Cultura

Trobada política lingüística

Catalunya, Balears i el País Valencià coordinen accions de política lingüística en una reunió a Palma

query_builder   4 desembre 2018 18:28

event_note Nota de premsa

Catalunya, Balears i el País Valencià coordinen accions de política lingüística en una reunió a Palma

  • D'acord amb la Declaració de Palma, els responsables de la política lingüística dels tres governs treballen en accions conjuntes per fomentar el català
Trobada política lingüística
La directora general de Política Lingüistica de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa; la directora general de Política Lingüística del Govern Balear, Marta Fuxà; i el director general de Política Lingüística i Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano s’han reunit avui a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears en la cinquena reunió de coordinació sobre política lingüística entre els tres governs.
 
A la trobada, s’ha parlat de la propera visita del Comitè d’Experts de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries a Barcelona i València, aquest mateix mes de desembre. Els tres directors han constatat els aspectes en què hi ha hagut més incompliments, que són els àmbits educatiu, judicial i dels mitjans de comunicació. Els directors han tractat l’ús de la llengua compartida en els webs oficials de l’administració de l’Estat: se n’han valorat els usos i s’ha acordat instar l’Estat a incrementar-ne la presència.
 
En el marc de la Declaració de Palma, s’ha tractat també del foment del català en diversos àmbits com el joc, el cinema i l’empresa i s’han valorat les possibles vies de coordinació dels tres territoris. Ester Franquesa ha exposat les polítiques de suport al doblatge i subtitulació d’estrena i explotació posterior; els acords en matèria de subtitulació i el programa CINC, Cinema Infantil en Català. Franquesa també ha exposat l’Informe de política lingüística 2017, que la consellera de Cultura, Laura Borràs recentment ha lliurat al president del Parlament de Catalunya. Marta Fuxà ha explicat que en el cas de les Illes Balears, el Consell Social de la Llengua Catalana va aprovar una ponència vinculada a l’àmbit audiovisual a les Illes Balears.
 
Les directores de Política Lingüística del Govern Balear i de Catalunya han valorat positivament l’extensió de la campanya “I tu, jugues en català?” del Consorci per a la Normalització Lingüística, instaurada al conjunt de Catalunya el 2013 i al territori balear durant l’any 2017.
 
Una de les accions conjuntes dels tres Governs en el marc de l’Any Fabra ha estat l’edició de l’obra Fabra, Moll i Sanchis Guarner. La construcció d’una llengua moderna des de la diversitat, d’Antoni Ferrando, catedràtic de la Universitat de València.
 
La sisena reunió dels tres governs tindrà lloc a València a la primavera de l’any 2019.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia