecte “Unfollow a les violències masclistes” contra el masclisme en entorns digitals
Conveni ICD-CNJC
Moment de la signatura del conveni entre l'ICD i el CNJC
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, i la presidenta del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), Mònica Torralba, han signat un conveni de col·laboració per avançar en la prevenció de la violència masclista entre les i els joves des de les entitats juvenils. L’acord preveu la realització d’una nova edició del curs “Mirades Creuades” i el projecte educatiu “Unfollow a les violències masclistes” que pretén sensibilitzar i formar a joves, professorat i altres professionals de l’educació sobre les violències masclistes a les xarxes socials i altres espais digitals.
 
El curs “Mirades Creuades”, de 20 hores distribuïdes en 5 sessions, abordarà els feminismes, la interculturalitat i la interseccionalitat, i oferirà eines per iniciar processos de debat i reflexió sobre aquests conceptes dins les entitats juvenils.
 
Per altra banda, el conveni també suposa la continuïtat de la col·laboració entre les dues institucions en la iniciativa educativa “Unfollow a les violències masclistes”. Una de les principals línies de treball del projecte és una guia que explica diferents situacions de sexisme a les xarxes i també compta amb unes fitxes de suport destinades a professorat i persones educadores de diferents àmbits que son recursos per al treball amb adolescents. En la primera fase del projecte es posarà especial èmfasi en presentar la guia i capacitar el professorat per traslladar el debat i la prevenció a les aules.
 
El masclisme segueix vigent a la nostra societat i troba nous espais on desenvolupar-se a través de:   
●     Sexpreading (enviament no consentit d’imatges compromeses)
●     Control a la parella a través de les xarxes socials
●     Maculinitat, privilegi i pressió de grup
●     Pressió estètica: imposició de rols i models de bellesa impossibles
●     Humiliacions públiques
 
Son exemple de bones pràctiques en aquesta guia:
●     Revisa les teves xarxes i xats, les aplicacions i les seves opcions de privacitat. Adapta-les a les teves necessitats.
●     Assenyala, atura la difusió i pren partit! Passar una foto, fer comentaris o likes et converteix en agent agressor. És important que qui exerceix violència a les xarxes se senti incòmode.
●     Amb el ‘sexting’, decideix si vols que a la fotografia es reconegui la teva identitat o no, es pot fer de mil maneres! Escolta els teus desitjos, marca els ritmes i els tempos! Quan jo vull, on jo vull, amb qui vull i la fotografia que jo vull!
●     Evita jutjar, culpar o alliçonar la persona que surt a una fotografia que s’ha difós sense el seu permís. Mostra-li el teu suport! Les xarxes de suport són molt potents i ajuden a sentir-nos cuidades i més segures.
 
El projecte, amb suport de l’ICD, compta amb les dades de l’Observatori Català de la Joventut, ha estat elaborat amb la Cooperativa Candela i l’associació Educació per a l’Acció Crítica (EdPAC).
L'objectiu de l’ICD amb la signatura d’aquest conveni és facilitar eines a les entitats juvenils per tal que segueixin treballant per esdevenir un motor de canvi cap a la igualtat efectiva entre homes i dones, i la lluita contra la violència masclista.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia